Bättre resultat med kvinnligt ledarskap?
Är kvinnliga värderingar bättre än manliga inom finans? Och vad är i så fall skillnaden?
Isländska Halla Tómasdóttir har blivit en av världens mest efterfrågade auktoriteter när det kommer till finans- och jämställdhetsfrågor.
2007 grundade hon Audur Capital, ett av få finansbolag som klarade sig genom den ekonomiska härdsmälta som drabbade Island i slutet av 00-talet.
”I business- och finansvärlden har typiskt manliga värderingar fått styra. När vi startade Audur Capital var det en reaktion på ett överdrivet risktagande och den bonuskultur som vi såg runt oss. Vi ville bygga ett syftesstyrt bolag, det handlade inte bara om att tjäna pengar, utan hur vi tjänade dem. Det var viktigt att mäta resultatet också i andra värden än pengar, som i miljö och i sociala mål. En stor sak var också att vi aldrig såg på förhandlingar som en tävling att vinna, utan mer som ett utbyte av idéer”, berättade Halla Tómasdóttir i en intervju för tidningen Forbes nyligen.
Tómasdóttir har sedan åren med Audur Capital hunnit starta en hållbarhetsfond tillsammans med sångerskan BJÖRK, dragit igång finansbolaget Sisters in Capital och 2016 blev hon sånär president på Island, något som naturligtvis har spätt på intresset för hennes person, och också fått världens media – från BBC till Financial Times – att vallfärda till Island för att prata om ”feminine values rule in finance”.
Men har hon rätt?
Tómasdóttirs arbete och observationer har inspirerat åtskilliga forskningsrapporter och analyser, och backas delvis också upp av en studie av Nordea Markets, som visar att företag med jämnare könsfördelning redovisar markant stabilare resultat (läs mer här). Och det är väl det som är den riktiga hemligheten – balansen mellan kvinnor och män.
Publicerat 24.05.2019