Hållbarhet

Vad gör världens 10 rikaste människor för miljön?

Några bidrar med miljardbelopp och ett stort engagemang – andra tittar åt sidan och låter businessen snurra på ungefär som vanligt.

Illustration: Valero Doval

Hur sköter sig de allra rikaste personerna när det kommer till miljön? Amerikanska Forbes har undersökt engagemanget och miljöåtagande hos världens tio mest förmögna människor.

I undersökningen har man bland annat tagit hänsyn till om bolagen som de är verksamma i har skrivit på Science Based Targets-initiativet (SBTi), en koalition av internationella organisationer som stöder och oberoende bedömer affärsåtaganden för att minska koldioxidutsläppen till nollSBTi har fastställt två tidsfrister: halvera växthusgasutsläppen till 2030 och därefter nollutsläpp av koldioxid till 2050. Företagen har två år på sig att lämna in sina mål när de förbinder sig till SBTi.

Foto: Lev Radin/Shutterstock

# 1 Jeff Bezos

Nettovärde: 194,4 miljarder dollar

Gjort sig en förmögenhet på: Amazon

SBTi-åtagande:Ja, men inga mål har skickats in ännu.

Jeff Bezos har gett många löften om att ta itu med klimatförändringarna de senaste åren, och har efter en lite halvhjärtad start fått upp tempot. Amazon har bland annat lanserat sitt eget initiativ, The Climate Pledge, som hittills har undertecknats av 104 andra företag som lovar att minska koldioxidutsläppen till noll år 2040. Amazon har också inrättat en klimatfond på 2 miljarder dollar för investeringar i ny miljöteknik. Företaget säger sig vara världens största köpare av förnybar energi, och har satt upp interna mål att ha 100 000 elbudbilar i trafik år4 2030 och att stödja koldioxidreducerande teknik inom molntjänster.

Amazons senaste hållbarhetsrapport, daterad juni 2020, ger en glimt av utmaningen som e-handeln står inför: ju mer företaget säljer, desto större klimatutsläpp. Amazon väljer ett nytt mått för att definiera sitt avtryck, ”koldioxidintensitet”, och uppger att detta sjönk med 5 procent under 2019 jämfört med 2018. Trots ökad vinst. Kritiker hävdar att måttet kan användas för att frisera siffrorna.

På ett personligt plan gick Bezos och ett 20-tal högprofilerade investerare under ledning av Bill Gates med i Breakthrough Energy Ventures 2016. Mål: att investera minst 1 miljard dollar i företag som utvecklar nya nollutsläppstekniker. Bezos egna Earth Fund fick 10 miljarder dollar förra året och i november gav han 16 miljögrupper 790 miljoner dollar – Världsnaturfonden fick 100 miljoner dollar.

Foto: Jérémy Barande

# 2 Bernard Arnault

Nettovärde: 179,9 miljarder dollar

Gjort sig en förmögenhet på: LVMH

SBTi-åtagande: Ja, februari 2020, men inga mål uppställda.

Arnault är kungen av lyx och hans imperium består av nästan 80 varumärken från Louis Vuitton till Moët & Chandon: juveler, mode, sprit, smink och yachter – branscher med komplexa hållbarhetsutmaningar, minst sagt.

Lyxkoncernens LVMH Initiatives For the Environment (LIFE)-program döptes om till "LIFE 360" i december när målet att använda 100 procent förnybar energi och ta bort all fossilbaserad plast i förpackningar till 2026 presenterades. LVMH lovade 2017 att minska sina utsläpp med 25 procent till 2020, ett mål som man säger inte bara nåddes utan överträffades med en minskning på 37 procent.

LVMH vägrade att gå med i Fashion Pact, ledd av rivalen Kering, med motiveringen "vi föredrar åtgärder framför pakter”. Arnaults personliga bidrag och engagemang för miljön är inte känt, men en fingervisning kan vara hans ord om Greta Thunberg som han tycker ”ägnar sig helt åt katastrofism” innan han tillade ”jag föredrar positiva lösningar som gör läget mer optimistiskt”.

elon musk
Foto: Naresh777 / Shutterstock

# 3 Elon Musk

Nettovärde: 175,5 miljarder dollar

Gjort sig en förmögenhet på: Zip2, PayPal, Tesla, SpaceX, Solar City

SBTi-åtagande: Nej.

Elon Musk blev dollarmiljardär 2012 tack vare Tesla och solcellsföretaget SolarCity – två bolag som erbjuder alternativ till fossila bränslen. Musk har också använt sitt inflytande för att förespråka en koldioxidskatt, för att fördöma klimatförnekelse och lämnade dessutom en rådgivande roll i Vita huset efter att president Trump hoppade av Parisavtalet.

Teslas första konsekvensrapport 2019 fokuserar på hur Tesla sparar energi och undviker avfall snarare än att sätta mål. Vissa kommentatorer har kritiserat företaget för att inte lämna tillräcklig information om sina utsläpp, sin energiförbrukning och ett växande koldioxidavtryck.

I februari utlovade Musk 100 miljoner dollar till den ideella organisationen XPrize för att få fram lösningar som renar luften från 10 gigaton koldioxid per år fram till 2050. Donationen kommer från Musks stiftelse.

Bill Gates
Foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock

# 4 Bill Gates

Nettovärde: 130,4 miljarder dollar

Gjort sig en förmögenhet på: Microsoft, investeringar

SBTi-åtagande: Ja, Microsoft satte upp mål i september 2019 att använda 100 procent förnybar el till 2030 och minska utsläppen av växthusgaser med 30 procent fram till 2030. Microsoft har också undertecknat Amazons Climate Pledge.

Gates må ha tappat sin plats som världens rikaste person, men han är den av världens miljardärer som gjort sig mest känd för klimatengagemang och filantropi och har till och med skrivit en bästsäljare i ämnet: How To Avoid A Climate Disaster.

Företaget som gjorde Gates till miljardär, Microsoft, har satt ett av teknikvärldens mest ambitiösa klimatmål: koldioxidnegativt 2030 – alltså att få bort mer koldioxid från atmosfären än man genererar. Microsoft ska också till 2050 ha tvättat bort sitt historiska koldioxidavtryck genom att ”ta bort all koldioxid som företaget har släppt ut antingen direkt eller genom elförbrukning sedan det grundades 1975”. Hur det blir med den saken nu när Bill Gates lämnat Microsofts styrelse är oklart.

2015 donerade Gates två miljarder dollar till arbetet mot klimatförändringen. Det året samlade han också andra företagsledare som Bezos och Mark Zuckerberg för att starta Breakthrough Energy Coalition med investeringsdelen Breakthrough Energy Ventures med en budget på 1 miljard dollar. Det har hittills investerats i 40 företag inom miljöteknik.

Mark Zuckerberg
Foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock

# 5 Mark Zuckerberg

Nettovärde: 110,3 miljarder dollar

Gjort sig en förmögenhet på: Facebook

SBTi-åtagande: Ja, Facebook gick med i september 2020 men har inte satt mål.

Precis efter Earth Day tillkännagav Zuckerberg att Facebook var nere på noll för sina egna koldioxidutsläpp och har nollmål även för indirekta utsläpp – som affärsresor – till 2030.

Facebooks hållbarhetsarbete fokuserar på förnybar energi. Företaget skröt med att vara den största köparen av förnybar energi 2019, en titel som senare togs av Google och därefter av Amazon, den nuvarande rekordinnehavaren, men planerar nu att investera i ”koldioxidrenande projekt och naturbaserade lösningar”.

2015 sa Zuckerberg att han stödde Gates energikoalition, men det är oklart hur mycket han har bidragit till den. Samma år startade han och hans fru Priscilla Chan The Chan Zuckerberg Initiative, ett välgörenhetsbolag dit de lovat 99 procent av sina Facebook-aktier. Inget av stiftelsens fokusområden handlar specifikt om klimatet. 

Warren Buffett
Foto: Kent Sievers / Shutterstock

# 6 Warren Buffett

Nettovärde: 104,6 miljarder dollar

Gjort sig en förmögenhet på: Berkshire Hathaway

SBTi-åtagande: Nej.

I sitt brev till Berkshire Hathaways aktieägare skrev Buffett 2015 att klimatkatastrofer kan öka vinsterna för försäkringsbolagen. För någon som kallas ”Oraklet från Omaha” har det uttalandet kanske inte åldrats så bra, särskilt inte efter de senaste årens katastrofala bränder, orkaner och översvämningar.

I brevet betonade Buffett visserligen bolagets åtaganden till stöd för Parisavtalet, men motsatte sig en rapport om klimatförändringens påverkan på verksamheten. De senaste sex åren har Buffetts attityd till klimatrisker inte förändrats – han motsatte sig även 2021 ett nytt aktieägarförslag att rapportera om klimatförändringar. 

 Larry Ellison
Foto: drserg / Shutterstock

# 7 Larry Ellison

Nettovärde: 101,3 miljarder dollar

Gjort sig en förmögenhet på: Oracle

SBTi-åtagande: Nej.

Larry Ellison avgick som vd för mjukvarubolaget Oracle 2014 men är fortfarande styrelseordförande och teknikchef. På Oracles sajt läser vi att ”Oracle förstår att hållbar business är bra business” och Ellisons främsta hobby, segling, ger inblick i hans hållbarhetsetos. Han startade SailGP-katamaranracet 2018 med sloganen ”Powered by nature" men mest ambitiösa projektet är Hawaii-ön Lanai. Han köpte ön 2012 för 300 miljoner dollar och vill göra den till en ren energi- och hälsoutopi. På Lanai har han grundat hälsoföretaget Sensei, med lyxspaet Sensei Retreat som kostar 3000 dollar natten, och solcellsdrivna hydroponiska (alltså utan jord) växthus som heter Sensei Farms. Gårdarna är off-grid och drivs helt av solenergi, precis som Ellison vill ha det på hela ön.

Ellison la ner sin filantropiska stiftelse förra året, efter att ha lagt de flesta av sina donationer på utbildning och vård och covid-19-pandemin. "Filantropi är definitionen av icke-hållbar", sa han till Forbes i april förra året. "Affärer är definitionen av hållbar."

Larry Page
Larry Page. Foto: Marcin Mycielski

# 8, # 9 Larry Page och Sergey Brin

Nettovärde: 98,9 miljarder dollar och 95,9 miljarder dollar

Nettovärde: 98,9 miljarder dollar och 95,9 miljarder dollar

Gjort sig en förmögenhet på: Google

SBTi-åtagande: Nej.

Google grundades med mottot ”var inte elak” och var ett av de första stora företagen att försöka bli koldioxidneutrala. 2009 tillkännagavs att utsläppen från 2007 och en del från 2008 hade neutraliserats genom att köpa ”högkvalitativa koldioxidutjämningar”. Sedan dess skapade Google ett nytt moderbolag, Alphabet, som har som mål att driva sina datacenter och campus på helt ren energi till 2030.

Googlegrundarna har alltid pratat högt om sitt klimatengagemang, som 2014 när de lämnade lobbygruppen American Legislative Exchange Council för dessas kopplingar till klimatförnekare. Men några år senare fick de själva kritik när de höll ett hemlighetsfullt retreat i Italien – inte för att det kostade 29 miljoner dollar, utan för att många av deras A-listade gäster kom för att diskutera klimatförändringar i sina privatjet.

Grundarna har liknande affärsintressen inom innovativ teknik. Page har investerat i asteroidgruvbolaget Planetary Resources och flygbilsföretagen Kitty Hawk och Opener. Brin har enligt uppgift investerat miljontals dollar i ett vätgas- och heliumdrivet luftskepp som ska användas i katastrofzoner.

Françoise Bettencourt Meyers
Foto: Françoise Bettencourt Meyers / Facebook

# 10 Françoise Bettencourt Meyers

Nettovärde: 81,6 miljarder dollar

Gjort sig en förmögenhet på: L'Oréal

SBTi-åtagande? Ja, i april 2018 åtog sig L'Oréal att minska sina utsläpp av växthusgaser med 25 procent fram till 2030, från 2016-års nivåer, och med 100 procent på fabrikerna till 2030.

Världens rikaste kvinna Françoise Bettencourt Meyers är barnbarn till kemisten som grundade L’Oréal 1907. I Frankrike har en långdragen skandal som involverade hennes mor, en fotograf och president Sarkozy, bland andra, gjort henne både superberömd och skygg. Hon äger 33 procent av L’Oréal som har flera offentliga åtaganden att minska utsläppen. År 2030 lovar man dessutom att 95 procent av ingredienserna i L’Oréals produkter ska komma från "förnybara växtkällor, mineraler eller cirkulära processer" och "respektera vattenmiljön".

Bettencourt Meyers är också chef för familjens stiftelse som ska stötta ”konst, biovetenskap och ett inkluderande samhälle”. 

Publicerat 29.06.2021