Factfulness

7 hållbara material för framtiden

Plast, betong och läder – populära material men katastrofala för miljön. Här är sju nya alternativ som kan hjälpa oss att leva mer hållbart.

Hermes väska

1. Odlat läder

Modebranschen vill gärna attrahera även djur- och miljövänner. Flera high fashion-märken som Stella McCartney och läderjätten Hermès satsar på mycel som skinnsubstitut – svamparnas ”rötter”. Lädret odlas från sporer som expanderar till ett ark av sammanvävda trådar som sedan garvas och färgas för att ge känslan av äkta läder.

sneakers

2. Bakteriell nanocellulosa

Ett annat läderalternativ är bakteriell nanocellulosa (BNC), av en bakterie- och jästkultur som används till den fermenterade tedrycken kombucha. Materialet kan garvas och färgas med ett 97 procent mindre koldioxidavtryck än syntetiskt polyuretan (PU), hävdar uppfinnaren, och bryts ned på några månader i en kompost.

flygplatsstol

3. Latex

Naturmaterialet tappas från gummiträdet – och tack vare att trädet inte behöver fällas är latex ett förnybart material. Designers använder det alltmer som ett hållbart alternativ i stället för djur- och oljebaserade material, särskilt för accessoarer och som möbelklädsel.

korkbord, tom dixon

4. Kork

Kork, från korkekens yttre bark, är komposterbart, återvinningsbart och kan också tas från trädet utan att det fälls. Jasper Morrison har använt rester från vinkorksproduktion till en serie möbler och Tom Dixon har förkolnat materialet för att göra det brandsäkert och vattentätt

betong

5. Betongsubstitut

Betong är det mest använda byggnadsmaterialet och står ensamt för uppemot åtta procent av de globala koldioxidutsläppen. Materialforskare har utvecklat en rad alternativ. Som Finite, gjort av ökensand i stället för kalksten och som enligt uppfinnaren har ”mindre än hälften av betongens koldioxidutsläpp”. Londonstudion Newtab-22 gör betongliknande Sea Stone med hjälp av ett naturligt bindemedel och gamla musselskal, rika på det kalciumkarbonat som också används till betongens viktigaste ingrediens: cement.

regnjacka

6. Algplast

Bioplast är omdiskuterat och kräver stora jordbruksarealer. Som ett alternativ har designers börjat experimentera med bioplast av havsalger. Alger är en naturtillgång som är förnybar och som det finns gott om, och som dessutom absorberar koldioxid från atmosfären under hela sin livscykel.

Små designade saker

7. Matavfall

Biprodukter från matindustrin kan vara en skattkista av naturmaterial, som kasserade skaldjursskal till bioplastförpackningar och som kombinerat med kaffesump kan bli ett läderalternativ. Slakteriavfall kan bli husgeråd, förpackningar och gympaskor i bioläder.

På samma sätt har frukt- och grönsaksrester förvandlats till bioplast och läderalternativ som Piñatex. Och den filippinske ingenjören Carvey Ehren Maigue har förvandlat matavfall till solpaneler som kan generera ren energi från ultraviolett ljus!

Källa: Dezeen

Publicerat 21.09.2021