Innovation

Luftslottet som sprängdes

Hon har varit på omslaget av Fortune, Forbes och Bloomberg Businessweek. Men nu har tidernas entreprenörsresa förvandlats till århundradets skandal och bedrägeri i miljardklassen.

Elizabeth Holmes
När hon stod på toppen av karriären var Elizabeth Holmes bolag Theranos värt nio miljarder dollar. Foto: Theranos

I flera år tjusade Elizabeth Holmes investerare och journalister med sitt medicinteknikbolag Theranos. Det var bara ett problem: Tekniken fungerade inte. I höst ställs hon inför rätta, anklagad för bedrägeri. 

Visionen var briljant. Theranos blodtestsystem skulle revolutionera sjuk- och hälsovården genom en teknologi som klarade att mäta hundratals värden och identifiera ett stort antal sjukdomar genom bara en droppe blod. Allt som krävdes var ett enkelt stick i fingret, lovade den karismatiska entreprenören.

Idén fick Elizabeth Holmes på studentrummet på Stanford University i Kalifornien, där hon läste kemiteknik. 19 år gammal, 2004, hoppade hon av universitetet och grundade bolaget som snart var på allas läppar. Holmes stil påminde om hennes förebilds, Apples Steve Jobs.

Hon var ofta klädd i svart polotröja och talade med djup barytonröst när hon övertygade riskkapitalister, näringslivsrävar och tidigare ministrar att satsa pengar eller komma och jobba med henne i Silicon Valley. Bland dem som hoppade på Theranoståget fanns de tidigare utrikesministrarna George Schultz och Henry Kissinger.

Holmes fick in över 400 miljoner dollar i riskkapital, tog flera patent och skrev avtal med den landsomfattande apotekskedjan Walgreens. Som mest var hennes bolag värderat till 9 miljarder dollar. 2015 utsåg tidskriften Time henne till en av världens mest inflytelserika.

Det gjorde sannolikt fallet ännu hårdare. Senare samma år publicerade The Wall Street Journal en serie artiklar som visade hur opålitlig blodtesttekniken var och som avslöjade luftslottet bakom Theranos (namnet är en kombination av de engelska orden för behandling, therapy, och diagnos, diagnosis). Den grävande journalisten John Carreyrou, som låg bakom avslöjandet, skrev även boken Ont blod om Holmes. I den berättar han i detalj om bolaget (som senare likviderades) och ifrågasätter hur så många kunde låta sig manipuleras av grundaren.

Därefter gick det snabbt utför. Otaliga artiklar och dokumentärer har skapats på samma tema och tv-kanalen MSNBC beskrev nyligen Holmes som kvinnan som Amerika älskar att hata. Förmögenheten rasade till noll och redan 2016 utsåg Forbes henne till ”en av världens största ledarbesvikelser”

I sommar ska hon föda sitt första barn som hon har tillsammans med maken och hotellarvingen Billy Evans – och i höst väntar bedrägerirättegång för 37-åriga Elizabeth Holmes.

Publicerat 28.08.2021