Jätteverket i öknen
Bygget har pågått i ett halvt sekel, kostat 40 miljoner dollar och kallats konstvärldens Atlantis. Nu öppnar den amerikanske konstnären Michael Heizers megakonstverk City för besökare.
Beläget i öknen i Nevada är verket nästan två och en halv kilometer långt och 800 meter brett. Det består av enorma, utsökt genomtänkta, böljande former – vägar, kullar och sänkor – som tillsammans utgör en hisnande estetik.
Bilder och filminspelningar från City för tankarna till en science fictionfilm eller möjligen resterna av en uråldrig civilisation. Michael Heizer har berättat att han delvis inspirerats av gamla ruiner, som barn besökte han sådana tillsammans med sin far som var arkeolog.
Ett av Citys stora monument, Complex One, påminner om ett altare eller en gravbyggnad, skriver tidningen The New York Times som besökt platsen. Ett annat, 45°, 90 °, 180°, består av enorma trianglar och rektanglar som för tankarna till stora pusselbitar. Om man kunde sätta ihop dem skulle de bilda en kil.
Konstnären Michael Heizer säger sig delvis ha inspirerats av uråldriga ruiner när han skapade City. Som barn besökte han sådana tillsammans med sin pappa, som var arkeolog.
77-årige Michael Heizer, som själv bor i det glesbefolkade Lincoln County i Nevada där City är beläget, säger sig ha tagit hänsyn till verkets alla ytor, solens strålar och de skuggor som bildas under dagen. Men trots att City nu öppnar för besökare anser han inte att det är färdigt. Lakoniskt konstaterar den sjuklige konstnären att omgivningen nog väntar på att han ska dö så att hans farm kan byggas om till ett hotell med en presentaffär.
– Det här är ett mästerverk, eller nära nog ett sådant. Och den enda som bryr sig om det faktiskt blir färdigt är jag, säger han till The New York Times.
Publicerat 01.09.2022