10 förmågor som förenar de bästa ledarna
Vad är hemligheten bakom ett framgångsrikt ledarskap? Föreläsaren och ledarskapskonsulten Svante Randlert bestämde sig för att gå till botten med frågan. Hundratals intervjuer senare har han svaret.
– Vad har PG Gyllenhammar, ärkebiskop Antje Jackelén, ”SAS-Janne” Carlzon och Jakob de Geer, som sålde i iZettle för över 20 miljarder, gemensamt? Vad är gemensamt hos dem som presterar bäst och åstadkommer mest? Det är den vanligaste frågan jag har fått i alla år, säger Svante Randlert.
I sin podd ”Chefssnack” intervjuade han de 100 mest framgångsrika svenska ledarna från sjuttiotalet och framåt. 50 män och 50 kvinnor från de mest skilda verksamheter: inte bara näringsliv utan även folkrörelser, public service, försvaret, kyrkan, polisen och kulturvärlden. Hundratals timmar av samtal som naturligtvis var intressant, relevant och matnyttigt. Men också svårt att överblicka.
– Jag insåg att jag satt på ett ganska häftigt och unikt material. Då bestämde jag mig för att nu ska jag gå riktigt jäkla djupt. Först anlitade jag människor som transkriberade kvalitativt. Sedan gick jag till ett av världens största analysföretag, Verian. De gjorde en AI-analys och mänsklig intelligensanalys.
Resultatet blev boken Klokfaktorerna, där han identifierar de tio förmågor som är gemensamma och förenar de hundra ledare han intervjuat.
Var det någon av förmågorna som överraskade dig?
– Eftersom jag hade gjort över hundra timmar podd så hade jag ju en magkänsla. Men det var skönt att få svart på vitt. Det jag är stoltast över är att empiriskt kunna bevisa att det är det mellanmänskliga som gör störst skillnad.
Hela fyra av förmågorna på listan gäller förmågor som handlar om att vara skicklig på att interagera, kommunicera och vara empatisk med andra människor.
– Medmänsklighet är förmåga nummer ett. Lite längre ned på listan kommer förmågan att vara gruppskapare och sedan finns det en som jag kallar för relationsförädlare. Om du inte får med dig människor och ger dem rätt förutsättningar att lyckas är du körd. Jag tycker det är rätt vackert att få bevis på att det är det mellanmänskliga som gör störst skillnad.
Men Klokfaktorerna är ingen genväg till att bli en framgångsrik ledare, det är han noga med att understryka. Snarare är det en guide till vilka förmågor man kanske ska fokusera på att utveckla. Svante Randlert liknar det vid en kokbok.
– Den är uppbyggd på exakt samma sätt. Det är tio rätter. I varje kapitel så är det fullt med vilka ingredienser som behövs. Men du är kocken. Det hjälper ju inte att köpa en kokbok och sedan bara ställa den i hyllan. Du måste själv laga maten. Men nu finns recepten.
Vilka andra trender ser du just nu?
– En stor trend är att vi måste se hela sammanhanget. Det är inte AI eller en läkare som ska ställa diagnos på dig, det är AI och en läkare. Det står inte mellan e-handel kontra fysiska butiker, det är e-handel och butiker. Samma sak med kundtjänst, distansarbete och allt möjligt. Det är ju så den här boken blev till: både AI och människor. Det är framtiden.
De tio framgångsegenskaperna
1. Medmänniskan. Är närvarande, lyssnar på riktigt och odlar sin nyfikenhet.
2. Beslutsfattaren. Fattar många och små beslut i stället för få och stora.
3. Förbättraren. När människorna blir bättre, då blir organisationen bättre
4. Gruppskaparen. Möjliggör jaget FÖR laget.
5. Bortprioriteraren. Är bättre på NOT-to-lists än to-do-lists
6. Relationsförädlaren. Bryr sig genuint om sina anställda. Bäst relation vinner.
7. Kommunikatören. Inspirerar och kommunicerar snarare än att informera.
8. Självkännaren. Människor ser lätt igenom om du spelar någon annan.
9. Spanaren. Lägger tid på reflektion och spanar framåt. Utan spaning, ingen aning.
10. Välbefinnaren. Visar omtanke mot andra och sig själv. Det är när vi mår bra, som det kan gå bra.
Källa: Boken Klokfaktorerna av Svante Randlert. Förmågorna identifierades genom analysföretaget Verian av intervjuerna i podden Chefsnack.
Publicerat 24.05.2024