Kultur

Därför är morgonpigga mest produktiva

Apples Tim Cook går upp klockan fyra – och sätter fingret på hemligheten.

Tim Cook
Tim Cook. Foto: Laura Hutton/Shutterstock

Det är sedan gammalt att morgonmänniskor är av en bättre sort än nattugglor – i alla fall enligt lutherskt strävsamma värderingar. Men faktum är att de flesta storbolagsledare lever enligt devisen ”morgonstund har guld i mund”.

Bäst sammanfattas det av Tim Cook, vd på världens högst värderade bolag Apple. Hans dag börjar klockan fyra.

– Jag gör det för att jag har bättre kontroll på morgonen än på kvällen och resten av dagen. Under dagen händer alltid saker som gör att man tvingas ur kurs. Morgonen är min egen. Eller egentligen, den tidiga morgonen är min egen.

De där första timmarna är det ingenting som stör och som stoppar upp, inga blixtutlysta möten, arga kunder eller chefer som vill ha uppmärksamhet.

Särskilt som Tim Cook gör sig helt okontaktbar. Han går på gymmet och läser kundmejl för att ”känna användarna på pulsen, veta vad de gör, känner och tänker”.

Att dra ner persiennerna och sätta mobiler och datorer på ”stör ej”-läge kan man väl göra när som helst på dagen? I teorin, ja. Problemet är att när alla andra är vakna är det mycket svårare.

Fast egentligen behöver man inte vara morgonpigg, man kan ju vända på dygnet också, och hitta samma lugn vid 23-tiden på kvällen…

Publicerat 29.10.2021