Ekonomi

Bättre tillväxt hos grannen?

Redan de gamla grekerna hävdade att gräset är grönare på andra sidan. Åsikterna om det verkligen stämmer har gått isär sedan dess, men vi gör ett försök att bena ut denna eviga fråga en gång för alla. Må gudarna stå oss bi!

En man klipper gräs
Illustration: Valero Doval

Till att börja med behöver vi göra en översyn av den egna gräsmattan. Hur är tillväxten och frodigheten? Motsvarar den dina förväntningar på hur en gräsmatta ska se ut? Och framför allt, hur sköts den? Om svaret är åt ”nja, jag vet inte-hållet” är det så klart lätt att snegla på grannens exemplariska salsgolv till green, belägen precis på andra sidan staketet. Eller så kan det ju vara så att grannen faktiskt stirrar avundsjukt åt ditt håll. Som sagt, vi har ältat denna fråga i eoner av tid!

Ni som till äventyrs läst något jag skrivit tidigare anar vart det är på väg och jämförelsen med en investeringsportfölj är inte långt borta. För precis som gräsmattan kräver även portföljen rätt förutsättningar för att kunna växa och frodas. Gott så, men vad händer när de yttre förhållandena förändras? För det är vad som faktiskt hänt de senaste 40 åren, give or take.

Michael Livijn

Michael Livijn är Chief Investment Manager i Private Banking Family Office & Special Clients.
Foto: Hannes Söderlund

De långa räntorna har varit i en sjunkande trend sedan början av 80-talet (90-talet i Sverige) och för en ”klassisk” 60/40-portfölj (60 procent aktier, 40 procent räntor) innebär det nya förutsättningar. Tanken med diversifiering är ju att olika tillgångar i portföljen växeldrar. Räntebenets roll har varit att dels generera en kupong, dels skydda portföljen mot förluster genom att hålla emot och även stiga i värde när aktiemarknaden kör i diket. Vilket händer från tid till annan. Det förutsätter dock att det finns en ränta som kan sjunka, vilket inte riktigt är fallet i nuläget.

Omvänt, vad händer om räntorna stiger? Då gäller det att aktiedelen reagerar positivt, annars kan det bli dubbelt jobbigt för portföljen. Klurigt indeed. Finns det något annat magiskt sätt att få fason på gräsmattan/portföljen? Nja, gott om raka och enkla lösningar på svåra problem är det ont om, och det gäller över hela linjen. Men, det är här ett visst sneglande mot andra sidan faktiskt kan hjälpa till.

När det kommer till investeringar så finns det alternativ, närmare bestämt alternativa investeringar. Dessa är i sanning en vildvuxen bukett. Här ingår olika hedgestrategier, fastigheter, infrastruktur, private equity och råvaror, för att bara nämna de största kategorierna. Gemensamt för dem är att de inte fullt ut korrelerar, alltså samvarierar, med andra mer riskfyllda tillgångar som aktier. I brist på ränta kan därför en del av portföljens räntedel styras hit. På så sätt bibehålls både den förväntade avkastningen och man får dessutom en diversifieringseffekt. Kanske inte sinnebilden av hur du hade tänkt dig din gräsmatta.

Men för att försöka närma oss pudelns kärna: Vill du att grannens funky odling fångar din blick eller är det måhända tvärtom?

Text: Michael Livijn

Publicerat 24.03.2021