Innovation

Dammsug himlen blå

Thina Saltvedt, chefsanalytiker på avdelningen för Sustainable Finance på Nordea i Oslo

Tidernas största städnota? Vänd blicken uppåt …

Forskare över världen är rätt överens om att ifall vi ska ha en chans att nå FN:s klimatmål måste en biljon ton koldioxid bort ur atmosfären under det här århundradet.

Är det möjligt? Och hur kommer det sig att Norge har en framträdande roll i detta?

En av de mest spännande metoder som vetenskapen sätter sitt hopp till är den så kallade CCS-tekniken (carbon capture and storage), som går ut på att avskilja koldioxid ur röken från andra avgaser vid exempelvis stora industriutsläpp och sedan lagra koldioxiden i marken. En metod där Norge är världsledande tillsammans med Kanada. Något som Jens Stoltenberg plockade upp redan 2007 i sitt nyårstal när han optimistisk pratade om CCS-teknikens möjligheter och till och med jämförde tekniksprånget med månlandningen.

– Våra stränga regler och lagar mot utsläpp av klimatgaser från olja- och gasindustrin har drivit på utvecklingen, berättar Thina Saltvedt, chefsanalytiker på avdelningen för Sustainable Finance på Nordea i Oslo.

Det har gått tolv år sedan Stoltenbergs nyårstal, men nu har de norska myndigheterna gett klartecken och tekniken är färdig att testas i full skala i verkligheten. Först ut är Fortum Oslo och Norcem cementfabrik i Brevik.

… och nu ger sig även Bill Gates in i leken!

Det råder kapplöpning i forskarvärlden för att lösa klimatkrisen och koldioxidproblematiken. En av de mest innovativa lösningarna för koldioxidinfångning kommer från kanadensiska Carbon Engineering, som bokstavligen tänker sig att man dammsuger himlen från koldioxid (Direct Air Capture) med hjälp av gigantiska fläktar. Carbon Engineering drivs av vetenskapsmannen och klimatforskaren David Keith. Så sent som i våras tog företaget in 700 miljoner kronor i en investeringsrunda, som bland annat fick Bill Gates att öppna plånboken.

Med Carbon Engineerings förslag lagras inte koldioxiden i marken, utan den återanvänds och blir huvudingrediens i ett syntetiskt och fossilfritt bränsle – ett genialiskt sätt att göra business av luftföroreningar.

Inom fem år hoppas Bill Gates och David Keith att den första koldioxidfabriken är i full gång. Varje fabrik ska därefter ha en kapacitet att årligen ta hand om en miljon ton koldioxid, vilket motsvarar utsläppen från cirka 250 000 bilar.

Kan CCS-tekniken till och med bli en lukrativ affärsidé, där andra länder exporterar sin koldioxid till Norge?

– Absolut, det skulle kunna vara ett intressant businesskoncept. Vi har både teknologin att ta emot koldioxid och sedan lagra den i gamla oljekällor. Men det gäller att få till en affärsmodell som gör CCS lönsamt utan att staten måste sponsra merparten av kostnaderna.

Vilken skillnad kan CCS-tekniken göra?

– I alla scenarier som bygger på att vi ska nå FN:s 1,5-graders mål så har CCS en viktig roll. Utan CCS tror forskarna helt enkelt inte att vi klarar målet.

Det finns kritiker som tycker att koldioxid absolut inte ska få lagras i marken. Vad är din bedömning?

– Efter att ha pratat med experter på Gassnova (det ledande CCS-bolaget i Norge som ska bidra till att hitta tekniska lösningar för koldioxidinfångning) så känner jag mig trygg att det är ett säkert sätt att lagra koldioxid på.

Men CCS-tekniken kommer åtminstone i Norge och Norden få en lite annan betydelse än vad som var tänkt från början?

– Förnybar energi från sol, vind, vatten och batteriteknologi håller på att bli så billig att den kan konkurrera med fossil energi. Då kommer CCS-tekniken i stället inriktas på andra koldioxidkrävande industrier, som exempelvis att reducera koldioxidutsläppen från cementproduktion.

Publicerat 25.05.2019