Kultur

Världen i korthet

Vad sägs om en chipspåse för 20 000 kronor eller sova med en noshörning i Icehotel vid Torneälv? Vi berättar också om Facebooks chatbotar som uppfann sitt alldeles egna språk och varför föräldrar borde tänka mer på pensionen. Det är några minnesvärda nedslag från en nyhetsintensiv månad.

Alla händelser som ett bildspel

Rubiks kub
Vad är ditt rekord när det gäller att lösa Rubiks kub? Spelar ingen roll om du är snabbast i världen – roboten är snabbare. Bild: IG/@wealth

SNABBA ROBOTFINGRAR. Har du någon gång suttit och vridit och vänt på Rubiks kub och funderat på hur de färgglada kvadraterna ska hamna rätt? Kanske har du till och med lyckats lösa uppgiften. Världsrekordet sattes i maj i fjol av Max Park som skruvade ihop kuben på 3,13 sekunder. Imponerande! Men ändå en evighet jämfört med en robot från Mitsubishi som för några veckor sedan löste Rubiks kub på 0,305 sekunder. 


AI robotar pratar med varandra
”Biip bopp blipp blipp, flunkaton binärt bluppetiblopp”. Så kan det ha låtit när chatbotarna skapade sitt eget språk.

AI-SYSTEM UTVECKLADE EGET SPRÅK. Tycker du att utvecklingen ibland går skrämmande snabbt? Det tycker även Facebook. Affärsmagasinet Forbes rapporterar att för något år sedan stängde Facebook ned ett AI-system sedan det visade sig att chatbotarna hade uppfunnit ett eget språk och börjat kommunicera med varandra. Möjligen lika spännande som förfärande över potentialen med AI.


närbild på en man som håller i en mobiltelefon
Det är inte bara bra för sömn, samtal och din mentala hälsa att stänga av mobilen då och då – det är även bra för din digitala säkerhet.

STÄNG AV MOBILEN. Hackerattacker är den nya tidens brottslighet. Amerikanska National Security Agency har nu gått ut och rekommenderar att vi åtminstone en gång i veckan helt ska stänga av våra telefoner och göra en ”reboot”. På så vis kan man åtminstone minska hotet från ”spear-phising”, som kan leda till att du exempelvis får en skadlig kod installerad.


Kungsörn
Örnarna demonstrerar.

ÖRNARNA HAR FÅTT NOG. Kriget i Ukraina påverkar inte bara människor, utan också djurlivet som flyr stridigheterna. Forskare har nu observerat hur skrikörnarna, som normalt flyger genom Ukraina varje vår på sin väg från Grekland till häckningsplatser i Vitryssland, har ändrat sin rutt och nu gör en omväg runt Ukraina för att kringgå faror som artillerield, drönare och flygplan.


Konstnären Woopsyang
Konstnären Woopsyang, grundare av Space-out-tävlingen, där de tävlande tävlar i att vara så lugna och overksamma som möjligt. Bildkälla: Korea.net.

LUGNAST VINNER. Har du en förmåga att slappna av och hitta ett lugn även i stressiga situationer? Då kanske Space-Out-tävlingen i Sydkorea är något för dig? Du måste sitta helt still i 90 minuter utan att somna eller prata. Alla tävlande är uppkopplade mot monitorer som läser av hjärtfrekvensen. Vinnare är den person som har den mest stabila pulsen.

Space-Out-tävlingen skapades av bildkonstnären Woopsyang 2014 och har sedan dess fått internationell uppmärksamhet med tävlande från hela världen, som hörsammat uppmaningen att trotsa det moderna livets jäkt och rörelse, och i stället hylla konsten att göra absolut ingenting.


balenciaga chipspåsar
Något för nästa fredagsmys? Balenciagas chipspåsar kostar cirka 20 000. Bild: IG/@balenciaga

DYR CHIPSPÅSE. Lyxmodeproducenten Balenciagas kreativa chef Demna Gvasalia leker med våra invanda föreställningar om vad mode är. Tidigare har han exempelvis skapat stora rubriker när han tog fram en blågul Ikea-kasse, fast i exklusivt läder och till priset av en mindre förmögenhet.

På vårens Metgala i New York syntes bland annat skådespelaren Michael Shannon på den röda mattan i smoking och med en skrynklig chipspåse under armen, vilket är Demna Gvasalias senaste bidrag till modevärlden. Chipspåsen finns i tre olika smaker… Förlåt, i tre olika utföranden. Kostnad: Lite drygt 20 000 kronor.

Coolt eller dyrt trams?

Utan att göra anspråk på att vara en moderecensent kan inte Talk-redaktören låta bli att tänka på barnet som i H.C Andersens saga Kejsarens nya kläder utropar:

”Men kejsaren är ju naken.”


Zhong-märket på månen
Tecknet för ”zhong”, som betyder ”mitten” men symboliserar även Kina. Bildkälla: CCTV/Weibo.

KINAS MÅNE. Genom åren har en rad olika expeditioner till månen lämnat diverse avtryck efter sig. Amerikanen Alan Shepard, som var en inbiten golfspelare, tog exempelvis 1971 med sig en golfklubba och slog i det tyngdlösa tillståndet två golfbollar. Det blev dock ingen större succé, det längsta slaget färdades 36 meter… Året därpå skrev Gene Cernan sin dotters initialer i måndammet, som i det vindlösa landskapet kommer finnas kvar för evigt.

Lite mer nationalistiska tongångar svarade Kina nyligen för. Den obemannade farkosten Chang’e-6 blev den 4 juni blev först med att landa och lyfta på månens baksida. Efter sig lämnade märket ”Zhong”, som betyder mitten och symboliserar Kina.


Kvinna med ett barn
Män tar fortfarande ut betydligt färre föräldraledighetsdagar än kvinnor, enligt en ny rapport.

PENSIONSGAPET. Under föräldraledigheten är det fullt fokus på välling och blöjbyten, och det är kanske svårt att fokusera på framtiden – vilket kan få ekonomiska konsekvenser. En ny rapport från Inspektionen för socialförsäkring visar att bara hälften av alla föräldrar tar hänsyn till sin pension när man är hemma med barnet. Allra minst på pensionen tänker papporna. Vilket säkert har sin förklaring i att medan mammor i genomsnitt tar ut lite mer än 300 dagar med föräldrapenning under barnets fyra första år, tar papporna endast ut drygt tre månader, vilket gör att pensionen inte påverkas i lika hög grad. Plus att män wabbar betydligt mindre.

Skärpning alla pappor, så kan vi inte ha det 2024!


Flaska 491
Till minne av Jürgen Klopps tränargärning i Liverpool, skapades ölet Believers Brew. Bildkälla: Graham Budd Auctions.

VÄRLDENS DYRASTE ÖL. I våras avgick Jürgen Klopp som fotbollstränare för Liverpool, en klubb han har haft makalösa framgångar med och vunnit det mesta som går att vinna: Premier League, Champions League, Engelska Ligacupen (3 gånger) och FA-cupen. För Liverpoolsfans har han fått en ikonstatus. Bland hans beundrare finns svenske Joakim Losin som bestämde sig för att hylla den öl- och pubintresserade Klopp på sitt alldeles egna sätt.

Efter att ha fått godkänt av Klopp bryggde han i samarbete med Carlsbergs Research Center en specialöl om 491 flaskor, vilket symboliserar antalet matcher som Klopp varit tränare för Liverpool. Flaskorna, med Klopps ansikte på etiketten döptes till Believers Brew (ett klassiskt Klopp-citat), sålde slut på nolltid.

Flaska 491, som markerar Klopps sista match för Liverpool, såldes för hela 120 000 kronor.

Alla intäkter gick till Liverpool Foundation, som jobbar med att göra livet bättre för utsatta familjer och ungdomar i Liverpoolområdet.


Isnoshörning, isblomsterprakt, samiskt ishantverk eller ett isfågelbo? Nu kan du boka vinterns vistelse på ishotellet. Bild: DANCERS IN THE DARK. Design Tjåsa Gusfors & Patrick Dallard | Foto: Asaf Kliger.

SOV MED EN NOSHÖRNING. Har du börjat planera vinterns äventyr? Icehotel vid Torne älv har sedan starten för 35 år sedan blivit en stor turistmagnet med över 70 000 besökare årligen.

Nu är vinterns olika rumskoncept klara. Juryn har valt ut 27 konstnärer från 13 olika länder – och det är sannerligen inget fel på kreativiteten vad man kan göra med snö och is.

Den 13 december öppnar hotellet och då kan du bland annat sova med en gigantisk noshörning, krypa in i ett tryggt fågelbo, inspireras av samisk hantverkstradition och bli hänförd av blomsterprakten i en hyllning till urmodern Gaia.


Bilder, där inget annat nämns: Shutterstock

Publicerat 25.06.2024