Innovation

Säljer källkoden till Internet

Han skrev världshistoria när han 1989 lade grunden för www – world wide web. Nu har ”internets fader” sir Tim Berners-Lee skapat rubriker igen.

Sir Tim Berners-Lee
Sir Tim Berners-Lee

Detta genom att sälja källkoden till det som blev det moderna internet i form av en NFT (non-fungible token) på auktionshuset Sothebys. Intäkterna, cirka 5,4 miljoner dollar, ska gå till hjälporganisationer som Berners-Lee och hans hustru valt ut.  

NFT är ett slags certifikat som visar på digitalt ägarskap, ett unikt ägande som lagras i en så kallad blockkedja. Tekniken har använts en tid för att sälja digital konst och udda objekt, bland dem Twittergrundaren Jack Dorseys första twitterinlägg. Oftast är det dock inte rättigheterna till ett digitalt objekt som säljs, utan en signerad version av originalet (jämför det med att köpa originalmanuskriptet till en historisk bok, som redan tryckts i många utgåvor).

– Jag säljer inte webben. Du kommer inte att tvingas betala för att följa länkar, försäkrade Berners-Lee tidningen The Guardian tidigare i somras. 

första webserven, Tims dator
Datorn som Tim Berners–Lee använde som den första webbservern på CERN

Att internet är fritt och kan brukas av alla är en käpphäst för den brittiske vetenskapsmannen, och har varit det ända sedan han gjorde sin innovation på partikelfysikcentret Cern i Schweiz. Det var där, på sitt arbetsrum strax utanför Genève, som sir Tim lyckades skapa ett nätverk av olika så kallade hypertextdokument. Han byggde den första webbläsaren och servern samt skapade de centrala protokollen (en form av ordningsregler) för www. Men – han vägrade att ta patent på sin innovation. 1993 avsade sig Cern rättigheterna till teknologin och gjorde den tillgänglig för alla genom en öppen domän.

Så vad får då den anonyme köparen av Berners-Lees NFT? Jo, daterade filer med källkoden, en animerad video som visar hur koden skrivs, ett brev från sir Tim samt en digital poster föreställandes källkoden. 

66-årige Berners-Lee är i dag professor i datavetenskap vid Massachusetts Institute of Technology i USA och vid brittiska University of Oxford samt ledare för World Wide Web Consortium (W3C), som överser internets fortsatta utveckling. 2004 adlades han av drottning Elizabeth för sitt banbrytande arbete. Att han valde att sälja sitt livsverk via en NFT fick dock många att höja på ögonbrynen. Detta eftersom tekniken kritiserats för att vara enormt energikrävande och därmed klimatpåverkande. 

Publicerat 28.08.2021