Eiffeltornet runt halsen
I sommar är det dags för pampiga prisutdelningar, nationalsånger och olympisk segerglädje igen. Men det är inte bara guld, silver och brons som medaljörerna får med sig hem.
Inuti alla medaljer finns nämligen en liten bit av det franskaste som finns – Eiffeltornet.
– Vi vill ge alla medaljörer på OS och Paralympics i Paris en del av Eiffeltornet. Medaljerna kommer att bestå av en kombination av dyrbara metaller – guld, silver och brons – och vårt lands allra dyrbaraste metall, järn från vår nationalklenod Eiffeltornet, förklarade Tony Estanguet, chef för den franska olympiska kommittén, vid en direktsänd presskonferens.
Nej, man har inte rivit Eiffeltornet för att göra medaljer. Men återbruk är något som ska genomsyra de olympiska spelen, och varje gång Eiffeltornet har renoverats, har man sparat de bitar man bytt ut.
– Vi använde de bitarna. Det fanns mer än nog av dem, säger Thierry Reboul, chef för branding och ceremonier på den franska olympiska kommittén, som berättar att man hittade dem i en lagerlokal i centrala Paris.
Segergudinnan Nike
De 5 084 medaljerna (för både OS och Paralympics) har designats av det klassiska och ytterst exklusiva smyckesmärket Chaumet. En av deras kända kunder var Gustave Eiffel – så man kan lugnt säga att cirkeln nu sluts.
Själva medaljerna, som väger ungefär ett halvt kilo, pryds av en hexagon som liknar en stiliserad kartbild av Frankrike. Värt att notera är att även de ädlare metallerna i medaljerna är återvunna. Något som man tar med sig från de senaste OS-tävlingarna i Tokyo 2021. Då använde man sig av återvunnen metall från skrotade tv-apparater, laptops och mobiler.
Att designa medaljerna för OS är ett prestigeuppdrag och formen följer stränga regler. Alla metaller måste vara äkta och på baksidan ska det finnas en avbildning av hur den antika grekiska gudinnan Nike – segerns gudinna – flyger in över den grekiska olympiska arenan i Aten.
För att säkerställa medaljernas kvalitet och äkthet har uppdraget att tillverka dem i år tilldelats det franska myntverket.
Bilder: paris2024.org
Publicerat 01.04.2024