Ekonomi

Ärva stort eller ärva rätt?

Att planera för framtiden är centralt för att trygga sina efterlevandes ekonomi och undvika konflikter när man själv är borta. Men vilka verktyg finns det och vad händer om de krockar? Private Bankings familjerättsjurist Jennifer Roos visar på fallgropar och reder ut viktiga missförstånd.

Jennifer Roos
Jennifer Roos, jurist på Nordea Private Banking.

För att trygga tillvaron för sin familj den dag man inte själv lever krävs en del förberedelser. Att skriva testamente och teckna försäkringar med förmånstagarförordnande brukar vara två viktiga uppgifter. Jag ska i denna artikel gå igenom hur dessa dokument fungerar vid dödsfall, samt hur de i bästa fall kan komplettera varandra – och i värsta fall kollidera.

Två olika verktyg

Ett testamente styr hur din kvarlåtenskap ska fördelas. Det kan till exempel ge din sambo del av arvet, men måste samtidigt ta hänsyn till barnens rätt till laglott. En livförsäkring ger däremot ett kontantbelopp direkt till den person du angivit som förmånstagare, utan att pengarna ingår i dödsboet eller omfattas av bouppteckningen.

Testamentet följer arvsreglerna i Ärvdabalken. Försäkringen följer försäkringsvillkoren och förmånstagarförordnandet. Därför kan en försäkring ibland ge ett annat utfall än vad som står i ett testamente och tvärtom.

Bodelning för makar

För både gifta och sambor sker i regel en bodelning innan ett arv fördelas.

För makar innebär det att i stort sett alla tillgångar den avlidne efterlämnar – som inte utgör enskild egendom – ska läggas samman med den efterlevande makens giftorättsgods och det samlade nettovärdet delas lika.

Viktigt att veta är att det finns en lagregel som ger efterlevande make rätt i bodelningen få behålla hela sitt giftorättsgods. Något som ofta åberopas när den avlidnes giftorättsgods är mindre än den efterlevandes. 

Om den make som har störst giftorättsgods avlider först kan det emellertid komma att innebära en stor förmögenhetsöverföring till den efterlevande maken redan i bodelningen.

Jennifer Roos

Bodelning för sambor

Om en efterlevande sambo begärbodelning omfattas endast permanentbostad och bohag i hemmet. Förutsättningarna är att egendomen ska ha förvärvats för gemensamt bruk och att det inte finns något samboavtal som avtalat bort lagens bodelningsregler. Man kan med andra ord vara sambo i många år utan att ha någon som helst bodelningsbar samboegendom, även utan ett samboavtal.

I de fall där det finns en permanentbostad som utgör samboegendom kanske samborna redan före dödsfallet ägde bostaden gemensamt. I så fall ger bodelningen inte någon förstärkning till den efterlevande sambons ekonomi, då sambon bara behåller sin hälft av bostaden och hälften av gemensamt bohag. Vågskålarna vägde mer eller mindre lika redan på förhand.

Bodelningsresultatet påverkar arvet

Sammantaget är det vad som återstår i den avlidnes dödsbo efter bodelningen som är de tillgångar som omfattas av testamente och arvskifte.

En efterlevande make tillskiftas alltså halva boets sammanlagda giftorättsgods. En sambo kan tillskiftas nettovärdet av en halv bostad och hälften av gemensamt bohag i bodelningen, även om det är den avlidne som köpt hela bostaden.

Om din efterlevande partner – utöver sina tillgångar efter bodelningen – dels får ett utfallande försäkringsbelopp och dels är med och delar på din kvarvarande kvarlåtenskap i arvskiftet kanske utfallet blir mycket större än du förutsåg. Det kan dessutom ske på bekostnad av dina övriga arvtagare.

Jennifer Roos

Försäkringar går utanför arvet

All egendom som du äger vid din död ingår i ditt dödsbo och omfattas av testamentet och arvsskiftet. Dina försäkringar med angivna förmånstagare vid din bortgång ingår däremot inte i kvarlåtenskapen.

Försäkringspengarna ska alltså inte tas upp som en tillgång i bouppteckningen och delas mellan arvingarna vid arvskiftet. I stället betalas de ut direkt till den angivna förmånstagaren. Det innebär konkret att försäkringsbeloppet går utanför det vanliga arvet.

Ett testamente verkställs genom att dödsboet utreds (bouppteckning) och därefter sker ett arvskifte där tillgångarna fördelas enligt testamente eller lag. Detta kan ta tid och innebär också att dödsboet först måste betala eventuella skulder och begravningskostnader med mera, innan arvingarna får sitt arv.

En livförsäkring brukar betalas ut relativt snabbt efter dödsfallet, ofta så snart försäkringsbolaget fått nödvändiga intyg. Försäkringsbeloppet påverkas inte av den avlidnes skulder – det går ju direkt till förmånstagaren och kan inte användas av dödsboet för att betala skulder. På så vis ger livförsäkringen likvida medel snabbt till de efterlevande, medan arv genom dödsbo kan dröja och i värsta fall minska om stora skulder finns.

Väljer du att låta din försäkring vara oförordnad (det vill säga att du inte anger någon förmånstagare) tillfaller medlen dödsboet och kan då användas för skuldreglering. Så överväg på förhand noga vari behoven ligger och vad som känns viktigast för dig.  

Tänk också på att hålla dina försäkringar och förmånstagarförordnanden uppdaterade i takt med att livet förändras. En försäkring med “make/sambo” som förmånstagare går till den nuvarande partnern – även om avsikten var att pengarna skulle gå till en tidigare make/sambo och i andra hand era gemensamma barn.

Vanliga missförstånd

  • ”Min sambo ärver mig.” Nej, inte utan testamente.
  • ”Mitt testamente styr försäkringen.” Nej, försäkringsbolaget följer bara förordnandet i försäkringsavtalet.
  • ”Försäkringspengar kan tas av dödsboet.” Inte om det finns en förmånstagare.
  • ”Försäkringen räknas alltid som förskott på arv.” Nej, inte om du inte uttryckligen bestämmer det i testamentet.
Jennifer Roos

Särkullbarn och sambor – särskilt viktigt att planera

Särkullbarn har rätt att få ut sin laglott direkt vid förälderns dödsfall, vilket kan skapa ekonomiska problem för efterlevande partner, oavsett om ni är sambor eller gifta. Där kan en livförsäkring användas som buffert. För sambor som saknar arvsrätt helt, och där bodelningsrätten till skillnad för makar är starkt begränsad, kan testamente och försäkring vara avgörande för att den efterlevande ska kunna bo kvar i det gemensamma hemmet.

Samverkan ger trygghet

Testamente och försäkring kan användas tillsammans för att skapa balans. Till exempel kan du testamentera lika till två barn, men ge en försäkring till ett av dem och i testamentet ange att det ska avräknas från barnets arv. På så vis kan du jämna ut skillnader. Eller motsatsvis tydliggöra i testamentet att utfallande försäkringsbelopp inte ska inräknas i arvet efter dig utan tillfalla mottagaren därutöver.

Risker vid otydlighet

Om testamente och försäkringar inte är samordnade kan du av misstag ge någon mer eller mindre än du tänkt. Eller så glömmer du att byta förmånstagare efter en skilsmässa eller samboupplösning. Det kan också framstå oklart för dina efterlevande om försäkringspengarna ska ses som arv eller inte. Med god planering går dessa fallgropar att undvika.

Avslutande råd

Testamenten och försäkringar är två skilda men kompletterande juridiska verktyg. Tillsammans ger de dig möjlighet att både styra hur arvet fördelas och trygga ekonomin för dina närstående.

  • Se till att testamente och försäkringar är uppdaterade och samordnade.
  • Fundera över vilka behov som finns – ska efterlevande partner bo kvar? Behöver partnern även pengarna från en kapitalförsäkring? Ska barnen få lika mycket?
  • Kontakta din rådgivare för att få hjälp med nästa steg för att skräddarsy lösningen efter just din situation.

Med ett tydligt testamente och rätt tecknade försäkringar ser du till att dina nära och kära tas om hand på det sätt du önskar, samtidigt som du minimerar risken för onödiga konflikter eller ekonomiska problem den dag du inte längre finns.

Kom ihåg att en god planering idag skapar trygghet för din familj i morgon.


Text: Jennifer Roos  Foto: Peter Cederling

Publicerad 24.07.2025