Vad händer med pensionen om jag flyttar utomlands?
När det är dags att pensionera sig kan det vara lockande att flytta utomlands till solen, värmen och en behaglig livsstil. Då är det viktigt att veta vad som händer med sina kapitalplaceringar, pensionen och skattesituationen. Här svarar Nordea Private Bankings jurist Måns Nordblad på några vanliga frågor.
Vad bör jag tänka på när det gäller skatten?
– Först och främst ska man genuint vilja leva och bo i landet man flyttar till, det blir sällan bra om man flyttar enbart av skatteskäl. Det kan till exempel vara bra att besöka det aktuella landet flera gånger och uppleva landets kultur. Därefter behöver man undersöka vilka skattekonsekvenser en flytt får, både i Sverige och i landet du flyttar till.
Normalt sett betalar man skatt i landet där man bor, men man kan dock anses vara obegränsat skattskyldig i Sverige och då är man skattskyldig här för i princip alla sina globala inkomster. Detta gäller om man behåller ”väsentlig anknytning” eller vistas stadigvarande i Sverige. Det finns både nationell svensk lagstiftning, men också bilaterala dubbelbeskattningsavtal, som begränsar Sveriges beskattningsrätt. För att bli begränsat skattskyldig i Sverige, och därmed bara betala skatt i Sverige på inkomster med källa här, behöver du alltså bryta din väsentliga anknytning och inte vistas stadigvarande i Sverige.
Kom ihåg att även om du är utflyttad och endast begränsat skattskyldig kan du i tio år efter att du fått den statusen vara skattskyldig i Sverige för kapitalvinster, exempelvis vid avyttring av aktier.
Vilka länder är populära att flytta till och vilken pensionsbeskattning gäller där?
– De länder jag tänker på spontant är Spanien, Portugal och Frankrike. Men även Italien och USA lockar många. På sistone har Grekland infört nya regler som gör det förmånligt att flytta dit.
Vad som gäller när det kommer till pensionerna i dessa länder är inte helt enkelt att svara på generellt. Som bekant har vi i Sverige olika typer av pension. Vi har allmän pension, tjänstepension från både privat och offentlig tjänst och i många fall även privat pensionssparande. Beskattningen av dessa pensioner varierar beroende på bland annat den nationella lagstiftningen i landet man flyttar till, dubbelbeskattningsavtal och medborgarskap. I de allra flesta fall behåller Sverige beskattningsrätten till pension som härrör från Sverige, som den allmänna pensionen och tjänstepension från offentlig tjänst.
Finns det andra skatter att tänka på?
– Detta är lite av tiotusenkronorsfrågan men absolut, man måste naturligtvis se över sina kapitalplaceringar och hur en flytt påverkar dessa. Kan man exempelvis behålla sin kapitalförsäkring och sitt ISK och i så fall är det någon skillnad i beskattning jämfört med Sverige? Det är alltid bra att ta kontakt med sin rådgivare för en dialog avseende detta.
Har man varit egen företagare hela livet kanske man inte har pensionssparat i en tjänstepension utan samlat kapital i bolaget. Då kan det vara läge att se över hur en utdelning behandlas skattemässigt i landet man flyttar till men också i Sverige som källstat. Sverige behåller normalt sett beskattningsrätten till en utdelning men den kan begränsas med stöd av dubbelbeskattningsavtal.
Så, vad är ditt råd om man tänker sig att flytta utomlands?
– Att ta hjälp av någon som har erfarenhet. Det går tyvärr inte att ge generella råd om hur inkomster och pensioner beskattas eftersom varje land och situation är unik, det är många olika aspekter att ta hänsyn till. Vi jurister på Private Banking kan hjälpa dig vidare, så kontakta gärna din rådgivare för att boka tid.
Dessutom finns nu även den nya cross border-enheten som är specialiserad på utlandsflytt. Du kan läsa mer om deras service här.
Publicerat 29.10.2020