Kultur

Bill Gates 5 bästa tips för hängmattan

Från Barack Obamas självbiografi till ett gigantiskt företagshaveri – här är sommarböckerna du inte får missa.

Bill Gates

Säg mig vad du har på nattduksbordet och jag ska säga vem du är. Allt fler världsledare delar med sig av boktips – bland dem USA:s expresident Barack Obama, Australiens förra premiärminister Julia Gillard och Indiens premiärminister Narendra Modi. Microsoftgrundaren, filantropen och världens fjärde rikaste man Bill Gates är inte sämre. 

De senaste veckorna är det främst hans skilsmässa från Melinda Gates – efter 27 års äktenskap – som skapat rubriker. Men på den egna bloggen skriver Gates om sitt arbete med att stävja covidpandemin samt delar med sig av fem boktips inför sommaren (och efterlyser nya eftersom han alltid är "på jakt efter rekommendationer").

Så här ser Gates läslista ut sommaren 2021:

Lights Out: Pride, Delusion, and the Fall of General Electric

Lights Out: Pride, Delusion, and the Fall of General Electric av Thomas Gryta och Ted Mann. Hur kan ett företag så stort och framgångsrikt som General Electric misslyckas? Detta är en fråga som Bill Gates funderat på i flera år, och i boken Lights Out tycker han sig ha funnit åtminstone några av svaren. Gates tycker att boken är så inspirerande att han rekommenderar alla som befinner sig i någon form av ledarroll, oavsett storlek på bolaget, att läsa den.


Under a White Sky: The Nature of the Future av Elizabeth Kolbert. På sin blogg Gates Notes berättar Bill Gates om en frågeställning som i ljuset av coronapandemin upptagit alltmer av hans tid: Mänsklighetens komplicerade relation till naturen, och hur vi ska undvika en klimatkatastrof. I boken Under a White Sky lyfter Kolbert en rad exempel på när människan manipulerar med naturen, från genexperiment till geovetenskap. Ett ämne som fascinerar Gates.

Under a White Sky: The Nature of the Future

A Promised Land

A Promised Land av Barack Obama. Bill Gates har alltid varit intresserad av historia, och inte minst när amerikanska presidenter är inblandade. Så hyllar han också första delen av Barack Obamas självbiografi, där man får följa expresidenten på vägen till Vita huset och sedan fram till den dramatiska amerikanska expeditionen in i Pakistan, där en specialstyrka dödade Osama bin Laden. Men Gates lyfter också fram Barack Obamas förmåga att levandegöra hur ensamt och isolerat det kan vara på toppen för den som fattar de avgörande besluten. Man får förmoda att här fanns ett visst mått av igenkänning för Gates själv.


The Overstory av Richard Powers. Även för en bokslukare som Bill Gates så är den här novellen något av det mest annorlunda han gett sig i kast med. I boken får man följa nio personer medan de undersöker vilken relation de har till träd. Gates tillstår att han blev så rörd av deras passion och engagemang, att när han läst klart var han uppfylld av att lära sig mer om träd.

The Overstory

An Elegante Defense: The Extraordinary New Science of the Immune System: A Tale in Four Lives

An Elegante Defense: The Extraordinary New Science of the Immune System: A Tale in Four Lives av Matt Richtel. Boken skrevs innan pandemin, men den är oavsett det ett värdefullt bidrag för att förstå det mänskliga immunsystemet och vad som krävs för att stoppa covid-19. Matt Richtel låter boken kretsa kring fyra patienter som var och en tvingas hantera problem med sitt immunförsvar. Ingenting för den som lider av några skopor inbillningssjuka, men Gates själv är djupt fascinerad av vetenskapen runt immunitet.


Porträttfoto: Frederic Legrand - COMEO/Shutterstock.

Publicerat 21.06.2021