Ögongodis för foodies
”Du äter lika mycket med ögonen som med munnen” sägs det. Fast på de här restaurangerna blir man mätt av att bara titta. Arkitekturpriset Prix Versailles har utsett världens vackraste restauranger.
Auyl
Almaty, Kazakstan
Uttrycket ”off the beaten track” används ofta lite slarvigt för att beskriva saker som inte ligger exakt mitt i smeten. Men i fallet Auyl stämmer det verkligen: restaurangen ligger i bergen utanför Kazakstans största stad Almaty, nära gränsen till Kirgizistan. Restaurangens tema är ”neo-nomad” och de serverar traditionell, kazakisk nomadmat på ett modernt sätt – här kan du få råbiff på hästkött och sippa på ett glas fermenterad kamelmjölk medan du blickar ut över de nästan löjligt vackra kazakiska bergen. Eller känna bergsluften svalka medan du äter lammtunga med granatäpple och stekt lök.
Här äter man i ett moderniserat nomadtält – en jurta – som kretsar kring ett öppet kök. Allt ligger inuti en gammal sovjetbrutalistisk byggnad som en gång i tiden användes för att ta emot utländska dignitärer. Auyl skyggar med andra ord inte för att skildra även det mörka sovjetiska kapitlet i Kazakstans historia, även om fokus ligger på de nomadiska rötterna.
Hela restaurangen är ritad av den lokala byrån NAAW och all inredning är designad i lokala, traditionella material. Själva kallar de sig för ”en uppslukande rymd i skärningspunkten mellan gastronomi och performance”. Prix Versailles beskriver Auyl som ”det perfekta scenbytet”.
Reine & La Rue
Melbourne, Australien
Varning för nackspärr när du träder in i det gamla börshuset som sedan 2023 hyser franska lyxkrogen Reine & La Rue. Den kulturminnesmärkta salen kallas inte för inte för ”katedralrummet”: höga pelare sträcker sig upp mot ett ornamenterat tak byggt i gotisk stil, trots att byggnaden bara är från 1891.
Märkligt nog stod lokalen tom i flera årtionden, trots att den ligger i hjärtat av Melbournes affärsdistrikt. Men 2023 invigdes här Reine & La Rue, som sedan dess har erbjudit melbourneborna högklassisk fransk mat av klassiskt snitt (tänk onglet, foie gras, ostron och cassoulet på anknacke).
Strax bredvid den storslagna matsalen, som rymmer 130 personer, ligger en liten, intim vinbar (La Rue) med plats för endast åtta personer. Kontrasten är slående.
Blanc
Paris, Frankrike
Shinichi Sato var den första Frankrike-baserade japanska kock som fick en stjärna i Guide Michelin. Hans nya restaurang, Blanc, är ett litet mästerverk i konsten att bygga stämning. Besökare kommer in genom en ytterst diskret ingång, leds genom nästan komplett mörker till en bardisk helt i valnötsträ. Därefter exploderar upplevelsen i ljus och restaurang Blanc (som ju betyder ”vit”) gör skäl för namnet. Matsalen går helt i vitt, allt är avskalat och sobert. Taket är av trä med ljuddämpande bafflar som gör det möjligt att ha intima samtal trots den kala inredningen. Arkitekten Kengo Kuma har haft som ambition att återskapa traditionella japanska designelement, traditioner och hantverkskunskaper.
Här erbjuds enbart Shinichi Satos smakmenyer, som varierar efter årstid och lynne. Priset är cirka 4 200 kronor per näsa, exklusive vin. Det finns cirka 7 000 flaskor i vinkällaren.
Övriga restauranger på listan (i alfabetisk ordning):
Ariana’s Persian Kitchen
Dubai, Förenade Arabemiraten
Beefbar
Milano, Italien
Cristal Room by Anne-Sophie Pic
Hongkong, Kina
Harudot
Chonburi, Thailand
Ilis
New York, USA
Ladurée Champs-Élysées
Paris, Frankrike
Madi Hiyaa
North Malé Atoll, Maldiverna
Nusara
Bangkok, Thailand
Riviera Fuga
Paris, Frankrike
The Oreum
Goyang, Sydkorea
Tomacado
Hongkong, Kina
Tuju
São Paulo, Brasilien
Virador Beach Club
Papagayo, Costa Rica
Publicerat 26.07.2024