Ekonomi

Ashgabat: Världens dyraste stad

Säg ”exklusiv livsstil” och tankarna går omedelbart till städer som Paris, London, New York och Dubai. Eller?

Ashgabat

Faktum är att dessa världsmetropoler sprungits om av det slutna Turkmenistans huvudstad Ashgabat på listan över dyraste städer att leva i.

Den ögonbrynshöjande förstaplaceringen på den årliga Mercer Cost of Living Survey kan kopplas till att Turkmenistan härjas av hyperinflation och matbrist, vilket gör det dyrare att bo där. Och diktatorn Gurbanguly Berdymuchamedovs ledarskap verkar inte göra saken bättre: Under året har han främst blivit omskriven för sina närståendes storslam i senatorsvalet (ingen opposition tillåts i landet) och för sin intensiva kärlek till hundrasen turkmensk alabai – för vilken en nationaldag utfärdats och en gyllene staty rests i just Ashgabat. 

Ashgabat
Ashgabat
Ashgabat
Ashgabat
Ashgabat
Ashgabat
Ashgabat
Ashgabat

Mercers lista omfattar 209 städer. För att fastställa var det är dyrt respektive billigt för internationell arbetskraft att bo tittar företaget på en rad parametrar som hyror, matpriser, transportmöjligheter och säkerhet. Och eftersom Mercer är ett amerikanskt konsultbolag spelar även möjligheterna att få tag i ett par klassiska blåjeans eller en hamburgare in i rankningen. 

Ashgabat har sällskap i toppen av fjolårets etta Hongkong, som nu ligger tvåa. Därefter kommer Libanons huvudstad Beirut, som klättrat hela 42 placeringar, samt Japans huvudstad Tokyo och den schweiziska finansstaden Zürich. 

köpenhamn
Köpenhamn

Bland de nordiska städerna anses Köpenhamn vara dyrast att leva i, den danska huvudstaden ligger på 16:e plats. Oslo och Helsingfors kvalar in på 55:e respektive 56:e plats och Stockholm på 72:a. I den svenska huvudstaden måste dock rejäla prishöjningar ha skett, i fjol låg Stockholm på 133:e plats. 

Bilder: Shutterstock

Publicerat 27.07.2021