Ekonomi

Konsten att döstäda

Alla kommer vi till en punkt i livet när det är dags för någon form av bokslut. Men att se sina över papper och tillhörigheter kan vara smart att göra ibland ändå, både för din egen skull och för de anhörigas. Private Bankings familjerättsjurist Caroline Törnquist ger sina bästa tips om hur du går till väga.

Caroline_Törnquist
Att döstäda behöver inte innebära att rensa ur en lägenhet efter en anhörigs död. Det skriver Private Bankings familjerättsjurist Caroline Törnquist.

Många är av uppfattningen att döstäda är något man tvingas göra när någon har avlidit. Oftast handlar det om att rensa ut gamla möbler, brev och annat som den avlidne samlat på sig. Ordet är därför ofta förknippat sorg och kanske även lite ångest.

Men vad innebär det egentligen att döstäda? Enkelt uttryckt handlar det om att gå igenom sina ägodelar medan man själv är i livet, för att bespara de anhöriga jobbet när man gått bort. Kanske kan man kortfattat uttrycka det som att man organiserar för sin bortgång.

Men varför är det så många som väntar med att ta tag i detta? Varför inte börja redan idag med att ställa sig frågan om man har koll på till exempel den egna ekonomin? Och på sina försäkringar och vem som är förmånstagare till dem? Är papperen i ordning, eller är det mest en enda stor röra?

Oavsett utgångsläge kan en ekonomisk döstädning vara ett bra sätt att tänka igenom hur man vill att det ska bli den dag man själv inte är med längre, oavsett om det beror på att man blivit allvarligt sjuk eller att man avlidit.

Caroline Törnquist
Caroline Törnquist tycker att det aldrig är för sent att ta tag i sin ekonomiska döstädning.

Ta tag i döstädningen i tid

I vår kultur är vi lite dåliga på att prata om att vi kommer att dö. Det gör också att många har dålig koll på vad som gäller när det väl händer och därför inte planerar i tid. Att döstäda innebär helt enkelt att du tar reda på vad du äger, vem du vill ska ärva och sedan ser till att skriva ner och organisera allt så att de som är kvar förstår och kan verkställa din önskan.

Det kan förefalla lite ödesmättat att döstäda men egentligen handlar det om omtanke om de vi älskar. Den dagen vi lämnar behöver de som står oss nära ta tag i många praktiska saker, samtidigt som de går igenom en sorg. Då kan det vara till stor hjälp att ha ordning och reda, både på ekonomin och hur eventuella ägodelar ska fördelas.

Men man behöver absolut inte vara gammal eller sjuk för att döstäda. Det är bättre att göra det tidigt än att missa chansen att ordna saker i tid. En bonus är också att det kan vara skönt att här och nu få ordning på den egna ekonomin. 

Att samla och rensa bland gamla brev, foton, kvitton, lönespecar eller hyresinbetalningar kan vara befriande skönt – och det är ju ett skäl så gott som något!

Bankkonton och försäkringar

Behoven av att döstäda ser lite olika ut från person till person. Någon behöver kanske framför allt rensa ut garderoben, andra har samlat vinden full med saker som är ”bra att ha” men som egentligen ingen vill ha. Något vi alla har är en ekonomi att rensa i. Och det behöver inte vara krångligt eller komplicerat.

Varför inte börja med att fundera över vad du äger och skriva ner allt på en lista. Börja med en kontoförteckning innehållande de banker och konton, fonder och depåer som du har pengar på.    

Kom även ihåg dina försäkringar och ta reda på vad som händer med dina olika pensions- liv- och kapitalförsäkringar när du dör. Vem kommer att få utbetalningarna? Reglerna varierar beroende på vilken slags försäkring det är.

Försäkringar styrs av förmånstagarförordnanden och ofta är standardförordnanden inskrivna. På pensionsförsäkringar betyder det att make/sambo får pengarna i första hand och barn i andra. Gällande kapital- och livförsäkringar är det make/sambo i första hand, barn i andra och därefter arvingar.

Vill du ändra på detta måste du agera. Kontakta försäkringsbolaget och kontrollera vad som gäller för just din försäkring och ange hur du vill ha det i stället.

Caroline Törnquist
Vi har svårt att diskutera saker som gäller döden. Men för de efterlevande är det ofta en stor lättnad om frågetecknen rätats ut.

Prylar och andra ägodelar

­En sak som ofta missas är värdefulla ägodelar, alltså fysiska prylar som du äger. Det kan till exempel vara en tavla, smycken, klockor, en byrå eller andra möbler, med mera.

Om du funderar på om något är värdefullt, kan du se till att göra en värdering av en auktoriserad värderingsman så att du får koll på vad de olika sakerna är värda.

Det kan också vara värdefullt för dina efterlevande med lite ”proveniens”, det vill säga att du skriver ner lite information om de saker som du vill att någon ska ta över. Kanske är det ett smycke du fått av din mormor, en fåtölj som din farfar tillverkat eller en tavla föreställande en gammal släkting. Detta kan lätt glömmas bort med tiden, om det inte finns nedskrivet.

För att ytterligare hjälpa dina anhöriga kan du ange vilka dina kontaktpersoner är på bank och försäkringsbolag, kanske också namn på vem de kan vända sig till för värdering av dina ägodelar. Det är inte säkert att dina anhöriga har samma kunskap som du, och det skulle vara tråkigt om dina efterlevande blev lurade på grund av okunskap.

Gåvobrev och testamente

Kanske väljer du att ge bort saker innan du avlider och då är det viktigt att komma ihåg att en gåva är ett förskott på arv om du ger den till dina bröstarvingar. Gåva till någon annan än egna bröstarvingar är inte förskott på arv, så här gäller det att vara uppmärksam så att det blir tydligt och klart för dina efterlevande.

I sådana här fall kan det vara klokt att skriva ett gåvobrev där det framgår att det är en gåva, om gåvan ska utgöra förskott på arv eller inte, värdet på gåvan och eventuella andra villkor, till exempel att gåvan ska utgöra gåvotagarens enskilda egendom.

Vill du inte ge bort i levande livet utan tänker istället att tillgången ska ärvas? Då kan det vara klokt att i ett testamente specificera sådant önskemål. Om man i ett testamente skriver in att en viss person ska erhålla en viss sak – ett smycke, en tavla, vissa möbler eller något annat – kallas det för att man ger denne ett legat.

Ett testamente har strikta formkrav för att vara giltigt, det ska vara undertecknat av testator, alltså dig själv, i närvaro av två, ojäviga vittnen. Att med jämna mellanrum se över sitt testamente och se så att det överensstämmer med din situation och din egen vilja är viktigt.

Caroline Törnquist
Vem ska få vad? För att undvika gnabb och konflikter är det bra att slå fast vad som gäller i ett testamente.

Sociala medier

Ytterligare en sak att fundera på kan vara vad som händer med dina sociala medier vid din bortgång.

Konton på Facebook och andra sociala medier upphör inte av sig själva vid ett dödsfall utan måste aktivt avslutas. Vissa sociala medier har funktioner där man kan förbereda sig och exempelvis fylla i en eller flera kontaktpersoner som får begränsad tillgång till ens konto och kan avsluta det eller skapa en minnessida.

Varför inte göra en förteckning över dina sociala medier och tydligt ange vad du önskar ska ske med dem när du inte längre är i livet? Anger du dina inloggnings-uppgifter och koder var då extra uppmärksam så att inte dessa uppgifter kommer i orätta händer.

- Du behöver inte göra allt på en och samma gång. Ta lite i taget så känns det lättare.

- Börja med grovsorteringen – vad ska sparas och vad kan slängas?

- Överväg att skriva ett testamente – och fundera över var du ska förvara det. Berätta sedan för dina arvtagare var det finns.

- Lista alla prenumerationer, abonnemang och medlemskap så att det är lätt att överblicka.

- Lista dina bankkonton, lån, autogiron och pensions-, liv- och kapitalförsäkringar.

- Om du vill kan du försöka att förklara i ord hur du vill att dina ägodelar ska fördelas och deras ”historia”. Det kan underlätta för dina släktingar, men är inte juridiskt bindande.

- Vill du säkerställa att vissa tillgångar ska tillfalla en specifik person, skriv gåvobrev eller testamente.


Text: Caroline Törnquist  Foto: Henric Uhrbom / Karl Nordlund

Publicerat 28.10.2024