Ekonomi

Generations­skifte i företaget? Tänk på detta!

Hur gör man ett generationsskifte av familjeföretaget på bästa sätt? Det finns många skattemässiga och juridiska frågor att tänka på. Och såklart även känslor, förväntningar och tankar om rättvisa. Private Bankings affärsjurist Rickard Krantz, och familjerättsjurist Veronica Porko delar med sig av sina erfarenheter.

en hand överlämnar en nyckel till en annan hand
Att överlåta företaget till nästa generation känns ofta som en naturlig sak att göra. Men det finns saker man måste tänka på. Bild: K AI.

Att genomföra ett generationsskifte av familjeföretaget kan vara en omvälvande process – för hela familjen. Svåra frågor kan uppstå och avvägningarna kräver noggrann och varsam hantering. Ibland måste det få ta tid.

Veronica Porko, vad tycker du är viktigast att diskutera som familjerättsjurist?

– Jag tycker att ledorden i ett generationsskifte är transparens, inkludering och rättvisa. Har man detta i åtanke är förutsättningarna för ett lyckat generationsskifte där alla är nöjda mycket goda.

Kort uttryckt innebär det att man involverar hela familjen och ger alla samma information, för att skapa en delaktighet och ge alla insyn. Centralt är också att man låter värdera det som ska överlåtas, för att kunna räkna på kompensation till övriga barn. Detta är också är viktigt för den som övertar – om det är ett barn av flera syskon – så att man har ett underlag och förhoppningsvis kan undvika en eventuell framtida tvist.

Veronica Porko
Private Bankings familjerättsjurist Veronica Porko framhåller ledorden transparens, inkludering och rättvisa under generationsskiften. Foto: Peter Westrup.

Måste man vara rättvis?

Det är inte ovanligt att syskonen har olika syn på värden, insatser och engagemang. Låt säga att ett barn redan är operativ i verksamheten och bidrar till ett ökat värde för bolaget. Hur ska detta beaktas? Och låt säga att ett barn blir kompenserad med X antal miljoner i andra tillgångar utan några krav eller förpliktelser i övrigt kopplade till den aktuella verksamheten. Vad innebär det när vi talar om rättvisa och kompensation?

Ibland kanske det inte går att uppnå fullständig rättvisa men de berörda kanske ändå nöjer sig med det, det är också en väg att gå. Här är det extra viktigt med dokumentation och information till de berörda.  

Rickard Krantz, du är ju affärsjurist. Vad är din roll i processen?

Ser man det strikt är min uppgift i samband med generationsskiften att hjälpa kunderna att hitta ägarmodeller, förstå och hantera skatteeffekter och andra legala aspekter.

Oftast börjar dock diskussionerna på ett mer existentiellt plan - långt från juridiken. Föräldrarna funderar på hur tillvaron blir i nästa fas i livet. Hur mycket kan, vill och bör de involvera sig i företaget framåt? Är det verkligen rätt för barnen att ta över? Har de rätt kompetens och egenskaper och är den livsstil det innebär att vara företagare något som passar dem? Och naturligtvis - vad blir bäst för företaget?

rickard krantz
Rättvisa är viktigt – men vad som är rättvist och inte kan ibland vara svårt att avgöra, menar Private Bankings affärsjurist Rickard Krantz. Foto: Henric Uhrbom.

När man sedan har landat i ungefär hur man vill ha det måste man i regel också fundera på hur man åstadkommer rättvisa mellan barnen, som Veronica varit inne på. Vad som är rättvist är i hög grad subjektivt, det kan alla föräldrar intyga. Ett syskon som får aktier i familjeföretaget betraktas kanske som gynnat. Då förbiser man inte sällan ansvaret, arbetsinsatsen och risken som kommer med detta jämfört med motsvarande värde i pengar.

Hur hanterar man sådana rättvisefrågor?

Det är alltid viktigt att värdera företaget om syskonen inte ska äga lika mycket av det. Hur man värderar aktier i onoterade bolag är som bekant en evig fråga. Det kan ibland finnas bud från externa intressenter, men annars finns etablerade värderingsmodeller som värdering utifrån en multipel på företagets vinst.

Mest etablerat när det gäller generationsskiften i mindre och mellanstora företag som förutsätter aktiva ägare är dock så kallad substansvärdering. Förenklat innebär det att företaget värderas till marknadsvärdet av dess tillgångar och skulder.

I många generationsskiften finns också olika finansieringsfrågor som beror på att mycket av familjens tillgångar ofta är bundna i företaget. Hur ska föräldrarna finansiera livet när de inte längre jobbar i och äger företaget? Om något eller några barn ska köpa företaget av föräldrarna – hur ska köpet finansieras? Hur finansieras eventuell kompensation till syskon? Ofta hänger finansieringsfrågorna och skatteeffekterna ihop.

rickard krantz
Rickard Krantz understryker vikten av ett genomarbetat aktieägaravtal vid ett generationsskifte. Foto: Emil Rekestad.

När kommer juridiken in i processen?

Juridiken får man förhålla sig till hela tiden. Finansieringen eller vissa skatteeffekter kan kanske göra att planen för generationsskiftet får justeras. Ofta kan juridiken till stor del beskrivas som en restprodukt i förhållande till vad föräldrarna vill och förutsättningarna när det gäller finansiering.

En viktig del av generationsskiftet är att se till att nästa generation har en bra modell för sitt ägande. I det avseendet är det naturligtvis stor skillnad att gå från en ägare av ett företag till, låt oss säga, tre ägare. Skattemässigt kan det vara stor skillnad i hur man strukturerar sitt ägande.

Det är också viktigt att barnen diskuterar hur de vill ha sitt gemensamma ägande och sätter det på pränt i ett aktieägaravtal. Krävs det att man jobbar i bolaget för att få fortsätta vara ägare? I vilken omfattning? Ska vissa beslut kräva särskild majoritet? Hur ska man agera i eventuella försäljningssituationer? Utdelningspolicy? Hur ska man göra för att skydda ägandet i bolaget? Man bör också se över bolagets bolagsordning, framförallt när det gäller hembudsskyldighet och förköpsrätt.

Veronica Porko
Det finns anledning att tänka sig för, menar Veronica Porko: ”Personer som inte funkar ihop bör inte driva företag ihop.” Foto: Peter Westrup.

Veronica, vad tycker du nästa generation bör tänka på?

I samband med en gåva kan man som givare sätta villkor som skyddar gåvotagaren, som att aktierna liksom dess avkastning ska utgöra enskild egendom. Sker överlåtelsen genom en försäljning är det istället viktigt att uppdatera med ett äktenskapsförord om övertagaren är gift eller planerar att gifta sig. Medskicket här är att man alltid, när det handlar om familjejuridik, måste se till den specifika situationen som övertagaren befinner sig i. Det här gäller givetvis även för de syskon som kompenseras på annat sätt, med annan egendom.

När det gäller aktieägaravtalet är det också viktigt att man tänker på hur man vill ha det vid sjukdom, skilsmässa eller dödsfall. Vad ska gälla om någon vill bli utlöst? Det skapar en förutsägbarhet och trygghet som möjliggör att man kan driva verksamheten vidare och fokusera på rätt saker.

I det här skedet är det faktiskt också dags att börja tänka på nästa generationsskifte. Åren går fort och kanske finns det redan några i ”barnbarns-generationen” som visar intresse för företaget. Om inte annat bör barnens testamente beakta ägandet i familjeföretaget och vad som händer vid ett dödsfall.

Vilka är era bästa tips vid ett generationsskifte?

– Håll fokus på vad som är viktigt i livet. Goda familjerelationer brukar de flesta placera som nummer ett när man tänker efter. Meningsfull sysselsättning inte långt därefter.

– Personer som inte funkar ihop bör inte driva företag ihop. Det gäller även om man är syskon.

– Föräldrarna bestämmer. Att alla familjemedlemmar har samma vilja underlättar, men så ser det sällan ut. Då bör föräldrarna fatta beslut om hur man ska göra med sitt ägande. Att inte fatta beslut är i regel sämre.

– Vänta inte för länge! Agerar man inte under sin livstid så ingår bolaget i kvarlåtenskapen. Detta kan medföra att verksamheten inte kan drivas vidare. Gör man det istället under sin livstid kan man som förälder ”sätta spelreglerna” och på det sättet förbättra möjligheterna för att ens livsverk lever vidare – och de goda syskonrelationerna.

Funderar du på att överlåta ditt företag? Ta kontakt med din rådgivare i Private Banking, som kan hjälpa dig vidare.


Text: Veronica Porko & Rickard Krantz Foto: Henric Uhrbom

Publicerat 29.11.2024