Kultur

Vinter i paradiset

Kan det vara den perfekta fjälldagen? Guidad offpist med varm lunch från gourmetrestaurang. Femrätters middag i världsklass. Sov i rum med prisbelönt inredning. Lev drömmen i Niehku Mountain Villa vid Riksgränsen!

Niehku Mountain Villa
Huvudbyggnaden är delvis inrymd i de gamla lokstallarna från tiden när malmbanan gick förbi Riksgränsen.

Vi är många som älskar fjällen, skidåkning och vildmark. Men även vi måste erkänna att det finns vintersemestrar som har sina utmaningar: maten på after-skin är inte alltid hundraprocentig, liftköerna svåra att bortse från och det kan ha sina utmaningar att ens hitta en parkeringsplats.

Men så finns det också orörda oaser som Niehku Mountain Villa. Det kombinerade hotellet, restaurangen och äventyrshubben ligger i Riksgränsen precis på gränsen till Norge, 200 kilometer norr om polcirkeln.


Niehku Mountain Villa från ovan
Niehku Mountain Villa
Niehku Mountain Villa
Niehku Mountain Villa
Vinkällaren på Niehku Mountain Villa
Maten på Niehku Mountain Villa
lobby Niehku Mountain Villa
restaurangen Niehku Mountain Villa
rummet på Niehku Mountain Villa
Köket Niehku Mountain Villa
Niehku Mountain Villa
Vinter vid Niehku Mountain Villa

Inredningen på Niehku Mountain Villa är flerfaldigt prisbelönt och maten har även den fått mycket beröm.


Själva anläggningen är delvis hopbyggd med de gamla lokstallarna från tiden när malmbanan gick mellan Kiruna och Narvik. Nu bildar de i stället relief till den spektakulära byggnaden med sin minst lika spektakulära inredning, som ritats av bland annat den internationellt prisbelönta designbyrån Stylt Trampoli.

Niehku Mountain Villa
Under restaurangens glasgolv, i den före detta smörjgropen, ligger vinkällaren. 

Här finns ett fåtal rum, som alla har bländande utsikt. Men själva hjärtat och själen i Niehku Mountain Villa är matsalen. Alla som är inbokade på hotellet är garanterade en plats, övriga får snällt ställa sig på väntelistan. Golvet är av glas för att man ska kunna se ned i den gamla smörjgropen, där vinkällaren nu ligger. Varje kväll serveras en femrättersmiddag, baserad på råvaror från fjäll, skog och hav.

Läget är perfekt: den norska kusten ligger bara några kilometer västerut, i form av Ofotfjordens allra längsta vik. Ett längre stenkast från köket ligger sjön Vassijaure, med sik, röding och öring. För att inte tala om alla lokalproducerade råvaror och allt vilt från fjällen som serveras.

Naturen vid Niehku Mountain Villa
Under heli-skiingturerna erbjuds varm lunch från restaurangen på fjälltoppen. 

Fjällen då? Vildmarken? Skidåkningen? Jo tack, den finns där i allra högsta grad. Gäster erbjuds en rad olika paket, från enklare vandringspaket till en hel veckas heliskiing. I alla paket ingår boende, guide, transport med skoter eller helikopter, frukost, lunch och middag. Naturligtvis lagas all mat i restaurangen, och naturligtvis packas den som matsäck om du befinner dig på fjälltoppen när det är lunchdags.

Kontrasten mot att stå i liftkö, äta en ljummen hamburgare i vid liften och sedan kånka skidor på axeln kunde inte vara större. Att Niehku betyder ”dröm” på samiska känns helt logiskt.

Plats: Riksgränsen, Kiruna.

Ta sig dit: Flyg till Kiruna eller Tromsö, därefter cirka en och halv timmes bilresa. Niehku kan ordna med transfer med bil eller helikopter. Det går även tåg till Riksgränsen från Stockholm.

Antal rum: 14, varav två större sviter

Priser: Standardrum – 4 395 kr/natt. Svit – 6 395 kr/natt. En veckas heliskiing med boende och helpension: 128 000–139 500 kr/person.

Utmärkelser: Global Exceptionell Nivå (White Guide), Årets destination (Elle Decoration 2021). 2019 fick hotellet utmärkelsen Världens bästa hotelldesign av UNESCO.


Bilder: Niehku Mountain Villa

Publicerat 27.09.2024