Investera i förnybart?
Under de senaste åren har aktier inom förnybar energi gått från att visa rekordnivåer till att tillhöra börsens förlorare. Betyder det att förnybar energi bara var en övergående fluga? Nordeas investeringsstrateg Maria Wendestam har tittat närmare på sektorn.
För ett par år sedan hade aktier inom förnybar energi en fantastisk utveckling och det mesta som rörde energiomställningen förväntades gå en ljus framtid till mötes. Men i slutet av 2022 hände något – aktiekurserna började falla och har inte återhämtat sig sedan dess. Hur kommer det sig?
Det finns huvudsakligen fyra orsaker:
• Räntehöjningarna, som gjorde finansieringen av långsiktiga projekt betydligt dyrare.
• Hög inflation, som ledde till ökade utvecklingskostnader och dämpade den allmänna efterfrågan.
• Störningar i leveranskedjan, där brist på viktiga komponenter orsakade förseningar och bidrog till ytterligare kostnadsökningar.
• Orimligt höga värderingar för många aktier, och när marknaden började tvivla på dessa bolag straffades samtliga aktier i sektorn.
Kort sagt, det blev en bubbla som sedan sprack. Trots att sektorn haft ett par år i motvind är jag likväl positiv inför framtiden. Det finns starka drivkrafter bakom behovet av förnybara energilösningar, där de två främsta får anses vara att vi dels måste hantera de alltmer påtagliga klimatförändringarna, dels behöver kunna möta ett ökande energibehov.
Här listar jag fyra konkreta anledningar till att ha en positiv syn på sektorn:
1. Förbättrad teknik och sjunkande kostnader
Solenergi respektive landbaserad vindkraft är i dag bland de billigaste källorna till elproduktion. Tack vare teknikutvecklingen och en mer effektiv produktion har kostnaderna sjunkit betydligt. Samtidigt har de fossila bränslena blivit dyrare.
2. Ökad efterfrågan från både konsumenter och företag
Många utvecklingsprojekt inom förnybar energi fick finansieringsproblem när både räntor och inflationen steg. På motsvarande vis minskade konsumenternas efterfrågan på exempelvis solpaneler och elbilar i takt med att gemene man fick mindre kvar i plånboken. När nu den makroekonomiska motvinden börjar mojna ser jag anledningar till att efterfrågan kommer ta fart igen.
3. Attraktiva värderingar och stabila vinstförväntningar
Efter de senaste årens kursfall har värderingarna kommit ned väsentligt. Jämfört med ett globalt brett aktieindex handlas aktierna inom förnybar energi till en rabatt sett till förväntad vinsttillväxt de kommande åren. Dessutom visar sektorn generellt på en stabil och stark vinsttillväxt som är högre än för aktiemarknaden i stort.
4. Politiskt stöd
Både EU och USA har avsatt åtskilliga miljarder euro respektive dollar till energiomställningen. Då Kina har förbundit sig att bli klimatneutrala till år 2060 kommer även detta att kräva omfattande finansiella satsningar.
Ovisst i USA för tillfället
En stor fråga just nu är förstås hur det amerikanska valresultatet kommer att påverka sektorn. Utöver att republikanen Donald Trump valts till ny president, så har hans partikamrater också fått majoritet i kongressens båda kammare.
Trump har tidigare gjort klimatskeptiska uttalanden och har varit tydlig med att han avser att upphäva Inflation Reduction Act (IRA), ett lagstiftningspaket som bland annat innefattar stora klimatsatsningar. Precis som förväntat reagerade klimatrelaterade aktier med kraftiga börsfall när valresultatet blev känt.
Detta behöver emellertid inte ha så stor påverkan på längre sikt. När det gäller IRA så har initiativet genererat ett stort antal nya jobb – inte minst i republikanska delstater – och det är därför tveksamt om Trump verkligen kan få med sig övriga i partiet för att helt och hållet avskaffa IRA-lagarna.
Med andra ord är utvecklingen på medellång sikt fortfarande osäker, trots att röstsedlarna nu är räknade.
Tillväxtsektor för framtiden
Samtidigt är förnybar energi en global megatrend och jag är själv övertygad om att den kommer att vara avgörande för vår framtid under kommande decennier. Oavsett de senaste årens börsfall så har onekligen en dominerande del av världsekonomin förbundit sig att uppnå klimatneutralitet inom de närmaste 30-40 åren. Det innebär att den här sektorn måste växa kraftigt – flera gånger nuvarande global BNP!
Så för att återknyta till den inledande frågan: Förnybar energi är allt annat än en fluga, något som även aktiemarknaden så småningom kommer att inse.
En tillväxtsektor som denna kommer oundvikligen att förknippas med volatila perioder och jag vill därför betona att en investering kräver tålamod och långsiktighet. Likväl står vi inför en övergång till en renare och mer hållbar ekonomi, och jag är övertygad om att en mindre exponering mot förnybar energi är en bra investeringsmöjlighet på lång sikt.
Text: Maria Wendestam Foto: Henric Uhrbom
Publicerat 28.10.2024