Kultur

Decenniets drömhotell

Vi går mot ljusare vaccintider – och snart kan vi förhoppningsvis börja resa igen. Brittiska The Guardian har listat 2010-talet mest nyskapande och trendsättande hotell – ett för varje år. Från storslagen glans till kändistät lantminimalism och en svensk fyrvaktarstuga. Som vi längtar!

2011

The Pig, England

Egentligen är det en restaurang med rum, säger ägarparet Robin and Judy Hutson om sitt första Pig-hotell i nationalparken New Forest på engelska sydkusten. Men det är mer än så. The Pig satte standarden för lyxmysiga lanthotell, perfekta för stressade storstadsbor som vill se lite grönt, och har fått mängder av efterföljare runtom i Europa. Närproducerat och hipsterfierat.

2012

Mashpi Lodge, Ecuador

Läget, läget, läget – och vildmarkslyx. Mashpi är ingen ”lodge”, det är ett superchict boutiquehotell mitt i djungeln i Chocó Andino där du kan ha en tukan och en puma utanför golv-till-tak-fönstren. En av toppattraktionerna är hotellets ”skybike”, en linbana där regnskogen upplevs från ovan.

Fogo Island inn
Fogo Island Inn, Kanada

2013

Fogo Island Inn, Kanada

Nästan så långt österut vi kan komma i Kanada, i New Foundlands karga och kalla övärld, hittar vi Fogo som väckte stor uppmärksamhet när det öppnade. För arkitekturen, för det extremt avlägsna läget, för lyxen och, först och främst, för kombinationen av de tre. Titta på stormarna som rullar in från Nordatlanten och spana efter valar och isberg.

2014

The Brando, Tahiti

Marlon Brando föll stenhårt för den polynesiska ön Tetiaroa när han filmade Myteriet på Bounty och köpte ön 1966. Nästan 50 år senare – och ett decennium efter hans död – gick drömmen om en miljösnäll resort i uppfyllelse. Det var här Obamas vilade ut efter att de lämnat Vita huset för 2017.

2015

Soho Farmhouse, England

Alla älskar inte denna medlemsklubbs Cotswolds-filial, men det går inte att bortse från dess popkulturella avtryck. En minimalistisk, mytomspunnen och chic pastisch på lantlivet för Londons partajande innegäng med kändisar som Beckhams och Meghan Markle på gästlistan.

il sereno
Il Sereno, Italien

2016

Il Sereno, Italien

Bland Comosjöns sirliga 1800-talspalats har Il Sereno något extra. Är det de 30 lyxsviterna som gör det, Patricia Urqiola-designen, den sagolika vyn över sjön och alperna, strandrestaurangen med Michelinstjärnor eller hotellets flotta av Riva-båtar som tar gästerna ut på en tur närhelst de önskar? Il Sereno lockar rika och berömda från hela världen.

2017

Deplar Farm, Island

På norra Island vräker snön ner och de dramatiska bergen är som gjorda för heli-skiing (särskilt som det absolut inte finns några liftsystem). Deplar Farm är en ”adventure retreat” för dem som gärna reser ett par dygn för att komma hit (och har råd att göra det). Gillar du inte skidåkning? Varma källbad, laxfiske, valsafari, ridning och yoga står också på schemat.

2018

Shipwreck Lodge, Namibia

Namibia var ett av 2010-talets resemåsten och av alla lyxiga safari-lodger som öppnats är Shipwreck den coolaste. Skelettkusten är också en av världens sista vildmarker där lejon och hyenor tassar mellan skeppsvraken som är halvt dolda av sand. Vraken inspirerade till det här stilfulla och oförglömliga hotellet där man bor i sin egen vrakstuga.

six senses bhutan
Six Senses, Bhutan

2019

Six Senses, Bhutan

Den välkända lyxkedjan provar ett nytt grepp i Bhutan: i stället för ett nytt hotell öppnar man fem lodger runt det lilla himalayanska kungariket. Förhoppningen är att gästerna vill resa mellan dem för att på så vis se mer av landet, och uppleva allt från skogar och berg till tempel odlingar och våtmarker.

2020

Pater Noster, Sverige

Hit kommer du med rib-båt eller helikopter. Om vädret tillåter. Pater Nosters fyrvaktarbostad, på en klippö fem sjömil väster om Marstrand, har gjorts om till ett påkostat men gemytligt niorums-hotell. Det hamnar på listan för att det är precis vad medvetna resenärer söker efter: en unik upplevelse. Här kan man paddla kajak eller dyka med tuber, men också bada i vedeldad saltvattenstunna och njuta av pinfärska ostron. Och social distans? Det ingår i priset.

Publicerat 28.01.2021