Blågula snilleblixtar
Bilbältet, dynamiten, kylskåpet och blixtlåset. Sverige är ett av de mest innovativa länderna i världen. Även respiratorn och Wettextrasan är faktiskt svenska uppfinningar. Vi fördjupade oss i nya boken Svenska innovationer som förändrat världen och fastnade för fem idéer som vi inte visste är blågula.
1. Wettex: Räddningen i köket
Det var sent 1940-tal och ingenjör Curt Lindquist hade tröttnade på trasorna hemma i köket. Tidigare hade han fått patent på tvättsvamp som tillverkades i fabriken där han arbetade. Nu funderade han på om en svamp kunde bli en trasa? Han bestämde sig för att prova. Barnen fick köra tvättsvampar genom en köttkvarn och Lindquist lade till bomullsfibrer. Vips fanns material till en ny slags disktrasa.
Hustrun Margareta kom på namnet: wettex, efter engelskans wet och textile. Den lanserades 1949 och var hållbar redan då. Wettextrasan kan tvättas, komposteras eller återvinnas som wellpapp.
2. Den gröna knappen på mobilen
Laila Ohlgren var Teliaföregångaren Svenska Televerkets första kvinnliga ingenjör. 1981 arbetade hon med ett av världens första mobilnät NMT. Men det fanns ett problem. Siffrorna i ett telefonnummer gick inte att skicka i en gemensam grupp. Laila Ohlgren fick idén att skapa en knapp på telefonen som skickade alla siffror samtidigt – efter att man angett telefonnumret. Så när du klickar på mobilens gröna lur, uppringningsknappen, tänk på hennes smarta drag som blev världsstandard.
3. Automatisk andning
Under pandemin räddade respiratorer många liv. Men de allra första skapades redan 70 år tidigare, av den svenske infektionsläkaren Carl-Gunnar Engström. Engström blev intresserad av gaser i blodet när han studerade flygvapenpiloter som försökte närma sig överljudshastighet. Han insåg att de järnlungor som användes inte gav läkare någon överblick över balansen mellan syre och koldioxid i blodet. 1950 utvecklade han därför en pump som kunde reglera mängden luft i en patients lungor med hjälp av en tätslutande slang i luftstrupen. Redan året därpå började respiratorn serietillverkas. Nu är maskinen en livräddare på intensivvårdsavdelningar världen över.
4. Kroppens ekolod
Ett hjärtas slag, en menisk i ett knä eller ett foster i livmodern. Med ultraljud kan vi titta in i den fysiska kroppen. Verktygets tillkomst är en kombination av kreativitet och lyckad personkemi. Det var tidigt 1950-tal och överläkaren och kardiologen Inge Edler (som privat var mycket intresserad av trolleri) ville få möjlighet att ställa bättre diagnoser före hjärtoperationer. Han frågade fysikern Helmuth Hertz om råd och idén att härma fiskebåtars ekolod föddes. 1953 placerades det som då kallades pulsekometoden på en hjärtpatient för första gången. Då med hjälp av en lånad ultraljudsmaskin från Kockums verkstäder. Edler och Hertz hade först testat och utvecklat den unika metoden på sig själva…
5. Kung Blåtand inspirerade
När ingenjör Sven Mattisson kom till Ericsson 1995 mötte han radiokommunikationsexperten Nils Rydbeck som tyckte att sladdar till hörlurar borde skrotas. Kunde de helt enkelt klippas av? Mattisson hittade på en briljant lösning. Han skapade små radiosändare som kunde byggas in i mobiltelefoner, hörlurar och andra ting. Tekniken kallas i dag Bluetooth och används världen över. Undrar du över namnet? Det kom till i Toronto där Sven Mattisson och en kollega på en bar kom att prata om vikingakungen Harald “Blåtand” Gormson – kungen som förenade vikingastammar. Nu binder kung Blåtand samman människor och deras prylar. Hur många meter sladd vi slipper kan vi bara ana.
Bubblare: Propellern, bärselen, rollatorn, provrörsvaggan, Skype och Solvatten.
Innovationerna finns beskrivna i den nyutgivna boken Svenska innovationer som förändrat världen av Henrik Berggren och Eva Krutmeijer.
Bilder: Shutterstock
Publicerat 28.02.2023