Därför är Norden bäst på unicorns!
Norden har under 2000-talet producerat unicorns, det vill säga bolag värda minst en miljard dollar, på löpande band, varav några riktiga världssuccéer – från Spotify till Zendesk. Vad är förklaringen till denna snudd på explosionsartade utveckling? Nordeas Vesa Riihimäki, Head of Startup & Growth Finland, berättar om ett unikt entreprenörsklimat.
Totalt finns det 16 nordiska unicorns – vid en jämförelse med övriga världen, hur står sig den siffran?
– Låt mig ge ett exempel: Om Norden vore ett land så skulle vi, om man tittar på antalet unicorns per invånare, ligga strax efter USA allra högst upp i toppen. Ur ett nordeuropeiskt regionalt perspektiv är det också intressant att uppmärksamma Estland som (med en befolkning motsvarande en fjärdedel av Finlands eller Danmarks) har fått fram tre unicorns: Transferwise, Playtech och Bolt (före detta Taxify).
Men hur kommer det sig att de allra flesta unicorns kommer från Sverige och Danmark, exempelvis har Finland bara ett bolag med på listan?
– I och med att Nokia började gå sämre så var det som om hela Finland tappade fart. Vad gäller Norge så är det nog mycket en kulturfråga, varken affärsänglar eller entreprenörskap är lika självklart som exempelvis i Sverige, där startups på ett helt annat sätt finns i företagsvärlden.
Bara två unicorns säljer en fysisk produkt, danska läkemedelsbolaget Genmab och svenska batteritillverkaren Northvolt. Alla andra har digitala affärsmodeller, är det en spegling av samtiden?
– Absolut. Samma tendens går att se även i övriga Europa. Siffror från 2018 visar att Europas techindustri växer fem gånger så snabbt som den övriga europeiska ekonomin. Antalet anställda inom tech ökade dessutom med fyra procent, samtidigt som den totala arbetskraften endast växte med en dryg procent. En övergripande förklaring är att digitaliseringen har sänkt tröskeln för många startups att göra bra affärer.
En utmaning för oss i Norden är så klart kompetensförsörjningen, hur håller vi kvar de smartaste entreprenörerna?
– Först och främst är det viktigt att de nordiska länderna håller skattetrycket på en rimlig nivå. I mitt jobb har jag träffat massor av entreprenörer: Många av dem har åkt till Silicon Valley, men det är också många som har kommit tillbaka, eftersom det är för dyrt att bo där och livskvaliteten inte alls är lika hög som i de nordiska länderna. Vi ser nu en trend i hur utländska entreprenörer faktiskt söker sig till Norden tack vare just den kvaliteten.
Vilket företag blir nästa nordiska unicorn?
– Bland framtida möjliga kandidater tror jag personligen på Wolt och Nightingale (båda finska, grundade 2014 respektive 2016). Bägge finns redan i en rad länder och har siktet inställt på en snabb global expansion. (Wolts affärsidé är matleveranser till hemmet som utgår från en innovativ teknikplattform medan Nightingale är i hälsoindustrin.)
– Det finns dock ett generellt problem för nordiska företag som vill växa till unicorn-storlek. Även om amerikanska riskkapitalister skulle vilja gå in med pengar i Norden och i Europa, föredrar de att få ut pengarna igen i USA. Det betyder att ett företags värdering ibland inte varar tillräckligt länge för att nå upp till 1 miljard dollar.
Kommer investeringar i nordiska startups att öka eller minska under de kommande fem åren?
– Under de senaste två till tre åren har kapitalinvesteringarna i allmänhet legat på samma nivå i USA, de har gått ner i Asien, men ökat med nästan 40 procent i EU. Och det riskkapital som europeiska företag samlat in måste nu arbeta. Dessa saker kommer till viss del att spilla över på de nordiska länderna och våra startups.
– Dessutom har vi den senaste tiden sett en rad stora riskkapitalbolag, som Sequoia Capital, kliva in på den nordiska marknaden och ägna sig åt såddfinansiering (seed financing), dvs lån eller bidrag till företag som vill utveckla helt nya produkter, tjänster eller processer.
Hur ser trenden ut, vilka är de hetaste branscherna för startups framöver?
– Under åren har jag säkert varit i kontakt med runt 2 500 startup-företag här i Finland. Fokus ligger på smarta lösningar runt hållbarhet, så ser det också ut i de övriga nordiska länderna. Och globalt med för den delen.
Text: Jan Frimodt
Fotnot: Unicorn, eller en enhörning, är ett bolag som har nått en värdering på 1 miljard dollar eller mer.
20 år med nordiska unicorns
Aldrig har det investerats så mycket i nordiska enhörningar som just nu. Här är de 11 högst värderade bolagen som startats de senaste 20 åren i Norden.
1. Spotify
Världens största musikstreamingtjänst med knappt 200 miljoner användare är också Europas högst värderade techbolag. Grundades 2008 av Daniel Ek och Martin Lorentzon. Börsnoterades under 2018 med en värdering på 260 miljarder kronor. En nysläppt rapport från GP Bullhound spår dock att bolaget redan om tre år kommer vara värt nästan det dubbla (500 miljarder kronor).
2. Genmab
Internationellt bioteknikföretag som grundades 1999 i Köpenhamn av Florian Schönharting. Mest känt för att utveckla antikroppsbaserade läkemedel för behandling av cancer. Marknadsvärdet var i januari 2020 cirka 101 miljarder kronor.
3. Supercell
Mobilspelsföretag, grundat av sex finnar 2010. Första spelet, Gunshine, var för webbläsare, därefter spel för mobiler, bland annat Clash of Clans och Brawl Stars. Under Super Bowl 2015 betalade man 9 miljoner dollar för en 60-sekunders tv-reklam med Liam Neeson i huvudrollen. 2018 tjänade företaget 1,5 miljoner dollar per dag på Clash of Clans. Luxemburgbaserade Halti köpte 2016 81,4 procent av Supercell för 100 miljarder kronor.
4. Zendesk
Danskt programföretag, grundat 2007 av Mikkel Svane, Morten Primdahl och Alexander Aghassipour. Flyttade 2009 sitt huvudkontor till San Francisco-kvarteret Tenderloin – känt för sina många hemlösa och narkotikamissbrukare – där för övrigt även Twitter och Uber har sina kontor. Börsnoterades 2014, marknadsvärde i januari 2020: 96 miljarder kronor.
5. Skype
Skypes app för gratis IP-telefoni tros ha laddats ned 1,5 miljarder gånger. Grundades 2003 av Niklas Zennström med sina danska kollega Janus Friis. Skype såldes till eBay 2005 för 25 miljarder kronor för att sedan 2011 säljas vidare till Microsoft för 85 miljarder kronor, vilket då var Microsofts största affär.
6. King
Mobilspelsbolag, grundades 2003 av Sebastian Knutsson, Thomas Hartwig, Lars Markgren och Patrik Stymne. Slog igenom med pusselspelet Candy Crush Saga. Börsnoterades 2014. Såldes 2016 för 59 miljarder kronor till amerikanska Activision Blizzard, som därmed nådde över 500 miljoner användare över hela världen.
7. Klarna
Den största fintech-startupen i Europa, erbjuder finansiella tjänster online, bland annat för en säkrare e-handel. Grundades 2005 av Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth och Victor Jacobsson. Hade under 2018 60 miljoner användare och 90 000 anslutna webbutiker. Efter en investeringsrunda 2019 på 4,5 miljarder kronor värderades Klarna till 55 miljarder kronor.
8. Evolution Gaming
Utvecklar och säljer B2B-lösningar för speloperatörer. Grundades 2006 av Jens von Bahr och Fredrik Österberg. Börsnoterades 2015, marknadsvärde i januari 2020: cirka 39 miljarder kronor.
9. Sitecore
IT-företaget Pentia A/S grundades av sex danskar 1998, sedan 2001 heter bolaget Sitecore. Storsäljande produkt är deras CMS-system. Bland kunderna finns företag som Microsoft, Toshiba och Siemens. 2016 betalade kapitalfonden EQT 10 miljarder kronor för aktiemajoriteten i bolaget. Sitecore har sedan dess värderats till 31,5 miljarder kronor.
10. Mojang
Dataspelsföretag, ”mojäng” är svenska motsvarigheten till engelskans ”gadget”. Grundades 2009 av bland andra spelprogrammeraren Markus ”Notch” Persson. Mest känt för Minecraft, men också för Cobalt och Scrolls, numera Caller’s Bane. Köptes 2014 för 25 miljarder kronor av Microsoft, som var ute efter Hololens-tekniken, där glasögon blandar genomskinlig, tredimensionell grafik med den verkliga världen.
11. iZettle
Säljer betalningslösningar anpassade för småföretag. Grundades av svenskarna Jacob de Geer och Magnus Nilsson 2010. Namnet iZettle kan översättas med ”Jag avräknar”. Köptes av amerikanska PayPal 2018 för 22 miljarder kronor.
Fotnot 1: Copenhagen Economics har ytterligare fyra företag på sin unicorn-lista från slutet av 2018: HMD (finskt, f.d. Nokia), Tradeshift (danskt programföretag), Bambora (svenskt, betalningslösningar) och Unity (danskt, tv-spelprogramvara). Vid den tidpunkten var alla värda mindre än 2 miljarder dollar. Northvolt (svenskt, batterier) värderades till 15 miljarder kronor i mitten av 2019.
Fotnot 2: En unicorn är ett startup-företag som värderas till minst en miljard dollar.
Publicerat 24.02.2020