Ekonomi

Cross Border förenklar utlands­flytten

Drömmer du om att vakna upp någonstans där solen är varmare, espresson lockar och språket har en annan melodi? Du är inte ensam. För dig som tar steget och flyttar utomlands – oavsett om du är entreprenör, pensionär eller idrottsproffs – finns Private Banking Cross Border där för att hjälpa dig.

Karin Lindmark, senior private banker.
Karin Lindmark, senior private banker, har varit med och byggt upp avdelningen Cross Border som riktar sig mot svenska kunder som bor utomlands.

Mycket måste klaffa när man flyttar till ett annat land – från boende och kreditkort till skolor för eventuella barn. Det kan vara skönt att inte behöva byta bank också, konstaterar senior private banker Karin Lindmark, som varit med och byggt upp den snabbt växande avdelningen.

Berätta, vad är Private Banking Cross Border?

– En private banking-tjänst riktad mot våra svenska kunder som bor utomlands permanent. Vi hjälper också befintliga kunder att flytta utomlands.

Vad kan avdelningen hjälpa till med mer specifikt?

– Tyngdpunkten ligger så klart på förvaltning, placeringar och ekonomi. Vilka typer av investeringar kan man göra i det land du ska flytta till och vilka går inte att göra – alla länder har olika regler. Hur kan man planera för pension och arv från ett specifikt land, vad händer om någon i familjen går bort? Vi kan också ge stöd till familjer som ska hitta boende, skola, och arbete för en medföljande partner.

Karin Lindmark, senior private banker.
Det är populärt att låna till boenden och semesterhus i andra länder, noterar Karin Lindmark.

Vad är viktigast att tänka på vid en flytt?

– Åh, många saker, det får ju konsekvenser när man skriver ut sig från Sverige. Till exempel gäller det skattesatserna i det nya landet man flyttar till. Och det finns som sagt vissa typer av investeringar man inte får göra på en del platser, men dem har vi koll på åt kunderna. Vi har stor nytta av våra affärsjurister och deras djupa expertkunskap.

Kan man låna pengar till boenden i andra länder genom er?

– Ja, det är väldigt populärt – och man behöver inte bo utomlands för att ta ett sådant lån, man kan låna även till semesterhus. I dagsläget har vi bolån för Spanien och Frankrike och fler länder är på gång. Vi hjälper också till med processen att köpa en bostad, som ofta är krångligare och mer formell utomlands än i Sverige då den involverar notarier, advokater och mäklare.

Är boräntan densamma som i Sverige?

– Vid lån till fastigheter i Spanien och Frankrike lånar man i euro vilket betyder referensräntan är Euribor i stället för Stibor som vi är vana vid när man lånar i svenska kronor. Det är värt att notera att kostnaderna för att köpa ett hus eller en lägenhet utomlands kan vara högre än i Sverige. Exempelvis har man kostnader för de notarier och advokater jag nämnde. Dessutom tillkommer ofta lokala skatter i samband med överlåtelser av fastigheter utomlands.

Karin Lindmark, senior private banker.
Private Banking Cross Border, med Karin Lindmark i spetsen, hjälper entreprenörer, idrottsproffs, pensionärer och andra som bosätter sig utomlands.

När såg Cross Border dagens ljus och hur stora är ni?

– Vi har funnits i två år och är fortfarande under uppstart – men vi har hunnit hjälpa hundratals kunder att etablera en tillvaro utomlands. I nuläget är vi tre personer i varje nordiskt land, vi arbetar tätt tillsammans och enheten växer så det knakar.

– Digitaliseringen är viktig för vår verksamhet, videomöten och möjligheten att kunna signera dokument på distans underlättar onekligen när våra kunder bor utomlands. Här har vi kommit långt, vilket gynnar våra möjligheter att lösa kundernas finansiella behov.

I vilka länder kan man få hjälp av er?

– I de flesta, men vår service är lite olika beroende på var man bor. Vi arbetar främst med Europa och vissa länder i Asien.

Var är det enklast för en Nordenbo att etablera ett nytt liv?

– I hela EU. Den fria rörligheten underlättar och betyder mycket.

Karin Lindmark, senior private banker.
Det är mycket att tänka på när man flyttar till ett annat land – från skattesatser och investeringsregler till boende, kreditkort och skolor. Private Banking-avdelningen Cross Border, som Karin Lindmark varit med och byggt upp, hjälper till.

Vilka är era främsta kunder, vilka riktar ni er emot?

– När vi drog i gång trodde jag att vi mest skulle jobba med personer som ville pensionera sig i förtid och njuta av livet. Men många kunder är dynamiska entreprenörer som startar globala bolag och flyttar runt med sina familjer men har Sverige som bankbas. Det finns också de som jobbar för börsnoterade bolag och får en postering på ett par år i exempelvis Asien. Vi har även ett sportkoncept för professionella idrottsutövare, främst hockey- och fotbollsspelare. De har mycket speciella liv och kan ibland tvingas flytta med mycket kort varsel. Tillströmningen av kunder är enorm, vilket är väldigt roligt.

Berätta lite om dig – hur länge har du varit på Nordea?

– I närmare 20 år, jag har i princip jobbat med kapitalförvaltning hela tiden men haft olika befattningar. Så fick jag frågan om jag ville vara med och dra i gång en internationell enhet i Private Banking, vilket kändes både nytt och spännande – lite som att bygga ett eget bolag mitt i banken.

Klappar ditt hjärta extra för det internationella livet?

– Ja, jag är nyfiken på andra länder, kulturella skillnader ger intressanta perspektiv men också utmaningar. Själv drömmer jag om att på sikt ha ett boende i södra Frankrike eller Italien.

Vad gör du på fritiden?

– Jag och min man älskar att åka skidor i Alperna med våra tonårsbarn. Och så har vi ett lantställe i Roslagen där vi är så ofta vi kan.

Vill du veta mer om Private Banking Cross Borders service i utlandet? Ta kontakt med din rådgivare i Private Banking.  

Är du ännu inte kund? Då är du välkommen att kontakta oss för mer information. 

Text: Stina Bjersson Foto: Peter Cederling

Publicerat 27.04.2022