Hållbarhet

Bjarke Ingels ritar 5-miljonerstad i öknen

Telosa är staden som verkar vara direkt hämtad från en science fiction-rulle, nu ska den byggas från scratch och vara världens mest miljövänliga.

Telosa
Telosa. Rendering: BIG

Inget verkar kunna stoppa den danske stjärnarkitekten Bjarke Ingels – eller hans stora idéer. Efter rymdstationer på Mars och månen ritar han nu på en 5-miljonersstad, Telosa. Den ska byggas från scratch i den amerikanska öknen och uppdragsgivare är entreprenören och investeraren Marc Lore med en bakgrund från Walmart.

Telosa
Telosa. Rendering: BIG

Visionen är ”en ny global standard för stadsliv, som ska utveckla människans potential och bli en ritning för kommande generationer”, skriver de i ett uttalande. Tanken är att Telosa ska ha 50 000 invånare år 2030 och fem miljoner år 2060. Realistiskt eller inte, staden skulle bli världens mest miljövänliga sett till material, transporter och el- och vattenförsörjning. Just det senare är lite av ett problem, med tanke på att de tänkt sig en outnyttjad plats i öknen ”någonstans i västra USA” och på allmän mark.

Bjarke Ingels

Gör: Driver sedan 2006 arkitektkontoret Bjarke Ingels Group (Big).

Projekt i urval: Köpenhamns hamnbad på Islands Brygge, 2003. VM-husen i Ørestad, 2005. Aqua Center i Odense, 2009. National Library i Astana, Kazakhstan, 2009. Nytt högkvarter för Google i Mountain View, Kalifornien 2015. Via 57 West i New York, 2016.

Utmärkelser: Wall Street Journal utsåg honom 2011 till Innovator of the Year. 2016 listade Time honom som en av samtidens 100 mest inflytelserika personer.

– Vilken teknik och vilka innovationer kan vi utnyttja just för att vi bygger staden från grunden, frågar sig Bjarke Ingels. Tänk bara vad som är möjligt med nya byggmaterial, självkörande fordon, el-flygplan och att allt skulle kunna förflyttas under marken.

Ingels är inspirerad av trädgårdsstaden, en stadsplanerarterm från slutet av 1800-talet, och tänker sig olika sorters hus som är ”tillgängliga för alla”.

I mitten av staden skulle det byggas en stor grön park och ett högt torn, döpt till Equitism (som syftar på rättvisa, rimlighet) med utsikt över hela härligheten.  

Publicerat 21.09.2021