Hållbarhet

Energipositiva hus

Hotell Svart, vid glaciären Svartisen norr om polcirkeln, planeras att öppna under 2021 och ska producera mer energi än det förbrukar.

Hotell Svart, vid glaciären Svartisen norr om polcirkeln, planeras att öppna under 2021 och ska producera mer energi än det förbrukar.

Hotell Svart, vid glaciären Svartisen norr om polcirkeln, planeras att öppna under 2021 och ska producera mer energi än det förbrukar.

Snøhettas förslag till ett museum för istidsmannen Ötzi i Bolzano, i italienska Alperna.

Spektakulära restaurang Under öppnade tidigare i år i Lindesnes i södra Norge.

Inom byggindustrin pågår ett stort innovationsarbete för att minska på koldioxidutsläppen. Bland de som går i bräschen för utvecklingen finns de norska stjärnarkitekterna på Snøhetta som satsar på att rita endast energipositiva byggnader – alltså hus som producerar mer energi än de förbrukar under sin livstid.

Med ikoniska verk som Oslos operahus och nu senast en undervattensrestaurang på norska Sørlandet är Snøhetta känt som ett av världens mest nyskapande och spännande arkitektkontor. Skiftet mot energipositiva byggnader ska ske över de kommande 20 åren och steget är helt naturligt.

– Klimatförändringarna känns väldigt akuta. Om vi ska bli CO2-negativa måste vi börja producera ren energi från första byggdagen, och då är solkraft en naturlig källa, säger Snøhettas grundare Kjetil Thorsen.

Snøhetta uppskattar att en byggnads klimatavtryck till 85 procent kommer från byggmaterial och själva uppförandet. Återstående 15 procent uppstår under resten av tiden som byggnaden står. Eftersom det tar sex år för en vägg av solceller att ”tjäna in sig själv” är det realistiska tidsspannet att bli energipositiv hela 60 år. Men tack vare nanoteknik och utvecklingen av solpaneler – där mindre ytor kan fånga upp mycket mer solljus – räknar man med att det kommer att gå betydligt fortare än så.

Publicerat 26.05.2020