Kultur

Världens billigaste – och dyraste semesterstäder

Om plånboken får bestämma och du vill strama åt semesterbudgeten – då går resan till Vietnam. Landet är inte bara billigast i världen att semestra i, i hamnstaden Hôi An är du dessutom garanterad bästa nattsömnen…

Hoi An
Billigast behöver inte alls vara sämst. Den relativt sömniga hamnstaden Hôi An har mycket att erbjuda – trots att den är billigast i världen för turister.

Den relativt sömniga hamnstaden Hội An i mellersta Vietnam är det absolut mest prisvärda stället att semestra på. Det slår företaget Post Office Travel Money fast i sin årliga lista Holiday Money Report. Hội An tar därmed över förstaplatsen i billighet från Sydafrikanska Kapstaden som nu ligger på andra plats, följt av Mombasa i Kenya.

Så hur billigt är det då i Hội An? Jättebilligt, faktiskt. Vietnam är redan från början ett billigt land att semestra i med låga priser på både hotell och mat. Men just i år har den vietnamesiska valutan, dong, fått en rejäl smäll. Speciellt i förhållande till dollarn och euron, men även svenska kronor har stärkts mot dongen. Dessutom har den lokala ledningen i Hội An sänkt skatten på restaurangbesök.

Mätningen görs på så sätt att man mäter priset på ett urval typiska turistvaror. Dessa är en öl, en coca-cola, en tub solkräm, en kopp lokalt kaffe, en flaska vatten, ett glas vin, insektsmedel och en trerätters middag.

Hội An var billigast i tre kategorier: en öl kostar i genomsnitt 15,50 kronor, en coca-cola 9,50 kronor och en tub solkräm 49 kronor. Sammanlagt kostade varorna 679 kronor, 40 kronor billigare än tvåan Kapstaden och femtiolappen under trean Mombasa.

Men Hội An ligger högt även på en annan lista: när Skyscanner 2024 UK Travel Trends Report släpptes tidigare i år, nämndes hamnstaden som en av de bästa städerna i världen att sova gott i.

I andra änden av skalan återfinner vi surfparadiset Tamarindo i Costa Rica. Där får du slanta upp hela 2 100 kronor för samma varor. Det är alltså mer än tre gånger så dyrt i Tamarindo som i Hội An. Hur bra man sover där är dock oklart.

Här är listorna (priserna anger den sammanlagda kostnaden för de utvalda varorna):


kvinna står vid floden i Hoi An
Det är framför allt priserna på öl, läsk och solkräm som gör Hôi An så billigt.

De billigaste destinationerna i världen

1. Hôi An, Vietnam: 679 kr

2. Kapstaden, Sydafrika: 720 kr

3. Mombasa, Kenya: 730 kr

4. Tokyo, Japan: 785 kr

5. Algarve, Portugal: 793 kr

6. Sharm el-Sheikh, Egypten: 815 kr

7. Sunny Beach, Bulgarien: 830 kr

8. Kuta, Bali: 842 kr

9. Marmaris, Turkiet: 877 kr

10. Paphos, Cypern: 975 kr


Tamarindo
Dyraste resmålet i världen: surfingparadiset Tamarindo i Costa Rica.

De dyraste destinationerna i världen

1. Tamarindo, Costa Rica: 2 100 kr

2. New York, USA: 1 905 kr

3. St John's, Antigua: 1 840 kr

4. Rodney Bay, St Lucia: 1 826 kr

5. Bridgetown, Barbados: 1 793 kr

6. Downtown Dubai, Dubai: 1 785 kr

7. Scarborough, Tobago: 1 734 kr

8. Cancun, Mexiko: 1 684 kr

9. Darwin, Australien: 1 674 kr

10. Punta Cana, Dominikanska Republiken: 1 656 kr

Punta Cana
Exklusiva Punta Cana i Dominikanska Republiken är inte heller speciellt billigt.

Bilder: Shutterstock

Publicerat 25.06.2024