Personligt

Affärer med hjärtat

Knappt 30 år gammal hade han sitt första miljardbolag. Nu är entreprenören Alexander Albedj mitt uppe i sitt andra där han fokuserar på att rädda liv. ”Men helt ärligt vet jag inte vad jag ska göra av alla pengar jag har tjänat, de har aldrig varit min drivkraft.”

Alexander Albedj
Vill göra gott. Drivkraften att vilja göra något som är bra för världen har superentreprenören Alexander Albedj fått från sin mamma som är barnsköterska.

Vad finns på ett kontor som man aldrig skulle vilja göra sig av med? Året var 2018 när frågan började gro inom Alexander Albedj. Som storägare och styrelseordförande i EG7 var han då i färd med att ta det svenska spelbolaget med bara någon miljon i omsättning till att bli ett globalt miljardbolag på några få år. Men gaming är inte alls något Alexander Albedj själv underhåller sig med.

– Nej, nej. Jag har väldigt få intressen. Jag tränar, spelar squash och padel ibland, that’s it. Ska jag vara helt ärlig har jag tyvärr ingen spetskompetens inom någonting.

Alexander Albedj, som precis tagit emot mig på sitt kontor i Solna, rycker på axlarna, men korrigerar snabbt sig själv:

– Jo, jag har ett affärssinne och känsla för människors drivkrafter. Tack vare det kan jag nog göra förvärv inom vilken nisch som helst bara jag hittar rätt personer som är duktiga på det de gör.

Alexander Albedj med sin affärspartner i övningssal
Från KTH via bankvärlden och spelbolaget EG7 till en värld som livräddare. Entreprenören Alexander Albedjs senaste bolag Safe Life säljer och hyr ut hjärtstartare.

Alexander Albedj

Ålder: 34 år.

Familj: Flickvän.

Bor: Stockholm.

Yrke: Förvärvschef i bolagsgruppen Safe Life samt delägare i ett antal andra bolag, såsom Aloaded och EG7.

Dold talang: Kan spela gitarr, spelade bland annat på Torontos gator förra året.

Läser gärna: Deckare av Sofie Sarenbrant.

På sin bucketlist: Åka runt i Nya Zeeland, en resa jag sparar till vår framtida bröllopsresa.

Motto: Var en galning, var naiv, vält den värld du lever i.

Bank: Nordea Private Banking, Stockholm.

Kanske har den där förmågan med erfarenhet att göra – från den rad misslyckade företagssatsningar han säger sig gjort genom åren eller det faktum att han faktiskt alltid har sysslat med gaming, fast i en annan bemärkelse.

– Hela mitt liv har bestått av wheeling and dealing, vilket framför allt handlar om att sätta sig in i människors situation och försöka tänka hur motparten också kan vara vinnare i en transaktion. När jag var liten spelade jag mycket brädspel och kortspel, såsom Monopol och poker, och vann ofta genom det tankesättet. En gnutta tur behövs också såklart, ler han.

Företagsamheten verkar sitta i blodet. Under uppväxten i Botkyrka var hans pappa fruktförsäljare på torget i Skärholmen men nöjde sig knappast med det.

– Efter ett tag köpte pappa en enkel livsmedelsbutik på Södermalm och några år senare kunde han ta över en större Ica-butik i Kristineberg. Pappa är väldigt driftig medan mamma, som är barnsköterska, alltid har sagt att det viktigaste är att göra något bra för världen. Förhoppningsvis har jag fått med mig något från båda.

Alexander Albedj och Safe Life räddningsbox
Det började med spel. Entreprenören Alexander Albedj spelade ofta Monopol och kort som barn. I spelen övade han på att tänka ut strategier där både han och motparten var vinnare.

Hittade en vinnare

Är det kopiatorn, skrivbordet eller kaffeapparaten? Medan Alexander Albedj listade ovärderliga kontorsinventarier i huvudet den där våren var det inte förrän han ställde frågan till Jimmy Eriksson som pusselbiten skulle falla på plats. Jimmy Eriksson hade han lärt känna när de båda var med och lanserade den finländska koncernen United Bankers, som bland annat sysslar med corporate finance, i Sverige 2014. Innan dess hade Alexander Albedj, ivrig att börja göra affärer, studerat på KTH och därefter Handels, jobbat extra på Skandiabanken och senare på investmentbanken Goldman Sachs. Knappt två år efter mötet med Jimmy hade en gemensam vision vuxit fram:

– Vår huvudkompetens var att hitta branscher där vi kunde koppla ihop bolag. Men varför investerade vi inte i bolagen själva? Då skulle vi kunna vara med på en mycket längre resa med en betydligt bättre uppsida. Dessutom är det roligare än att bara vara förmedlare.

Sagt och gjort. 2016 lämnade duon banken.

– Vi slängde upp 15–20 bollar i luften, investerade i en massa små bolag i alla möjliga olika branscher och startade ett hudvårdsmärke för män. De allra flesta misslyckades vi med, men till slut hittade vi våra vinnare.

Ett sådant var dataspelsbolaget Toadman, i dag EG7, där Alexander Albedj gick in som storägare och styrelseordförande 2017. 

– Vi hade väldig tur. Bara ett par månader efter att vi investerat i bolaget fick det en stor order: ett ettårskontrakt värt fem miljoner dollar. Det var fantastiskt!

Träningsdocka och Alexander Albedj
”Ett smörgåsbord av kunskap, nätverk och smarta affärsupplägg.” Alexander Albedj vill att de bolag han förvärvar till Safe Life ska hitta synergier och inspireras av varandra.

Safe Life

Safe Life är en företagsgrupp med fokus på förvärv för att förstärka den globala marknaden inom försäljning och uthyrning av livräddande och hälsofrämjande produkter, såsom hjärtstartare men också utbildning inom HLR. I ägargruppen finns bland andra Byggmästare Anders J Ahlström, Swedbank Robur Alternative Equity I, SIBA Invest och Salénia. Sedan 2019 är Alexander Albedj förvärvschef och Jimmy Eriksson koncern-vd. Safe Life omsätter i dag över 1 miljard kronor och är lönsamt.

EG7 noterades på Nordic Growth Market och i dag omsätter det runt två miljarder kronor med ungefär 500 miljoner vinst.

– Finansiellt är det en lysande stjärna nu. Inga skulder och 400–500 miljoner i kassan.

Att tjäna mycket pengar är givetvis kittlande, men inte allt, konstaterar han.

– Det är ett kvitto på att man gjort bra ifrån sig. Men ska jag vara helt ärlig så vet jag inte vad jag ska göra med alla stålar jag tjänar. Jag har egentligen allting. Min drivkraft är något helt annat. Framför allt känner jag att jag vill göra gott nu när jag är privilegierad med en så god finansiell ställning, hur klyschigt det än låter.

Så när Jimmy Eriksson berättade för Alexander om hur en man på det gym han tidigare jobbade på föll ihop av plötsligt hjärtstopp men kunde räddas tack vare en hjärtstartare fanns det självklara svaret framför honom.

– Plötsligt hjärtstopp är den vanligaste dödsorsaken i dag. Utanför sjukhuset dör över 5 000 personer i Sverige av det varje år. Utan hjärtstartare och HLR är sannolikheten att överleva i princip noll procent. Får du däremot hjälp inom tre minuter, där hjärtstartaren är en nyckel, är sannolikheten att överleva 70 procent, säger han och tillägger:

– En hjärtstartare borde med andra ord vara en obligatorisk produkt att ha på en arbetsplats. Det är en livförsäkring, därför vill du heller inte göra dig av med den.

Målet: 3 miljarder

2019 förvärvade Alexander Albedj och Jimmy Eriksson HLR Konsulten, ett litet svenskt bolag med drygt tio anställda. Något som skulle bli grundbulten för koncernbolaget Safe Life. 

Safe Life träningsdocka
Räddar liv. Varje år dör omkring 5 000 människor i Sverige av plötsligt hjärtstopp. Alexander Albedjs bolag Safe Life säljer och hyr ut hjärtstartare och utbildar människor i hjärt- och lungräddning.

– Vi sa till dem att vi kommer bli det största bolaget i branschen i Norden och omsätta 100 miljoner 2022. Alla skrattade då, men redan ett år senare nådde vi det målet.

Safe Life fortsatte år 2020–2021 med att förvärva ytterligare sex svenska bolag inom samma nisch; alla sysslar med försäljning eller uthyrning av hjärtstartare eller utbildning av hjärt- och lungräddning.

– Genom Safe Life bygger vi system för att rädda fler liv och tjänar pengar på det. Finansiellt ser vi att det här fungerar väldigt bra. Förra året satte vi som mål att omsätta en miljard 2025, men redan i dag omsätter vi en över en miljard så nu har vi ändrat målet till tre miljarder.

Med sikte på att utöka bolagsgruppen rejält tog de 2021 klivet utanför Sveriges gränser och började förvärva bolag i Europa och Nordamerika.

– USA har ungefär 35 gånger så många invånare som Sverige, vilket borde innebära att marknaden är 35 gånger större. Det största bolaget i vår bransch finns i USA och omsätter runt 1,5 miljarder. Paradoxalt nog köptes det upp av svenska Investors onoterade investmentarm Patricia Industries 2021. Vi vet inte exakt deras planer, men fortsätter vi i vår takt och de inte ökar så är vi förbi dem inom ett år.

Mot förstaplatsen

Det är framför allt Jimmy som koncernchef som har drivit Safe Life till ett miljardbolag, poängterar Alexander Albedj samtidigt som han lutar sig fram mot bordet.

– Men i och med förvärvet i USA i början av året och med tanke på de ljusa tillväxtutsikterna känner jag att jag gärna vill satsa helhjärtat på förvärvsarbetet i koncernen, trots att jag är delägare i andra bolag.

I juni i år lämnade Alexander därför sina börsnoterade styrelseuppdrag i EG7 och ZignSec. Att han liksom spelbranschen inte har någon spetskompetens inom området för hjärt- och lungräddning är något han ser som en nyckel.

Alexander Albedj spelar pingis
Tränar, umgås med flickvännen – och känner in människors drivkrafter. Det sistnämnda beskriver superentreprenören Alexander Albedj som sin spetskompetens.

Private Bankings rådgivare Maria Ahnmark om Alexander Albedj:

”Alexander är en driven och framgångsrik entreprenör som med stor energi tar tag i nya utmaningar och expansioner. Dessutom är han positiv och ödmjuk. Det är mycket inspirerande att följa hans utveckling, särskilt nu med livräddning som största fokus!”

– Det är hela vår strategi: vi vill att entreprenörerna bakom bolagen vi förvärvar ska driva dem vidare för att de kan det bäst. Däremot hjälper vi dem att hitta synergier och inspireras av varandra. Att komma till oss är som att bjudas in till ett smörgåsbord av kunskap, nätverk och smarta affärsupplägg.

Att vi lever i skakiga tider med inflation och lågkonjunktur är det inget som verkar påverka bolaget. För tillgång till livräddning behövs alltid – det handlar bara om att skapa en medvetenhet, poängterar Alexander. En medvetenhet som kom snabbt och oväntat för amerikanska folket i januari i år. Mitt under en direktsänd match drabbades den amerikanske fotbollsspelaren Damar Hamlin av plötsligt hjärtstopp och tack vare en hjärtstartare kunde hans liv räddas på plats.

– Sedan dess har det varit en explosion av hjärtstartarförsäljning där, vilket är glädjande. Vi växer snabbare än marknaden. I dag är vi näst störst i Europa och Nordamerika tillsammans. Men vi kommer att bli marknadsledande, säger Alexander Albedj självsäkert medan vi rör oss ut från kontoret, förbi rum av med livräddningsdockor, hjärtstartarmaskiner och annan första hjälpen-utrustning.

– Ingen annan har gjort den här typen av bolagsresa och vi har bara börjat. Börjat en resa att faktiskt få vara med att rädda liv och det känns otroligt bra.


Text: Elin Liljero Eriksson Foto: Hannes Söderlund

Publicerat 28.08.2023