Marknadssyn: Återhämtning
Marknadsutvecklingen har varit stark senaste tiden och Nordeas strateger lyfter nu upp aktier till övervikt igen. Även om det finns risk för bakslag är eventuella nedgångar mer att betrakta som köptillfällen, menar investeringsstrategen Sebastian Källman.
Minsta motståndets lag gör att vi tror det finns mer uppsida för aktiemarknaden framöver. Som en konsekvens lyfter vi vår rekommendation för aktier till en övervikt. Samtidigt, och för att balansera risken i portföljen, sänker vi exponeringen mot High Yield från en övervikt till neutral. Det finns fortfarande risk att återhämtningen stöter på problem, men trenden är stark och ur ett investeringsperspektiv ser vi positivt på utvecklingen framöver. Marknadsutvecklingen har varit stark med en uppenbar risk för bakslag i närtid, men eventuella nedgångar för aktier anser vi utgör köptillfällen.
Återhämtning
Det finns fortsatt stora risker att vara uppmärksam på, men av allt att döma har världsekonomin nu börjat återhämta sig. Tillväxtsiffrorna för innevarande år sticker ut i negativ bemärkelse, men den kraftiga nedgången i våras ligger nu bakom oss och tillväxten har redan börjat återhämta sig. Det kommer dock ta tid innan vi hämtat igen hela nedgången och vägen framöver riskerar att bli allt annat än rak. Även om t.ex. detaljhandelssiffrorna nu är tillbaka på nivåer över de som rådde före pandemin har bredare mått på konsumtionen inte återhämtat sig på samma sätt.
Utvecklingen indikerar möjligen ett uppdämt konsumtionsbehov men avslöjar sannolikt också förändrade konsumtionsmönster. På produktionssidan, och i den utvecklade delen av världen, är nivåerna fortsatt långt under de som rådde före pandemin. Arbetslösheten är dessutom mycket hög. Fram till det att aktiviteten återvänt och arbetslösheten fallit tillbaka kommer fortsatta stödåtgärder från beslutsfattarna att vara av yttersta vikt. På den positiva sidan så kommer ytterligare stödåtgärder sannolikt hjälpa konsumtionen långt efter det att arbetslösheten fallit tillbaka.
Viruset finns fortfarande kvar
Extrema stimulanser
Stigande vinster
Låga räntor påverkar synen på värderingen
Värderingen i aktiemarknaden är just nu mycket hög. Den höga värderingen påverkas bland annat av att det mest använda jämförelsetalet, 12 månaders framåtblickande vinster, fortsatt är nedtryckta. Om vi bortser från det negativa bidraget som kommer från innevarande år och istället använder vinstförväntningarna för 2021 så faller värderingen med 10 %, bara genom att vi förskjuter tidsfaktorn något.
En annan faktor som påverkar synen på värderingen är realräntan, och realräntan har fallit kraftigt under de senaste två åren. Inga tillgångar värderas i ett vakuum utan istället ställs ofta värderingen i relation till t.ex. den riskfria räntan. Man ska överlag vara försiktig att tillmäta alltför stora signaler från en enda värderingsansats, men när vi ställer aktier i relation till realräntan så ligger riskpremien fortfarande över det historiska snittet. Om den riskfria räntan stannar på nuvarande nivåer, och vi utgår från att riskpremien bör falla tillbaka, så kommer P/E-talet att expandera ytterligare. När tillväxten tar fart brukar riskpremien falla tillbaka, vilket i sin tur brukar leda till att aktier presterar bättre än obligationer.
Sentimentet indikerar risk på uppsidan
Investerakollektivet har förhållit sig avvaktande till uppgången i aktiemarknaden och även om många tvingats köpa in sig är det fortfarande många som är skeptiska. Trots att börsen i många fall är uppe på nya högstanivåer så ligger allokeringen mot aktier på många håll långt under det normala. I takt med att volatiliteten faller tillbaka öppnar det även upp för mer systematiska fonder och strategier att börja investera. I andra änden finns det givetvis faktorer som pekar i en annan riktning, men de är ofta mer marknadsbaserade och bör hanteras med viss försiktighet. Att börsen på sina håll noterat nya högstanivåer behöver inte heller vara ett dåligt tecken, tvärtom. Historiskt brukar nya toppar följas upp med ytterligare månader med god avkastning. Vår slutsats är att sentimentet pekar på fortsatta uppåtrisker i marknaden men i takt med att aktieallokeringen kommit upp blir medvinden från denna faktor givetvis något mindre framöver.
Text: Johan H Larsson, chefsstrateg, och Sebastian Källman, investeringsstrateg
Investeringsstrategi (GAAS), September 2020 (pdf, 1 MB)
Publicerat 09.09.2020