Personligt

Demokratisk design

Hennes idé avvisades av närmare 100 riskkapitalister. Nu är australiska Melanie Perkins designbolag Canva värderat till 26 miljarder dollar – och hon är redo att utmana jättar som Microsoft och Google.

Melanie Perkins
Design för alla. Australiska Melanie Perkins, maken Cliff Obrecht och kompanjonen Cameron Adams grundade 2013 gemensamt design- och publiceringsverktyget Canva. Foto: Canva.

”Varje nej för mig närmare den som kommer att säga ja.”

Orden blev något av ett mantra för Melanie Perkins under de år runt 2010 då hon sökte riskkapital för sin idé.

Hon var bara 19 år då hon fick visionen att skapa ett digitalt verktyg som gjorde det enkelt att formge allt från cv:n och visitkort till hemsidor och presentationer. Tanken kom till henne när hon undervisade studenter på University of Western Australia i de komplicerade designprogram som då fanns.

Lärde sig surfa

Själv hoppade hon av kommunikationsstudierna för att satsa på det bolag hon och blivande maken Cliff Obrecht då grundat, Fusion Books. Affärsidén var att låta skolor och elever enkelt skapa egna årsböcker.

Melanie Perkins
Design- och kommunikationsföretaget Canva är ett av få lönsamma så kallade enhörningsbolag (startupbolag som är värderat till över en miljard dollar) i världen. Foto: Melanie Perkins/Flickr.

Tanken på designverktyget låg dock kvar i bakhuvudet, men det var svårt att få riskkapitalister att tända. Perkins och Obrecht besökte lokala investerare och reste flera gånger till Silicon Valley i Kalifornien för att presentera idén. De lärde sig till och med att kitesurfa inför ett möte med surfentusiastiska riskkapitalister. Men det tog tre år att få ihop de pengar som krävdes för att paret, tillsammans med partnern Cameron Adams, skulle kunna grunda det visuella kommunikationsbolaget Canva i Perth.

Uppfylld vision

I dag finns Canva i 190 länder och har 60 miljoner aktiva månadsanvändare. Bastjänsten är fortfarande gratis men bolaget har utvecklat premiumtjänster och marknadsföringspaket som kan köpas av företag.

Och Perkins fortsätter att utveckla. Härom veckan presenterade hon ett antal nya mjukvaruprodukter, bland dem ett skrivverktyg som har en funktion som gör det enkelt att förvandla textdokument till presentationer.

Melanie Perkins
Canva hjälper användare att skapa visitkort, cv:n, presentationer, snygga inlägg i sociala medier – och mycket mer. Bolaget har över 2 000 anställda och kontor i bland annat Sydney, Manilla och Peking. Foto: Melanie Perkins/Flickr.

– 2011 sade vi: Okej, vi ska ge alla möjlighet att designa vad de vill och kunna publicera det varsomhelst. Det tog tio år att uppfylla, men nu är vi här, sade Perkins då enligt tidningen The Sydney Morning Herald.

Därmed anser hon att Canva är redo att ta upp kampen mot tungviktare som Microsoft och Google.

Ger bort mycket

I fjol var bolaget, som i nuläget har över 2 000 anställda, värderat till hisnande 40 miljarder dollar. Världsläget och covidpandemins efterdyningar har gjort att skattningen dalat till 26 miljarder dollar, men Canva är ändå det högst värderade, kvinnoledda entreprenörsbolaget i världen.  

Melanie Perkins
Entreprenören och Canvagrundaren Melanie Perkins är miljardär – men hon anser att rikedom är förhållandevis ointressant. I stället har hon engagerat sig i kampen mot fattigdom. Foto: Canva.

Just värderingen spelar sannolikt mindre roll för Melanie Perkins, som tillsammans med maken beräknas ha en personlig förmögenhet på nära 8 miljarder dollar. Hon står på tidskriften Forbes miljardärslista och har även varit med på 30-listan över världens entreprenörer under 30 år. Men Perkins gjorde tidigt klart att hon har för avsikt att ge bort omkring en tredjedel av företaget till fattigdomsbekämpande organisationer.

– Om allt handlade om att skapa rikedom skulle tillvaron vara den mest oinspirerande jag kan tänka mig, har hon sagt till tidningen India Times.

Till skillnad från många andra chefer i teknikvärlden har 35-åringen heller inte för avsikt att hoppa av och njuta av en tidig pensionering.

– Det här är mitt drömjobb. Det är som att vi lagt grunden för en stad och nu ska vi börja bygga… magiska saker som aldrig byggts tidigare, säger Perkins till The Sydney Morning Herald.

Publicerat 01.11.2022