Kultur

Det googlade världen på i fjol

Kungliga skandaler, cricket, Berne Sanders vantar och Afghanistan var några av de saker som vi ville veta mer om under fjolåret.

Tjej googlar på en laptop
Foto: Shutterstock

Länge leve listorna. Traditionsenligt samlar även Google ihop årets sökningar och listar vad vi undrade, vem vi var nyfikna på och vad vi gjorde. Tack för det, en utmärkt årssammanfattning och underhållande läsning.*

Inte helt oväntat toppar en viss pandemi våra sökningar: hur får jag covidpass, var kan jag vaccinera mig, vad är PCR-test?

I Europa toppade fotbolls-EM sportsökningarna – och danske Christian Eriksen som föll ihop under en match blev världens mest eftersökta idrottsnamn. Globalt var dock googlingarna på cricket fler: India vs Australia och India vs England var mest populärt.

Alec Baldwin blev världens mest googlade person. Recept på birria tacos och tiktokpasta ville många ha efter att rätterna blivit virala på sociala medier. Seriesugna över hela världen ville veta mer om Squidgame och Afghanistan var det mest googlade landet. Och när vi inte hade något annat för oss så sökte vi efter IPL (ljusbaserad hårborttagning).

Googlingar globalt
januari–oktober 2021

Januari

Doomscrolling (att frossa i negativa nyheter) söktes rekordmycket, liksom affirmationer och inte minst Bernie Sanders vantar som blev en global meme-raket. Sök på mittens + memes.

Medicinsk ansiktsmask och stickade vantar på ett barns leksak
Foto: Shutterstock

Februari

Stora strömavbrott i USA och Pakistan gjorde att sökningarna på power outage ökade med 5 000 procent.

Mars

Kunglig skandal! Meghan och Harrys möte med Oprah blev den mest googlade intervjun någonsin. Suezkanalen har heller aldrig varit lika spännande som i mars 2021.

April

Indien har en stor befolkning och cricketligan är BIG News. Arun jaitley stadium googlades många miljoner gånger i slutet av april.

Maj

Tävlingsdags. Googlingen Miss Universe Mexico winner gick +3 450 procent och Eurovision söktes 3 gånger oftare än American Idol.

Ahoy Rotterdam, Nederländerna - 22 maj 2021 - Eurovision Song Contest - På scen Maneskin
Foto: Ben Houdijk / Shutterstock

Juni

Fotbolls-EM började och Englands lag var det mest googlade.

Juli

Översvämning och skogsbrand gick upp som sökord i juli och många knappade in hur många gånger har Italien vunnit fotbolls-EM? Staden som googlade staycation allra mest var Hongkong.

Augusti

How to help Afghanistan blev en ny sökning. Skatepark har inte googlats lika mycket under de senaste fem åren som i augusti.

 Afghanistan. En pappa och hans barn väntar på hjälp i flyktingläger
Foto: Amors photos / Shutterstock

September

Vulkanintresset tredubblades och Schweiz var det land där flest sökte på samkönade äktenskap.

Oktober

Is climate change caused by humans och how does eating less meat help climate change var rekordstora sökningar i Storbritannien i oktober.

November och december

Sökorden har inte släppts, men nya restriktioner och covidpass är förstås lågoddsare. Vågar vi även chansa på Britney Spears?”

*Här kan du söka efter olika länders resultat.

Publicerat 03.01.2022