Kultur

Världens 10
coolaste kvarter

Plötsligt faller allt på plats. Du är på semester i en okänd stad, rundar ett hörn och hittar den där magiska gatan med de bästa kaféerna. Problemet är att det inte sker så ofta. För att hjälpa resenärer har resetidningen Time Out sammanställt en lista över världens coolaste kvarter.

Rua Nova do Carvalho gatan. Den är känd som Lissabons rosa gata
Nattliv, kreativitet och mat. Lissabons rosa gata Rua Nova do Carvalho ligger i den mycket populära stadsdelen Cais do Sodré. Foto: Pajor Pawel/Shutterstock

Hur man definierar ett coolt kvarter är naturligtvis en smaksak, men i Time Outs fall handlar det om tillgängliga områden med kultur och nattliv i framkant, fantastiska (och prismässigt överkomliga) restauranger, folkliv och stark lokal förankring.

Listan bygger på svar från Time Outs panel med 20 000 globala stadsbor, vars svar kombinerats med kunskap och åsikter från reseredaktörer och skribenter.

Här är de fem kvarter som toppar listan:

Gatubild Colonia Americana, Guadalajara
Gammal arkitektur möter ny, konstnärsateljéer samsas med kyrkor. Colona Americana i Guadalajara är Mexikos nya kreativa centrum. Foto: Luis Alvarado Alv/Shuttetstock

1. Colonia Americana, Guadalajara, Mexiko

Guadalajara är Mexikos kulturella huvudstad och just nu är kvarteret Colonia Americana platsen där det händer. Kvarteret är inramat av byggnader i art deco och neoklassisk stil men här finns också moderna konsertlokaler och gamla lager som gjorts om till konstnärsateljéer. Torget vid den nygotiska kyrkan Templo Expiatorio är fullt av gatukonstnärer, food trucks och kaféer där stadens kreativa jobbar vid sina laptops med varsin espresso. På helgerna hålls hantverksmarknad på huvudgatan Chapultepec Avenue.

Helgresa till Lissabon? Missa inte området Cais do Sodré och dess livfulla, rosa gata. Foto: Anna Svetlova/Shutterstock

2. Cais do Sodré, Lissabon, Portugal

Cais do Sodré har länge utgjort hjärtat i Lissabons nattliv men nu är det mer kreativt än på länge. Gatulivet är centrerat kring den rosa gatan Rua Nova do Carvalho, som har ett ”tak” av färgglada paraplyer. Det är här unga, lovande kockar öppnar krog, modemänniskor söker inspiration och nya bolag ser världens ljus. Missa inte matmarknaden Mercado de Produtores på lördagar.

Utsikt över det antika templet Bayon Angkor Wat-komplexet med stenansikten av Buddha. Barer, restauranger och ljus längs Pub Street i Siem Reap.
Den kambodjanska tempelstaden Siam Reap är känt för sina många buddhistiska tempel. Kvarteret Wat Bo, nere vid flodstranden, är nu fyllda av mysiga restauranger och barer. Foto: t.h. Boule and mikecphoto/Shutterstock

3. Wat Bo Village, Siem Reap, Kambodja

Kvarteren runt helgedomen Wat Bo i tempelstaden Siam Reap fick något av en renässans i och med fjolårets upprustning. De idylliska gatorna nere vid flodstranden är nu fulla av chica barer, experimentella restauranger och designhotell. I det livliga kvarteret finns också ekologiska Tevy´s Place, ett ”kulinariskt himmelrike”. Tevy själv överlevde undernäring och tvångsarbete under de röda khmerernas styre. Idag driver hon den lilla restaurangen som fokuserar på samarbeten med lokala kvinnliga förmågor. 

Parken Nowadays och hus i Ridgewood,
Historia, mångfald och coola invånare. Queensområdet Ridgewood, med anläggningen Nowadays har seglat upp som en ny het plats i New York. Foto: nowadays och Jon Bilous/Shutterstock

4. Ridgewood, New York, USA

Blanda Queens mångfald med Brooklyns hippa kvarter och resultatet blir – Ridgewood. Strategiskt beläget på Queenssidan av gränsen mellan de båda stadsdelarna frestar Ridgewood med bagerier, bokaffärer, barer och en historisk del (här ligger det äldsta stenhus som de nederländska kolonisatörerna byggde i New York, Vander Ende-Onderdonk House från 1709). Här finns också den 1 500 kvadratmeter stora anläggningen Nowadays som är både nattklubb och utflyktsmål med hammockar och picknicbord.

Miles End, gatumiljö
Från te-salonger till skateparker. I stadsdelen Mile End i Montreal i Kanada står utvecklingen aldrig stilla. Foto: Anne Richard/Shutterstock och Jamshed Khedri/Unsplash

5. Mile End, Montreal, Kanada

Blomsteraffärer, slaktare, bagare, stearinljusmakare, te-salonger, en skatepark, champagnebarer och nyskapande krogar. Genom åren har Mile End lockat till sig såväl östeuropeiska invandrare som konstnärer och indieband. Resultatet är en stadsdel som aldrig upphör att förnya sig. I skateparken, som ligger under en viadukt, hålls även jättelika fester, konserter med fokus på elektronisk musik och konstperformances.

gatubild Shimokitazawa i Japan
Teatrar, modeskapare, musikklubbar. Tokyoområdet Shimokitazawa ligger högt på listan över världens coolaste kvarter. Foto:Takafumi Yamashita/Unsplash

Övriga kvarter på tio-i-topp är:

Barrio Logan, San Diego, USA

Shimokitazawa, Tokyo, Japan

Cliftonville, Margate, Storbritannien

Barrio Yungay, Santiago, Chile

Cours Julien, Marseille, Frankrike

Publicerat 24.11.2022