Problemlösaren!
Efter drygt ett decennium på Londons investment- och kapitalmarknad och på flera nyckelpositioner på Nordea har Lotta Bourgoin tagit över rodret för Private Banking. Vi mötte henne i ett samtal om att växa upp i en företagarfamilj, vikten av att ta lärdom av andra och att vilja framtidssäkra Sverige.
Lotta Bourgoin är 14 år när hon sommarjobbar på sina föräldrars rörmokeri. Med en skiftnyckel ena handen och en polygrip i den andra ligger hon på rygg under diskhon i ett kök en dag för att installera en blandare. Plötsligt tappar hon skiftnyckeln så att den landar rakt i pannan. ”Det blir nog ingen rörmokare av dig,” konstaterar hennes pappa när han får syn på bulan samma kväll, ”men du kanske kan jobba på ekonomiavdelningen”.
– Något hände i mig när pappa sa det. Jag skulle alltså kunna jobba på en ekonomiavdelning…
Lotta Bourgoin fyller på vattenglaset i loungen på Nordeas huvudkontor när hon minns hur allt började för drygt 30 år sedan. Hur den kommentaren fick henne att börja läsa företagsekonomi på gymnasiet, som ledde till en MSc från London School of Economics och en MBA från Insead i Paris, vilket i sin tur resulterade i drygt elva år på Londons investmentbank och kapitalmarknad. Sedan 2015 har Lotta Bourgoin varit på Nordea där hon bland annat drivit den digitala sparandesatsningen på nordisk nivå och verkat som vice Sverigechef för företagsaffären. Nu har hon tillträtt rollen som chef för Nordea Private Banking.
– Det är en fantastisk möjlighet att få leverera allt vad Nordea står för till våra förmögna kunder. Vi har såväl investerings- och finansieringsmöjligheterna som expertisen. Men framför allt har vi de bästa private bankers som skapar relation, förtroende och ger en VIP-service till kunderna.
Utanför fönstren börjar det efterlängtade vårljuset göra entré, men vi befinner oss samtidigt i en mörk, svår och osäker tid.
– Jag tror det är viktigt att vara nykter inför var vi är i dag, det är oroligt både geopolitiskt och makroekonomiskt. Därför är det otroligt viktigt vi är nära våra kunder, delar med oss av vår expertis och det nätverk som vi sitter på för att verkligen vara den trogna och stabila finansiella partner som vi faktiskt är. Oavsett väder.
Vilka råd vill du ge till private banking-kunderna våren 2024?
– Ha nära kontakt med din rådgivare, var i marknaden och följ din långsiktiga investeringsstrategi. Jag tror att det också finns många möjligheter att få sin förmögenhet att växa och göra väldigt bra affärer även i tuffare tider. Därför jobbar vi dygnet runt för att identifiera de bästa investeringsmöjligheterna för våra kunder.
Att se möjligheter, vara lösningsorienterad och hitta rätt väg att gå är något som verkar linjera med Lotta Bourgoins karaktär. Inte minst när hon ställs inför svåra situationer.
– Jag tycker att det är lite kul att identifiera problem och lösa dem, så jag går snarare i gång på utmaningar än ligger sömnlös och oroar mig. Att hela tiden försöka bli lite vassare är något som driver mig.
Hon tror att den drivkraften är något som tilltagit de senaste åren som vice Sverigechef för företagsaffären på Nordea, men den har alltid funnits i blodet.
– Jag är äldsta dottern av fyra och eftersom våra föräldrar drev eget företag fanns det naturligt i oss alla att ständigt vara engagerade i det.
Efter många somrar på rörmokeriet och när gymnasiestudierna i företagsekonomi var avklarade fanns det en längtan att gå vidare.
– När Sverige gick med i EU gick jag i gymnasiet och jag insåg att jag behövde bli bättre på engelska om jag skulle nå någon framgång. Så jag flyttade till London med syftet att bli bättre på språket och plugga ekonomi och finans. Och blev kvar i 17 år.
I London arbetade hon på banker som Credit Suisse, Lehman Brothers och Barclays Investment Bank. Hon träffade sin man, som kommer från Frankrike, och fick två barn. 2015, när äldsta barnet hunnit fylla fem, flyttade de till Sverige.
– Vi ville att barnen skulle få mer svenska värderingar, komma närmare natur och skog och ha mer av den uppväxt som jag har haft.
Själv söker hon sig regelbundet till naturen och skärgården. På helgerna blir det åtminstone en löptur och varje år springer hon halvmaran och Lidingöloppet.
– Jag är väldigt mån om att träna regelbundet. Det stärker inte bara den fysiska förmågan utan också den mentala. Dessutom är det skönt att bara rensa hjärnan ibland.
Med sin mångåriga erfarenhet från London fanns det bara en bank som var intressant att söka sig till i Sverige.
– Nordea är en internationell spelare som erbjuder alla de olika ben som en bank kan ha. Dessutom finns det möjlighet att växa, utvecklas och bredda sin förståelse av bankverksamheten här, vilket är en av anledningarna till att jag varit här i snart tio år.
Upp klockan fem!
Det börjar röra sig mer i lokalerna utanför mötesrummet vi satt oss i. Arbetsdagen har just väckts till liv, men Lotta har redan varit i gång många timmar.
– Jag går alltid upp strax efter fem. Dricker kaffe, läser morgonnyheterna och reflekterar över vad jag kan göra bättre än gårdagen. Sen ser jag till att aldrig lämna hemmet förrän alla sängar är bäddade och köket är i ordning. Jag mår fysiskt dåligt när jag kommer hem annars. Det är nog min blåa sida som blottas lite, jag vill ha ordning och reda, ler hon.
I väskan bredvid henne ligger anteckningsblocket som hon skriver sina reflektioner i. Hon använder det flera gånger om dagen.
– Helt ärligt känner jag mig nästan naken utan mitt anteckningsblock. Där har jag både dagsplan, veckoplan och halvårsplan. Jag gör ständigt listor som jag tickar av.
Fokus och distinkthet, ordning och reda – något hon tror präglar henne även som ledare.
– Jag tror på att vara närvarande, tillgänglig, stöttande och att vara tydlig. Att vara snäll och bidra till en bättre omgivning för våra anställda. Jag får också ofta höra att jag är väldigt bra på att sätta upp mål, förklara varför och sätta milstolpar för hur vi ska komma dit.
Målmedvetenheten går att spåra långt tillbaka. Som när Lotta under sin tid i London ville ta en MBA på handelshögskolan Insead i Paris och sökte ett svenskt stipendium för att finansiera det.
– I ansökningsbrevet skrev jag att jag ville bidra långsiktigt till att Sverige skulle bli ett bättre samhälle och systematiskt jobba för att framtidssäkra Sverige.
Stipendiet blev hennes och nu, drygt ett och ett halvt decennium senare, har hon inte övergett visionen en millimeter.
– Att framtidssäkra Sverige handlar om en mängd olika saker: att lära ut ekonomi till yngre, hjälpa våra kunder att investera i startups eller stötta kvinnor som drömmer om att starta företag. Jag vet att det finns många av våra private banking-kunder som drivs av samma passion. Genom att kroka arm med såväl partners som kunder kan vi tillsammans göra skillnad.
Ett avgörande sätt att nå mål är att utmana sig själv och våga ta hjälp, framför allt som chef, poängterar hon.
– Jag tror att det är viktigt som ledare att erkänna att du inte alltid kan allt, så ta hjälp från expertisen som finns och hitta dina nyckelspelare. Av erfarenhet från mina stora karriärsskiftningar, som när jag flyttade från London till Sverige, flyttade från sparandeaffären till företagssidan eller nu, när jag byter från företagssidan till private banking, vet jag att jag ständigt har möjlighet att plocka upp ny kunskap och förmåga att anpassa mig till nya situationer.
Detta är en insikt hon gärna delar med sig till de unga talanger, såväl internt som utanför banken, som hon är mentor för.
– Mitt bästa råd till dem är att våga byta karriärväg om de har möjlighet. Genom att utmana sig själv och lära sig något nytt stärks självkänslan och du blir mer agil. För mig har det också varit avgörande att ha relationer där folk har tillbringat tid med mig för att bolla, diskutera och debattera hur man faktiskt gör karriär.
Relationer är också något hon tror kommer bli extra betydelsefullt att ha för att hantera framtidens ekonomiska läge.
– Ju mer vi jobbar digitalt och gör saker själva, desto mer behöver vi personliga relationer. Där har vi på bankerna en otroligt stark och viktig roll genom vår expertis.
Kraftsamling mot en yngre målgrupp
Hon reser sig upp och sträcker ut den mörkblå kavajen. Innan vi skiljs åt berättar hon att hon börjat undersöka hur Nordea kan hjälpa yngre att ta kontroll över sin ekonomi. Nästa vecka ska hon undervisa 200 gymnasieelever i privatekonomi.
– Vi kommer göra en kraftsamling för att hjälpa yngre att bli framtidens private banking-kunder, berättar hon medan vi går mot entrén.
Och vi kastas tillbaka till ungdomen, om hur allt började. För Lotta blev det något annat än ekonomiavdelningen på familjens rörmokeri. Vad säger hennes pappa om det idag?
– Haha, jag och mina syskon är ändå minst sagt engagerade i företaget och hjälper till, stöttar och sätter årsmål. Jag fick faktiskt bokslutet i helgen och vi gjorde fantastiskt 2023. Är du uppvuxen i en företagsfamilj så vet du vad det innebär: när företaget går bra mår familjen bra. Så just nu är alla väldigt glada och nöjda, ler hon.
Text: Elin Liljero Eriksson Foto: Karl Nordlund
Publicerat 30.04.2024