Kultur

Bill Gates recept mot pandemier

Så kan världen hejda nästa virusutbrott i tid.

Bill Gates med boken
Bill Gates sammanfattar flera års pandemistudier i sin nya bok How to Prevent the Next Pandemic.

En viruspandemi lik den som härjat i världen sedan 2020 måste inte inträffa igen. Det anser Microsoftgrundaren och filantropen Bill Gates, som tillbringat de senaste åren med att prata med forskare, läsa statistik och studera medicinska innovationer.

Nu anser han sig ha kommit så långt att han har ett recept för hur framtida pandemier ska kunna motverkas, en strategi som presenteras i boken ”How to Prevent the Next Pandemic” som kommer ut i maj.

en person i skyddsdräkt topsar en man
Bill Gates går i sin bok genom de steg han tror världen behöver ta för att förhindra kommande pandemier.

”När jag ser lidandet som covid orsakar – varje gång jag läser om antalet döda, hör om någon som förlorat sitt jobb eller kör förbi en stängd skola – kan jag inte låta bli att tänka: det här behöver inte ske igen ”, skriver miljardären på sin blogg Gates Notes.

Boken går igenom de specifika steg som Gates anser att världen bör ta för att kunna avvärja nästa pandemivirus – inklusive de innovationer som behövs för att stoppa smitta på ett tidigt stadium. Han berättar om sina samtal med USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci och WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus, redogör för varför han anser att vaccin är den bästa stoppklossen och berättar om hur det är att vara föremål för konspirationsteorier. Vilket syftar på det grundlösa påståendet att han själv skulle ha uppmuntrat massvaccination för att injicera spårbara mikrochips.

informationsskylt
Under pandemin uppstod en rad konspirationsteorier runt Bill Gates. I boken berättar han om detta.

Bill Gates medger att målet att utrota pandemier är ambitiöst.

”Men framstegen vi gjort de senaste två åren, inklusive de stora vaccinframgångarna och all kunskap vi fått om lungsjukdomar, gör att vi har stora chanser att lyckas”, skriver han.

Bilder: gatesnotes.com, How to Prevent the Next Pandemic

Publicerat 28.02.2022