Innovation

Bjarke Ingels ritar hus till månen

Danske mästerarkitekten Bjarke Ingels och hans byrå BIG siktar högt – bokstavligen mot rymden. Tillsammans med Icon, utvecklare av avancerad konstruktionsteknik, och SEArch+ som utvecklar arkitektur för rymdliv, har BIG ett samarbete med NASA om en framtida månbas. Project Olympus heter den nya livsmiljön, mänsklighetens första utomjordiska, fasta byggnadsprojekt. Mycket arbete läggs på robusta strukturer som ska tåla värme, kyla, strålning och små meteoriter, men även på månstationens form.

Bjarke Ingels

Bjarke Ingels

– På danska och flera andra språk säger vi ju formgivning, och det betyder bokstavligen att ge en form till något som ännu inte har någon form, säger Bjarke Ingels. Det blir fundamentalt när vi börjar föreställa oss hur vi ska bygga och leva i helt nya världar. Tillsammans med Icon flyttar vi gränserna och bryter ny mark, både materiellt, tekniskt och miljömässigt. Och svaret på våra utmaningar på jorden kan mycket väl finnas på månen.

I samarbete med NASA:s Marshall Space Flight Center i Huntsville, Alabama, kommer Icon att testa material som påminner om månjord. Testerna ska sedan underlätta designen och utvecklingen av prototyper för ett byggsystem som med 3D-skrivare kan skriva ut infrastruktur på månen.

Inte okomplicerat, men utomjordiskt spännande.

Publicerat 22.10.2020