Personligt

Babyuniversum för miljoner

Under koliknätterna med sonen föddes idén om en plattform för hela bebisresan. Fyra år senare sitter Michaela Forni på ett exklusivt kontor på Östermalm. Företaget Baby Journey är värderat till över 350 miljoner kronor.

Michaela Forni
Stora planer. Entreprenören Michaela Forni jobbar för att Baby Journey, som hon varit med och grundat, ska bli ett internationellt bolag.

Känslan av att få en riktigt, riktigt bra idé är svår att beskriva. De flesta tycks i alla fall vara ense om att det inte är som det ofta skildras i filmer, serier och böcker: en plötslig ingivelse, den där glödlampan som tänds över huvudet.

Snarare beskriver många det som en efterhängsen dagdröm. Som du går runt och umgås med. Stöter och blöter. Tar upp till diskussion ibland, med anförtrodda vänner. Som ibland ligger vilande i huvudet, för att sedan poppa upp och göra sig påmind. Ju svårare det är att bli av med den här dagdrömmen – idén – desto bättre är den.

Michaela Forni med Damon
Idén till Baby Journey föddes när entreprenören Michaela Forni var hemma med sin nyfödda son Dante. Nu är hon delägare i den framgångsrika appen, som beskrivs som ett universum för gravida och småbarnsföräldrar.

Michaela Forni

Ålder: 33 år.

Familj: fästmannen Damon Foroozesh och sonen Dante, född 2019. Ett andra barn på väg.

Karriär: började blogga som 14-åring och gav ut sin första bok som 19-åring, 2009. Samma år blev hon moderedaktör på Nöjesguiden. Har bland annat varit vice vd för Devote.se och på Stampen Fashion Media. Har drivit och medverkat i ett flertal poddar, samt gett ut fem böcker, den senaste 2020 om hennes egna bebisresa. Är nu grundare och delägare i Baby Journey, som nyligen värderades till över 350 miljoner kronor.

Michaela Forni sitter i ett konferensrum på kontoret ett stenkast från Dramaten på Östermalm i Stockholm. Hon är väldigt gravid, det kan vara dags när som helst nu. Och ja, hon känner igen sig i det där med att få en idé som inte går att skaka av sig.

– Jag och min man satt i soffan en kväll när vi väntade vårt första barn. Vi pratade om att det fanns jättemånga plattformar för hela resan med att bli med barn, föda och vara förälder. Allt från familjeliv.se till renodlade gravidappar. Men vi kunde inte hitta en plattform som hade allt, utan alla plattformar erbjöd olika saker.

Sedan blev det som det blir med bra idéer: de gror. Barnet, en liten pojke, blev fött. Under långa koliknätter när de turades om att vyssja honom (ett pass motsvarade en Jennifer Aniston-komedi), fortsatte idén om ett heltäckande universum för gravida och småbarnsföräldrar ta fart.

Michaela Forni tillsammans med sin man och bror,
Ett komplement till vården. Appen Baby Journey, som entreprenören Michaela Forni startat tillsammans med sin man och bror, stöttar gravida och småbarnsföräldrar.

Michaela Forni om …

… att arbeta med sin man och sin bror:

”Vi kompletterar varandra extremt bra. Det är mycket roligare än vad alla sa att det skulle vara. Jag har enorm tillit till dem och om jag ska lägga ned så mycket tid på någonting som jag lägger på Baby Journey, så är det extra roligt att få vara med människor jag älskar. Jag tror inte jag kommer ligga på min dödsbädd och ångra att jag fick vara med min man och min bror varje dag.”

… vad Baby Journey hade kunnat ge henne när hon var nybliven mamma till ett kolikbarn:

”Jag hade kunnat få tips och råd som tryggar och stöttar från olika typer av vårdpersonal eller andra experter. Den kontakten du har med din MVC eller BVC är ju ganska begränsad. Man tittar och mäter så det mest väsentliga ser bra ut. Sen får du gå, trots att du kanske har jättemycket frågor och funderingar. Då finns vi där som ett stöd. Vi ser oss som ett komplement till vårdresan som du gör.”

– Vi började prata om den, om vår app. ”Tänk om det skulle finnas en sån här funktion, gud vad kul om man kunde göra så!” eller ”Jag läste det här, vad tycker du?”. Till slut insåg vi att vi inte kunde släppa den här idén. Vi måste få testa den. Det får bära eller brista men vi kommer att ångra oss om vi inte ser var det här kan leda.

Och som de inbitna entreprenörer hon och hennes man Damon Foroozesh är, drog de i gång företaget Baby Journey tillsammans med Michaelas bror Timothy Forni. 2019 började de jobba med appen och för två och ett halvt år sedan gick den live för första gången.

Sedan har det gått bra. Väldigt bra. Visst har det varit en del utmaningar under resans gång, så är det alltid. Men utifrån sett är det en framgångssaga: från koliknätter framför Jennifer Aniston-komedier till över tjugo anställda i ett exklusivt kontor på Östermalm.

– Jo, men det är klart att det har funnits några ”bumps on the road”. Att göra en app är krångligare än man tror. Den ska vårdas, utvecklas och tas om hand. Jag kommer nog aldrig att första varför det kostar si och så många hundra tusen att skapa en knapp, och att vissa saker verkar vara omöjliga att få till.

Det slutliga kvittot på framgången kom när en av Baby Journeys partners, Länsförsäkringar, visade intresse för att gå in som delägare. Värderingen var inte blygsam: 350 miljoner kronor.

Hur kändes det?

– Ja, nu vet vi ju att vi är på rätt väg. Vi håller på att bygga något som är och kan bli väldigt bra, och det ser inte bara vi. Men det är klart att det kändes otroligt att få den värderingen också. Lite impostor-syndrome! Det tror jag alla känner i liknande situationer.

Hur ser Baby Journey ut om tio år?

– Då är vi ett internationellt företag. Målet är att vara det största företaget för livet med småbarn. Jag är övertygad om att vi kan bygga det hur stort som helst och jag ser ett bebisuniversum framför mig.


Text: Kalle Dixelius
Foto: Baby Journey

Publicerat 30.03.2023