Hållbarhet

Bo på vatten

De är vackra, hållbara, mobila – och flytande. Den danska arkitektbyrån Mast har tagit fram ett modulsystem kallat Land on Water som gör det möjligt att bygga hus på hav och sjöar.

Mast by
Bra flyt. Den danska arkitektbyrån Mast har utvecklat en miljövänlig, flytande modul på vilken man kan bygga. Bild: Mast

–  Vi har utvecklat ett helt nytt system som gör att man kan bygga nästan vad som helt på vatten, till och med stora samhällen, säger arkitekten och Mast-medgrundaren Marshall Blecher.

Innovationens bas är en slags stålbursliknande containrar i förstärkt, återvunnen plast. Dessa kan fyllas med olika typer av flytetyg och sättas ihop i grupper eller i kedjor.

Till skillnad från andra initiativ, där vattenbaserade byggnader ofta vilar på pontoner av stål eller betong som målas med giftig täckfärg, är Land on Water helt miljövänligt. Modulerna är designade för att stödja biologisk mångfald. De innehåller nischer där snäckor och sjögräs kan växa och fisk och skaldjur trivas.

Vid vattnet i Milano

Arkitektbyrån Mast är inriktad på maritim arkitektur och baserad i Köpenhamn. Land on Water ska presenteras vid en världskongress för arkitekter i den danska huvudstaden senare i år. Parallellt håller arkitektbyrån på att utveckla ett nytt område i ett gammalt stenbrott vid en sjö i Milanos utkanter. Där skapas bland annat vattennära promenadvägar, båtuthyrning och flytande restauranger och boenden.

Publicerat 05.01.2023