Factfulness

Åtråvärda prylar

Non-fungible tokens och värdepapper i all ära – tavlor, bilar, golfklubbor och ädelstenar kan också vara fantastiska investeringar. Auktionsvärlden upplever en hausse som aldrig förr. Nyligen såldes ett av pop-konstnären Andy Warhols porträtt av Marilyn Monroe för hisnande 195 miljoner dollar, en rekordnotering för 1900-talskonst.

Konst, bilar, golfklubbor, gympaskor, mynt och ädelstenar finns bland prylarna som drar in rekordsummor på auktion.

På auktion går det att sälja det mesta, så länge det är äkta, sällsynt och åtråvärt. Ett set järnklubbor som golfstjärnan Tiger Woods använde 2000–2001 – då han höll samtliga fyra major-titlar samtidigt (PGA Championship, The Open Championship, US Open och Masters) – ropades i våras hem för över 5 miljoner dollar. Detta trots att klubborna garanterat är komplett omöjliga att slå med för en vanlig golfare.

Den legendariske golfspelaren Tiger Woods järnklubbor såldes på auktion för över 5 miljoner dollar. Bild: Golden Age Golf Auctions

En sportbil av modellen McLaren F1 från 1995 klubbades för det fyrdubbla – drygt 20 miljoner dollar, rapporterar ekonomisajten Visual Capitalist. Den innovativa bilen är en av bara 106 som tillverkades mellan 1992 och 1998 och som är minst sagt eftertraktade. Bland ägarna finns flera kändisar, bland dem SpaceX- och Teslagrundaren Elon Musk.

McLaren F1
Sportbilen McLaren F1 går hem hos samlare. Nyligen klubbades en för över 20 miljoner dollar. Foto: Mike Maez, courtesy of Gooding & Company.

Visual Capitalist har satt samman en lista över fjolårets högsta noteringar i olika kategorier, baserad på uppgifter från auktionshusen Christie´s, Sotheby´s, Bonhams och Gooding & Company. Vissa av dem är historiska rekordpriser, andra enbart 2021 års högsta. Här är listan.

Basketproffset Michael Jordans begagnade Nike Air Ships var eftertraktade på auktion. Foto: Julian Cassady Photography via Sotheby's. Till höger: En rosa Sakuradiamant. Bild: Christie's Images Ltd.

2021 års högsta auktionspriser

KategoriObjektPris i dollar
Målning:Pablo Picassos Femme assise près d’une fenêtre103,4 miljoner
Tryckt text:Den slutliga versionen av USA:s grundlag43,2 miljoner
Diamant:En rosa-lila Sakuradiamant på 15,81 karat29,3 miljoner
Bil:Sportbilen McLaren F1 från 199520,5 miljoner
Mynt:Ett amerikanskt dubbelörnsmynt från 193318,9 miljoner
Vapen:Revolvern som dödade laglöse Billy the Kid 18816 miljoner
Klockor:En Grande et Petite Sonnerie från Philippe Dufour5,3 miljoner
Möbler:Ron Arads D-sofa från 19931,6 miljoner
Skor:Ett par Nike Air Ships som ägts av Michael Jordan1,5 miljoner
Smaragd:Ett halsband med en smaragd på 56,87 karat1 miljon
Meteorit:En bit av Fukang-meteoriten, som är 4,5 miljarder år702 000
Handväska:En svart Togo Birkin 35 från Hermès155 000
Pablo Picassos ”Sittande kvinna framför ett fönster” blev den första tavla som sålts för över 100 miljoner dollar på närmare två år när den klubbades i fjol. PABLO PICASSO, Femme assise près d’une fenêtre (Marie-Thérèse).

Picassotavlan, vars titel kan översättas med ”Sittande kvinna framför ett fönster”, är ett porträtt av Marie-Thérèse Walter. Hon beskrivs ofta som kubistens älskarinna och tros ha haft stor påverkan på dennes konstnärskap. De två hade ett utomäktenskapligt barn tillsammans. När tavlan såldes var det den första målningen som gick för över 100 miljoner dollar på nära två år.

dubbelörnen
Det unika, amerikanska dubbelörnsmyntet i guld.

Dubbelörnsmyntet har också en spännande historia. Det är ett av få 20-dollarsmynt i guld som präglades i USA 1933 som finns kvar i dag. Totalt tillverkades över 440 000 dubbelörnar – men de gavs aldrig ut och myndigheterna fattade nästan genast beslut om att de skulle smältas ner, bara två skulle sparas. Såvitt känt räddades dock ytterligare 20 mynt och de är eftertraktade. Att de kallas just dubbelörnar beror på att USA:s kongress redan på 1700-talet fattade beslut om myntet ”örnen”, värt tio dollar, samt en halvörn och en kvartsörn. Ett 20-dollarsmynt blev således en dubbelörn – trots att det bara har ett örnmotiv på ena sidan. Myntets andra sida pryds av Frihetsgudinnan.

Publicerat 25.05.2022