Alla tittar på Seoul
Högt och lågt, gammalt och nytt. Oväsen och tystnad. Seoul är en stad av motsättningar. Men här finns också design i världsklass – undersköna hotell och fantastiska restauranger, samt några oväntade guldkorn.
När designtidningen Wallpaper utsåg 2024 års bästa designstad, föll valet på Seoul. Och man skräder inte orden: ”Seoul är på väg att bli en av de mest inflytelserika stil- och kulturcentrumen i världen.”
Kanske är det lite överraskande – Seouls myllrande, kaotiska stadsbild är knappast det man först förknippar med balanserad, finstämd design. Men allt fler blir förtjusta i Sydkoreas huvudstad, som ligger inklämd mellan tre berg och en flod, bara två timmar från gränsen till världens mest slutna land, Nordkorea.
En stad som möjligen sammanfattas bäst av sångaren RM som i sin låt Seoul sjunger ”Om kärlek och hat betyder samma sak – jag älskar dig Seoul, jag hatar dig Seoul”. För Seoul är ingen lätt stad att älska, det vittnar många om. Men under den omedelbara ytan finns det mycket att förälska sig i.
Här finns tusenårig historia, självkörande bussar och ett av världens mest exklusiva herrskrädderier: På Lerici kostar kostymerna mellan 70 000 och 80 000 kronor, tar fyra månader att sy – och du får inte bestämma hur de ska se ut. Grundaren Kim Dae-chul bestämmer vad du behöver, eftersom hans devis är att åstadkomma ”perfekt harmoni mellan kostymen och den mänskliga kroppen”.
Ett annat exempel är Four Seasons Hotel, som ligger mitt i Seouls centrum, där bakgatornas småaffärer försöker överträffa varandra med bjärta skyltar och där trafikkaoset är konstant. Det är väl värt ett besök. Kanske inte främst för hotellets skull – även om det hyllas för sin ”outstanding service” och för hur hela hotellet upplevs som en lugn oas i ett kaotiskt, urbant hav.
Nej, den främsta anledningen till ett besök är restaurangen Yu Yuan: en tidsmaskin som tar oss hundra år tillbaka i tiden. Hongkongbaserade arkitekten Andre Fu har inspirerats av en berömd stenträdgård från 1300-talets Suzhou, och omvandlat den estetiken till att lekfullt härma 1920-talets Shanghai, men lyckas med konstycket att också upplevas helt samtida.
Det är ganska talande att Guide Michelin främst beskriver Yu Yuans inredning i sitt omdöme; maten kommer på andra plats. Inte för att den är dålig – deras pekinganka och krispiga sidfläsk får stort beröm – men för att inredningen är så ”drop-dead gorgeous”.
Vill man äta i absolut världsklass, är det dock bara en kort taxiresa till Seouls enda trestjärniga Michelin-restaurang: Mosu. Där kan man avnjuta signaturrätten krispig kardborrerot som hyllas av en enig matkritikerkår.
Men naturligtvis finns det annat i Seoul än exklusiva hotell och fantastisk mat. Mitt i det hypermoderna Seoul finns det fortfarande kvar traditionella så kallade ”hanok”. Det är små hus av trä och sten, som går alldeles utmärkt att hyra för en lite annorlunda vistelse.
Vill man vara än mer annorlunda, eller om hemlängtan slår till, finns Häbre. Det är ett litet, undanskymt hotell som lyckas kombinera traditionella hanok-hus med skandinavisk estetik, inrett med strama och ljusa trämöbler. Häbre kan bara bokas med hjälp av tjänsten Stayfolio, som förmedlar exklusiva boenden i Sydostasien.
Publicerat 27.02.2024