Boktips

Årets sommarläsning enligt Bill Gates

”Vare sig man söker distraktion eller bara har tid över, finns det inget som slår en bok”, skriver han på sin blogg. Klart vi vill veta vilka böcker Bill Gates rekommenderar inför sommaren.

5 TOPPVAL

1. The Choice av Edith Eva Eger
”Både en memoar och en självhjälpsbok för att komma över trauman. Eger var bara 16 år när hon och hennes familj skickades till Auschwitz. Efter att överlevt ofattbara hemskheter flyttade hon till USA och blev terapeut.”

2. Cloud Atlas av David Mitchell
”Det här är den sortens roman som man tänker på och pratar om länge efter man läst färdigt den. Handlingen är svår att förklara eftersom sex ihopflätade historier utspelar sig i olika århundraden. Men om du är upplagd för en spännande berättelse om det bästa och sämsta hos mänskligheten kommer du säkert att bli lika fängslad som jag blev.”

3. The Ride of a Lifetime av Bob Iger
”En av de bästa businessböcker jag läst de senaste åren. Iger förklarar vad det verkligen innebär att vara vd för ett stort bolag. Vare sig man vill ha affärsinsikter eller underhållande läsning tror jag att alla uppskattar hans historier om hur det var att leda Disney genom en av tid fylld av förändringar.”

4. The Great Influenza av John M. Barry
”Tiden vi lever i just nu saknar egentligen motstycke, men om man vill ha en historisk jämförelse är Spanska sjukan 1918 så nära man kommer. Barry lär en nästan allt man behöver veta om en av historiens dödligaste smittor. Även om mycket var annorlunda 1918 är det en påminnelse om att många av utmaningarna är desamma.”

5. Good Economics for Hard Times av Abhijit V. Banerjee och Esther Duflo
”Banerjee och Duflo fick Nobelpriset i ekonomi förra året och de är två av världens smartaste ekonomer. Tack och lov är de också väldigt bra på att göra ekonomi lättillgängligt. Deras nya bok tar upp ojämlikheter och politiska uppdelningar.”

5 ANDRA FAVORITER

The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness av Andy Puddicombe
”I åratal var jag tveksam till meditation, nu gör jag det så ofta jag kan.”

Moonwalk med Einstein av Joshua Foer
”Fascinerande om minnesträning.”

En gentleman i Moskva av Amor Towles
”Huvudpersonen är en rysk greve som sitter i husarrest på ett hotell 1922. En kul, smart historia om att göra det bästa av förutsättningarna.”

Projekt Rosie av Graeme Simsion
”Trilogin om en lärare med Aspergers som söker kärleken fick mig att skratta högt. Melinda fick mig att läsa de här böckerna, och det är jag glad för.”

Hyperbole and a Half: Unfortunate Situations, Flawed Coping Mechanisms, Mayhem, and Other Things that Happened av Allie Brosh
”Den här tar tre timmar att läsa, men man önskar att den var längre. Rolig och smart som tusan.”

…och på datorn tittar Bill på:

Trailer för Netflix Docuseries ”Pandemic

Pandemic: How to Prevent an Outbreak
”Dokumentär om fyra personer i olika delar av världen som arbetar superhårt för att undvika epidemier. Eftersom serien är inspelad för ett tag sedan handlar den inte om coronaviruset utan om influensa, men den ger en känsla av det inspirerande och hjältelika arbete som läkare, forskare och hjälparbetare utför.”

Spy game
”Det är en av mina favoritfilmer, med Robert Redford och Brad Pitt. Många bra överraskningar, så jag vill inte avslöja handlingen. Inte så många har hört talas om den här filmen, men jag har nog sett den tolv gånger.”

Publicerat 02.07.2020