Innovation

Sväva över pudersnön – på papper

Snart väntar pudersnö, nypistade morgonbackar och glittrande snösol. Letar du efter något nytt i backen? Som garanterat höjer ögonbryn och samtidigt ger en helt ny åkupplevelse?

Papersurf väger nästan ingenting, har inga bindningar och är speciellt anpassad för att åka på nysnö.

Då kanske Papersurf kan vara något. Det är en sorts snowboard – av papper.

– Ja, det stämmer. Det är papper, eller i alla fall cellulosafibrer, som man impregnerar med hemicellulosa och lignin under värme och tryck. De förekommer naturligt i alla träd och växter. Materialet kallas papershell och påminner om glasfiber i flexibilitet, styrka och hårdhet men kan minska koldioxidutsläppen med upp till 98 procent, säger industridesignern Marcus von Euler, som är en del i teamet bakom Papersurf.

Papersurf är inte en snowboard med vassa kanter som kan skära genom den mest isiga av pister. Nej, Papersurf är vad den heter – en surfbräda för lössnö. Den har inga bindningar. Rätt använd så kan du nästan sväva på snön.

papersurfåkare
Materialet i Papersurf är hårt sammanpressad cellulosa – alltså papper. Mycket stryktåligare än man kan tro, och väldigt miljövänligt.

– Du får verkligen känslan av att du surfar ett berg i stället för en våg. Jag är gammal skejtare och jag tycker också att det påminner om känslan av att köra downhill med skateboard. Men framför allt är det väldigt kul.

Papersurf är framtagen i samarbete med den legendariska snowboardfotografen och brädälskaren Vincent Skoglund.

– Det är han som fört in all sin erfarenhet och kunskap av snowboardåkning i designen.

Papersurf finns i dag att köpa på företagets kickstarter-sida. Priset är hyfsat överkomliga 399 euro.

Vincent Skoglund och surfåkare
Vincent Skoglund, snowboardexpert och legendarisk snowboardfotograf, har varit med i arbetet med att ta fram Papersurf.

En framtid i papper

Men snösurfbrädan är inte det enda som kan tillverkas av papershell. Marcus von Euler är också delägare i företaget Papershell AB som helt inriktar sig på att utveckla fossilfria bio-tech produkter i papershell och därmed reducera flera miljoner ton koldioxidutsläpp till 2030. Fokus just nu ligger på att utveckla bland annat kretskort och fasadmaterial.

– Det är superspännande. Det här materialet är extremt miljö- och klimatvänligt – samtidigt som det är uthålligt. Enda nackdelen är att det är för hållbart. Det tar väldigt lång tid att bryta ned det på naturlig väg och vi vill ju inte bara bränna upp det när det kan bli fin jord för nya träd, men vi jobbar på det.

papersurfåkare i fjällmiljö
Den lätta vikten och designen av kanterna gör att det känns som om man surfar när papersurf glider fram över nysnön.

Företaget har funnits sedan 2021 och har redan samarbeten med elmopedtillverkaren Cake och biltillverkaren Polestar. Just fordonsindustrin är extremt intresserad av nya material, berättar Marcus von Euler.

– Dessutom ställer transportindustrin väldigt höga krav på kvalitet, vilket gör att vi hela tiden tvingas vara innovativa och utveckla vår produktion. Även om vi är en start-up så ställs samma krav på oss som stora globala företag – vilket är kul. Då tvingas vi hålla en hög standard direkt.

Papershell tillverkar i dag produkter av sitt material i sin fabrik i Tibro. Till våren har man utökat produktionskapaciteten ytterligare med en ny fabriksbyggnad, för att kunna göra större mängder till fler kunder. Naturligtvis kommer husfasaden att täckas med det egna materialet.


Bilder och video: Papershell

Publicerat 19.12.2023