Ekonomi

Inför deklaration och fyllnads­inbetalning

Gick förra året med vinst? I så fall kanske det kan vara bra att snabbt göra en fyllnadsinbetalning. Private Bankings affärsjurist Anna Sandén listar viktiga datum och berättar om några skattenyheter.

Anna Sandén, affärsjurist i Nordea Private Banking
Anna Sandén, affärsjurist på Private Banking.

Ett år går fort, det är återigen dags att se över om man ska fyllnadsinbetala redan nu i februari eller kanske senare i maj. På löner och pensioner innehåller ju utbetalaren i normalfallet preliminärskatt i samband med utbetalning. På exempelvis räntor och utdelningar från börsbolag är det banken som administrerar att preliminär skatt betalas till Skatteverket.

För andra inkomster, till exempel vinst från bostadsförsäljning, fondförsäljning, utdelning från fåmansföretag, schablonintäkt på ISK eller överskott från enskild näringsverksamhet måste man själv komma ihåg att betala in skatten för att undvika kostnadsränta. Redan den 12 februari är det i så fall dags att betala in belopp som överstiger 30 000 kronor. Se faktarutan för datum, belopp och räntesatser! 

Bostadsförsäljning och uppskov

Har man sålt sin bostad med vinst finns sedan flera år möjlighet att få uppskov med skatten på vinsten om man köper en ny bostad. Tidigare har det utgått en ränta på uppskovsbeloppet fram till dess att man säljer den nya bostaden eller väljer att ta fram uppskovet till beskattning. Nytt från 1 januari 2021 är att den ränta som tidigare utgått på uppskovsbeloppet helt tas bort.

FAKTA

12 feb 2021  Har du obetald skatt på inkomster från 2020 som överstiger 30 000 kr och har betalat in före 12 februari utgår ingen kostnadsränta. Därefter utgår en kostnadsränta på 1,25%.

3 maj 2021 Har du obetald skatt på inkomster från 2020 på upp till 30 000 kr räcker det att du gör inbetalningen före 3 maj för att undgå kostnadsränta om 1,25%. 3 maj är också den dag din deklaration senast ska finnas hos Skatteverket.

Väljer du att inte göra inbetalning av skatt enligt ovan löper kostnadsränta 1,25 % fram till den slutliga förfallodagen, därefter höjs räntan till 16,25%. Den slutliga förfallodagen kommer att anges på ditt slutskattebesked.

12 mars 2021 Fick du ditt slutskattebesked så sent som i december 2020 avseende dina inkomster från 2019,  och du har kvarskatt att betala, är förfallodagen 12 mars 2021. Fram till detta datum har det utgått  kostnadsränta med 1,25%, därefter höjs räntan till 16,25%.

Om du har sålt en bostad under 2015-2019 utan att tidigare ha begärt uppskov kan du nu i efterhand göra en ansökan om uppskov. (Om ansökan gjordes före 31 december 2020 omfattades även försäljningar från 2014.) På Skatteverkets hemsida finns en e-tjänst där du kan se om du uppfyller villkoren för uppskov och vilket belopp det innebär för just dig. Om du beviljas uppskov i efterhand - och får en återbetalning av redan inbetald skatt – är det viktigt att ha med sig att du skjuter upp beskattningen till framtiden. I tillägg kan du få betala en retroaktiv uppskovsränta för den tid då uppskovet löpte med ränta.  

Om du redan har ett uppskov sedan tidigare behöver du inte agera för att ränta inte ska tas ut framöver.

Rot- och rutavdrag

Rot innebär att du kan få avdrag på din skatt för viss del av arbetskostnaden när du anlitar någon för reparation, underhåll samt ombyggnad och tillbyggnad av fastighet. Rut är ett avdrag för hushållsnära tjänster. Rotavdrag kan fås med max 30 procent av arbetskostnaden och rutavdrag med max 50 procent av arbetskostnaden. Materialkostnader och resekostnader får aldrig räknas med i underlaget, varken för rot eller rut.

Rot och rut räknas ihop. Från och med 2021 är taket för rut höjt till 75 000 kr per person/år samtidigt som avdraget har utvidgas med fyra nya tjänster:

- Vattentvätt av kläder och hemtextil vid tvättinrättning
- Möblering inklusive montering av möbler (ej inredningstjänster)
- Transport av bohag för återanvändning till exempelvis andrahandsbutiker och loppmarknader, eller till och från magasinering
- Enklare tillsyn av bostad

Rot får dock som tidigare vara högst 50 000 kronor per person och år. Du kan inte få större avdrag, oavsett hur många bostäder du äger. Däremot kan flera personer dela på arbetskostnaden och få avdrag i samma bostad. Sammanlagt kan en privatperson alltså få max 75 000 kronor i rot- och rutavdrag per år.

För er som under 2020 beviljats rot- eller rutavdrag är det bra att komma ihåg att det är ett preliminärt avdrag fram till att deklarationen godkänns. Det gäller att man har skatt att betala för att täcka upp för det beviljade avdraget. De skatter som får användas är inkomstskatt på lön, kapital, näringsverksamhet, fastighetsavgift och fastighetsskatt. Avkastningsskatt från kapitalförsäkring kan däremot inte tillgodogöras när man beräknar rot eller rut.

Skattereduktion för grön teknik

Tidigare stöd för solceller med mera har tagits bort och ersatts den 1 januari 2021 med en ny skattereduktion för installation av grön teknik. Den fungerar på liknande sätt som rot och rut, nämligen att köparen får ett preliminärt avdrag direkt på fakturan. Skattereduktionen är högst 50 000 kr per person och år. Reduktionen baseras på fastställda procentsatser på kostnader för arbete och material för installation av solceller (15 procent), installation av lagring av egenproducerad el samt installation av laddningspunkter för elbilar (50 procent i båda fallen).

Om du kan ta del av avdraget eller inte beror, på samma sätt som för rut och rot, på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du har gjort.

Text: Anna Sandén, affärsjurist i Nordea Private Banking
Foto: Håkan Flank

Publicerat 27.01.2021