Carried interest – tydligare skatteregler i sikte
Det är inte ovanligt att förvaltare av en riskkapitalfond får del av den vinst som fonden genererar, så kallad carried interest. Hur vinstandelen ska beskattas har länge varit en tvistig fråga men nu har en utredning tillsatts. Private Bankings affärsjurist Shirin Persson vet mer.
I många år har Skatteverket granskat riskkapitalbranschen och drivit processer om hur carried interest ska beskattas.
Problemställningen har varit hur dessa vinstandelar ska behandlas skattemässigt, det vill säga om de ska betraktas som högbeskattad tjänsteinkomst eller som lägre beskattad kapitalinkomst.
Skatteverkets ståndpunkt har varierat beroende på de specifika strukturerna i riskkapitalfonderna. På senare år har dock Skatteverkets uppfattning varit att carried interest i grunden är en form av belöning för utfört arbete som ska beskattas som inkomst av tjänst. Det vill säga om inte förutsättningarna för beskattning enligt de så kallade 3:12-reglerna finns.
Otydligheten äventyrar branschen
Ersättning i form av carried interest handlar typiskt sett om mycket stora belopp och från riskkapitalbranschen har det uttryckts en stark oro över bristen på förutsägbarhet gällande beskattningen.
Denna osäkerhet har lett till att vissa riskkapitalbolag, vars delägare upprepade gånger blivit upptaxerade, nu överväger att flytta sin verksamhet utomlands. Riskkapitalbranschen har därför efterfrågat tydligare och mer förutsägbara skatteregler.
Till skillnad från många andra länder, finns det i dag inget i svensk lagstiftning som specifikt reglerar beskattning av carried interest, utan utvecklingen av rättsläget har skett genom att domstolarna har tillämpat generella bestämmelser. Då beskattningen har varit beroende av förutsättningarna i varje enskilt fall anser regeringen att nuvarande praxis inte ger tillräcklig vägledning.
Efter påtryckningar har regeringen nu initierat en utredning vars syfte är att föreslå förbättrad lagstiftning på området.
Utredningen välkomnas
Carried interest är en typ av ersättning som är etablerad. Att varken de skattskyldiga, Skatteverket eller domstolen verkar veta hur ersättningen ska beskattas leder till ett stort antal kostsamma och tidskrävande skatteprocesser. Förutsägbarhet kring beskattningen av carried interest är därmed ytterst välkommet.
Regeringen har bland annat gett den särskilda utredaren direktiv om att värna förutsättningarna för ett aktivt riskkapitalägande och säkerställa att den svenska riskkapitalmarknaden behåller sin konkurrenskraft i Europa. Arbetet ska gå snabbt – uppdraget ska redovisas senast 20 januari 2025.
Vi affärsjurister bevakar frågan och vi återkommer med mer information när utredningen presenterat sitt förslag.
Text: Shirin Persson Foto: Sara Ekberg
Publicerat 27.09.2024