Innovation

Flygande trädgårds­land

De kommer svävandes genom luften, fyllda av jordlösa odlingar med prunkande grönsaker. Designbyrån Mcheileh Studios visionära luftskepp ger oss en glimt av framtiden.

Luftskeppet Aeroponic 2100 är Mcheileh Studios innovativa bidrag till designtävlingen ”Redesign the world”. Video: Mcheileh Studio.

Science fiction eller troligt framtidsscenario? Vem vet, men grönsaksodlingar som svävar runt, drivna av sol- och vindenergi, och förser katastrofområden, öknar och helt vanliga storstäder med mat sätter fart på fantasin. Från jord-till-bord i rymdversion. Det är i alla fall vad Mcheileh Studio tänker sig i Dezeens och Epic Games designtävling ”Redesign the world”, där New York-studions bidrag ”Aeroponic 2100” tog hem andraplatsen.

Konceptet kombinerar en flotta av luftskepp och aeroponiskt jordbruk, alltså odling utan jord där man sprutar en blandning av vatten och näring över rötterna. Grönsakslanden är staplade på varandra i flera våningar och luftskeppen blir både mobila snabbköp och parker.

Aeroponic-2100 atrium
Luftskeppet Aeroponic 2100 är tänkt att innehålla grönsaksodlingar i flera våningar. Det ska kunna skickas till platser som städer, förorter, öknar och katastrofområden där det råder brist på mat. Bild: Mcheileh Studio.

Nyckelaspekten är förstås rörligheten. Luftskeppen flyger i låg hastighet över städer, bostadsområden och kollektivtrafiken – eller där mat är en akut bristvara.

Hur det drivs? Solenergi omvandlas till värme och ger det gravitationslyft som krävs för att flyga luftskeppet och luftkompression i det yttre höljet används för att styra skeppet. Regnvatten samlas upp, lagras internt och filtreras, liksom havsvatten som avsaltas.

Publicerat 01.11.2022