Innovation

Nu öppnar den första smarta staden

För tjugo år sedan kom smarta, uppkopplade hushållsapparater som kunde göra delar av sitt (och ditt) jobb själva. Som kylskåp som kunde beställa hem ny mjölk när det var dags. 

Sedan dess har utvecklingen gått i en rasande fart. I dag pratar vi om en verklighet där allt om några år är uppkopplat – Sakernas internet. År 2020 handlar det om uppemot 50 miljoner små eller stora prylar och till ett beräknat marknadsvärde av 80 miljarder dollar.

Som ett led i denna utveckling har den första smarta staden nyligen öppnat. Curiosity Lab at Peachtree Corners är som namnet antyder långt mer än ett vanligt laboratorium. Över ett 200 hektar stort område i en urban miljö testas i skarpt läge och ihop med invånarna sådant som helt autonoma fordon, inklusive kollektivtrafik, humanoida tjänsterobotar i hem, servicecenter och dagligvaruhandel, drönartransporter och artificiellt intelligenta rengöringsmaskiner. Laboratoriestadens placering är ingen slump. Peachtree Corners, som ligger i amerikanska Georgia, är något av en pionjärsmart stad på riktigt. I slutet av 1960-talet argumenterade entreprenören Paul Duke för en ort där människor främst utbildade vid universitetet Georgia Tech. skulle kunna bo och arbeta i utsläppsminimal industri, med korta transporter och i en ”kvalitetskontrollerad miljö”. Tio år senare anlades det första bostadsområdet och på nollnolltalet var invånarantalet uppe i 40 000. Peachtree Corners fick sina stadsrättigheter 2012.

När får vi se den första smarta staden i Norden?

Publicerat 21.10.2019