Innovation

Bo på rymdhotell

När du har gjort allting annat på din bucketlist: Boka in tidernas längsta weekendresa.

voyager station

Drömmer du om att sörpla en cocktail samtidigt som du betraktar den blå jorden på avstånd genom ett panoramafönster? Det kan bli verklighet snarare än du anar. Om allt går enligt planerna öppnar historiens första rymdhotell Voyager Station 2027.

voyager station

Chefsarkitekt Tim Alatorres vision är att rymden så småningom ska vara ett alternativ för semestersugna, likvärdigt med en exklusiv kryssning eller kanske en tur till Disneyland. Voyager Station ska kännas som ett lyxhotell, inte något "sterilt ur en science fiction-film", säger han till designtidskriften Dezeen.

Alatorres fantasieggande hotell är cirkelformat med barer, restauranger, ett gym som kan göras om till konsertlokal och plats för 440 gäster. Det är tänkt att sväva i en omloppsbana 200 mil ovanför jordens yta och rotera aningen snabbare är en sekundvisare på en klocka. Detta för att skapa en centrifugalkraft som för besökaren påminner om jordens gravitation (men inte skapar illamående, försäkrar arkitekten).

voyager station

Låter det galet? Må så vara, men Alatorre och hans kollegor är inte ensamma. Såväl superentreprenören Elon Musk som näthandelsjätten Amazons grundare Jeff Bezos har siktet inställt på rymden, i synnerhet koloniseringar av månen och Mars. Kina, Israel och Förenade Arabemiraten har också långt gångna rymdsatsningar.

Bakom rymdhotellsprojektet står amerikanska Gateway Foundation, som har som uttalat mål att bygga världens första rymdhamn, samt rymdbyggbolaget Orbital Assembly Corporation. Dess företrädare hävdar att det är realistiskt att öppna hotellet 2027, så länge de får tillgång till nästa generations, starka bärraketer. Detta eftersom moduler av hotellet ska byggas på jorden, fraktas iväg och sedan sättas i hop i rymden.

voyager station

Bilder: Voyager Station

Publicerat 26.04.2021