Renässans för exklusiva pennor
I takt med att hela världen blir digital, växer efterfrågan på det analoga – inklusive exklusiva pennor. ”Jag tror det är bra för oss att skriva för hand”, säger Per Kastensson, pennexpert och fjärde generationens ägare av butiken Brobergs.
Marknaden för exklusiva pennor är inte lika stor och expansiv som för andra exklusiva samlarobjekt, som klockor, väskor eller konst. Men intresset växer stadigt, i takt med att det mesta blir digitalt. Vi längtar helt enkelt efter det handfasta och påtagliga – kanske är det inte en slump att även marknaden för vinylskivor växer.
Researchinstitutet Grand View Research förutspår att marknaden för pennor, eller ”writing instruments” som finsmakarna säger, kommer öka med 4,4 procent per år till år 2030. Förra året uppgick den globala marknaden för skrivinstrument till 17,7 miljarder dollar (cirka 184 miljarder kronor).
I Sverige finns det definitivt ett intresse för skrivdon, berättar Per Kastensson, fjärde generationens ägare av butiken Brobergs, som bland annat säljer skrivinstrument.
– Vi ser en stabil marknad i Sverige. Men vårt problem är att vi har tappat skrivkonsten i Sverige. Det finns ett fåtal butiker som säljer exklusiva pennor, men det går inte att jämföra med hur det ser ut längre söderut i Europa. Där kan du hitta butiker med ett helt annat utbud. Går du in i en svensk bokhandel och frågar efter en lite dyrare penna, tar de kanske fram något för 200 kronor – vi på Brobergs för inte ens så billiga pennor.
Nej, kvalitetspennor är verkligen något helt annat än de sladdriga kulspetspennor som finns i drivor på vilket kontor som helst. Reservoarpennor är den i särklass dyraste och mest exklusiva typen av pennor.
En reservoarpenna har en spets – eller nib som det egentligen heter – av antingen stål eller guld. Bäst skrivegenskaper har guldnibbar, det är de flesta överens om (även om det råder delade meningar om det). Reservoarpennan måste även fyllas med bläck regelbundet. Entusiasterna menar att upplevelsen av att skriva eller rita med en finare reservoarpenna är överlägsen alla andra pennor.
– Den roligaste pennan, den som skänker mest glädje och är mest prestigefylld, är reservoarpennan. Den markerar någonting. Det är snyggt när du tar fram den. Skillnaden är både balansen och tyngden, hur den ligger i handen och känslan när den möter pappret. Jag tror det är bra för oss att skriva för hand.
När TV4:s Steffo Törnquist glatt meddelade att han köpt en David Oscarson-penna för 70 000 kronor för några år sedan, var det många som höjde på ögonbrynen. Svenskättade amerikanen David Oscarson har gjort sig känd i pennkretsar för sina många teman: ibland andligt och bibliskt, ibland svenskanstruket. Han har bland annat gjort pennor med Carl von Linné-motiv och Lucia-pennor.
– Han gör många unika pennor på olika teman och med fantastiska emaljarbeten. Varje liten del är handputsad och det ligger oerhört många arbetstimmar bakom. Det är inga ädla metaller i hans pennor. Hade det varit det hade de kostat ännu mer, säger Per Kastensson.
Den dyraste pennan som någonsin sålts var Fulgor Nocturnus, producerad av det italienska märket Tibaldi. Den såldes på auktion i Shanghai för fyra år sedan för åtta miljoner dollar (cirka 83,5 miljoner kronor). Fulgor Nocturnus pryds av 945 svarta diamanter och 123 rubiner.
Den dyraste pennan som Brobergs sålt kostade runt 200 000 kronor. Den såldes för 15–20 år sedan och var en Montblanc som gjordes med anledning av tioårsjubileet av Berlinmurens fall. Per Kastensson vill inte avslöja vem köparen var.
– Pennan hade 18 karats gulddetaljer, det var lite stenar på, fantastiskt vackra. Det var ett riktigt konstverk, men jag vet att köparen använder den i vardagen.
Pennornas värld liknar de exklusiva klockornas värld – men ändå inte. Pennornas värld är mindre och där finns färre superstjärnor. Visserligen kallas den italienska pennmakaren Montegrappa för ”kändisarnas penna” – men det beror mest på att Ernest Hemingway sägs ha föredragit just det märket. Tydligen föredrar Johnny Depp att skriva med en Montblanc. Stephen King skrev enligt honom själv hela boken ”Dreamcatcher” med en Waterman.
De exklusiva pennornas värld är lite mer tystlåten, finstämd och kulturell. Caran d’Ache har till exempel en ny modell som är inspirerad av kinesisk astrologi: Straw Marquetry Dragon Fountain Pen Limited Edition för 27 000 schweizerfranc (cirka 325 000 kronor). Visconti har sedan 2017 producerat en serie pennor inspirerad av renässans-släkten Medici. Senaste modellen, Visconti Medici Briarwood, har fått strålande recensioner och är dessutom överkomlig i pris. Reservoarvarianten går att köpa för bara lite över 1 000 dollar (cirka 10 500 kronor).
Det kanske mest kända pennmärket av dem alla, Montblanc, har en serie som är inspirerad av kvinnliga kulturprofiler: Montblanc Muses Special Edition. Den senaste är tillägnad operasångerskan Maria Callas och har fått sin turkosa färg från havet i hennes hemland Grekland. Tidigare har prinsessan Grace av Monaco, Ingrid Bergman, Greta Garbo, Elizabeth Taylor och Marilyn Monroe fått samma ära.
– Om klockan är storebror så är pennan inte ens lillebror. Det är en mycket mindre värld. Men jag tror att det finns stor potential för skrivinstrument. Se bara på den schweiziska klockbranschen. För 25–30 år sedan trodde de flesta att den skulle dö, eftersom ingen var intresserad av mekaniska urverk längre. Så blev det ju inte.
Publicerat 26.02.2024