Ekonomi

Radikal kapitalism

”Jorden är nu vår enda aktieägare.”
Orden är friluftsmärket Patagonias grundare Yvon Chouinards, som ska skänka bort sitt hyllade livsverk till två nybildade stiftelser som ska verka för klimatets bästa.

Yvon Chouinard
Lever som han lär. Klädmärket Patagonias grundare, den 83-årige Yvon Chouinard, har gett bort det privatägda företaget till miljöorganisationer. Foto: Natalie Behring/NYT/TT

– Förhoppningsvis kommer det att inspirera till en ny form av kapitalism som inte slutar med några få rika och en hel massa fattiga, säger 83-årige Chouinard om gåvan i en intervju med tidningen The New York Times.

– Vi ger maximalt med pengar till människor som jobbar aktivt för att rädda planeten.

Yvon Chouinard är minst sagt grundad i sitt beslut. När han startade sitt bolag 1973 var han en excentrisk bergsklättrare som reste runt i Yosemiteområdet i Kalifornien och sov i sin bil.

I dag är Patagonia värderat till 3 miljarder dollar, men Chouinard bor kvar i familjens blygsamma hus i Ventura i Kalifornien och i Jackson i Wyoming. Han kör en gammal bil, går i ålderstigna rutiga skjortor och äger varken mobiltelefon eller dator.

Surfa på lunchen?

Samma ideal har präglat honom som företagsledare. Patagonia har genom åren gjort sig känt för sin aktivism, många minns annonsen ”Köp inte den här jackan” där bolaget bad människor tänka igenom de miljömässiga konsekvenserna före ett köp.

surfare som rider på vågorna
Gone surfing. Social aktivism ligger också för Patagonias grundare Yvon Chouinard. De anställda på huvudkontoret i Ventura i Kalifornien har tillgång till barnomsorg och kan jobba flextid, om de exempelvis vill surfa på lunchen.

Företaget började tidigt använda ekologiska material, ombesörja prisvärda reparationer och ge bort en procent av försäljningsintäkterna till gräsrotsorganisationer. Och genom sin livstidsgaranti på kläder vill de att de förhållandevis dyra fleecejackorna ska hålla längre.

Social aktivism är också viktigt för Chouinard. Patagonia införde barnomsorg på kontoret redan 1983, något som då var mycket ovanligt i USA. Anställda som vill får surfa på lunchen och flexjobba. Och personal som deltagit i fredliga protester för klimatet (eller de senaste åren för aborträtten) och gripits kan räkna med att få böterna betalda av Patagonia. Häromåret stämde företaget, med Chouinard i spetsen, den dåvarande presidenten Donald Trumps styre, allt för att lyckas skydda ursprungsbefolkningsområdet Bears Ears National Monument i Utah.

Yvon Chouinard
Det kultförklarade friluftsmärket Patagonia uppskattas vara värt omkring 3 miljarder dollar. Foto: Natalie Behring/NYT/TT

Sur över miljardärslista

Yves Chouinard rapporteras ha funderat grundligt på Patagonias framtid de senaste åren. Att göra en regelrätt försäljning eller börsintroduktion förkastades, eftersom han ville försäkra sig om att bolagets värderingar lever vidare.

Parallellt fortsatte försäljningen av Patagoniaplagg att skjuta i höjden. Att Chouinard kvalade in på tidskrifter Forbes lista över landets rikaste fick honom att sura till och agera.

– Jag var med på Forbes miljardärslista och det gjorde mig verkligen, verkligen förbannad. Jag har inte en miljard på banken. Jag kör inte Lexusbilar, säger han till The New York Times.

en man blickar över sjö och berg i patagonien
Patagonia har genom åren gjort sig känt för sitt miljöengagemang. Man började tidigt tillverka plagg av ekologiska material och uppmanar kunder att bära kläderna i många år.

Resultatet blev den donationsmodell som nu sett världens ljus. Den innebär att Yves Chouinard, hans hustru och parets två vuxna barn ger sina aktier med rösträtt, motsvarande 2 procent av totalen, till en nybildad stiftelse kallad Patagonia Purpose Trust. Den ska säkerställa att det privatägda och vinstdrivande företaget lever upp till sina åtaganden om socialt och miljömässigt ansvar.

Resterande 98 procent av aktierna har familjen gett till en nybildad icke-vinstdrivande organisation kallad Holdfast Collective, som helt ska ägna sig åt att bekämpa klimatförändringarna. Det är också Holdfast Collective som får ta emot Patagonias vinster efter återinvesteringar, omkring 100 miljoner dollar årligen.

”Sin ofantlighet till trots är jordens resurser inte oändliga och det är tydligt att vi överskridit gränserna. Men jorden är också motståndskraftig. Vi kan rädda vår planet om vi bestämmer oss för det”, skriver Chouinard om gåvan.

Publicerat 23.09.2022