Innovation

Frida Ronges passion: Tång så in i Norden

Hon är prisbelönt kock, kokboksförfattare och tv-personlighet med en egen japansk-nordisk matlagningsstil. Nu går Taks gastronomiska ledare Frida Ronge in i bolaget Kobb som odlar sockertång i Bohuslän. Vi ringde upp henne för att prata mat och hållbarhet.

Stjärnkocken Frida Ronge
Stjärnkocken Frida Ronge har gått in som delägare i bolaget Kobb, som odlar sockertång i Bohuslän.

Hej Frida Ronge, berätta om Kobb och varför du går in i företaget?

– För mig var det en ”no-brainer” när jag fick frågan om att bli delägare. Jag har jobbat med tång i min gastronomi sedan 2004 då jag började arbeta med japansk mat. Fram till 2012 använde vi importerad asiatisk tång, det var först när jag öppnade restaurangen Vrå i Göteborg som jag förstod att det fanns ätbar tång i Norden. Men det har varit svårt att få tag i de volymer som behövs.

Berätta om bakgrunden till Kobb.

– Företaget startades 2017 av fem vänner som är uppvuxna i Bohuslän och tillbringade somrarna på Gåsö, där tången också odlas. Deras vision är att skapa en tångodling för den kommersiella marknaden.

Frida Ronge och en tångtrålare
Frida Ronge är fiskhandlardottern från Göteborg som blev hyllad kock och utvecklade en egen japansk-nordisk matlagningsstil. Nu kan hon lägga tångentreprenör till de många titlarna på visitkortet.

Frida Ronge och Kobb

Ursprung: Född och uppvuxen i Göteborg där hennes pappa hade en fiskaffär. Utbildade sig till kock, upptäckte tidigt det japanska köket och beskrivs ofta som en visionär inom nordisk-japansk matlagning.

Familj: Ettåriga dottern Iris och partner i Norge.

Är: Prisbelönt kock, konsult och kokboksförfattare. Har varit kökschef på Vrå i Göteborg och är nu kulinarisk ledare för Tak i Stockholm och Oslo. Välkänd tv-kock, bland annat från Nyhetsmorgon på TV4 och Stjärnorna på slottet som börjar sändas vid årsskiftet.

Fritid: Iris, yoga, mat.

Engagerad i: Hållbarhetsprojekt, i synnerhet sådana som rör hållbart fiske, samt The Hunger Project och föreningen Frisk mat. Har nyligen gått in som delägare i företaget Kobb, som odlar sockertång i Ellös utanför Orust. Om alla ansökningar går igenom kommer bolaget inom ett par år odla tång på 133 hektar i Hakefjorden och Mollöfjorden med en beräknad skörd på 800 ton.

Varför är tång så bra?

– Tång är det mest klimatsmarta på planeten – det renar vatten från kväve och fosfor. Ju mer tång vi odlar ju renare hav får vi. Dessutom är det fullt av mineraler och antioxidanter, nyttigt och gott för människor att äta. Allt med tång är positivt, vilket gör den till en intressant och sällsynt råvara.

Hur fungerar en tångodling rent praktiskt, hur ofta skördar man?

– En gång om året, på våren. I oktober ”sådde” vi, genom att sätta sporer på tampar som placerades ut i vattnet. Sockertången växer bäst under den kalla årstiden. Efter skörd har vi ett antal ton tång som förädlas – den kokas, saltas eller torkas under några veckor.

Vad är din roll i bolaget mer specifikt?

– Min del är smak. Jag ska ta fram goda produkter för restaurangbranschen och den kommersiella marknaden och hitta samarbetspartners. Förra veckan lanserade vi till exempel en Goma Wakamesallad på sockertång, kålrot, torkad svamp och dressing som jag tagit fram receptet till. I nuläget kan den enbart köpas via grossist men nästa år hoppas jag att privatpersoner ska kunna handla den i vanliga affärer.

– På det här viset hoppas vi kunna göra tång tillgängligt för människor i Norden, jag vill förädla och utveckla råvaran. När man gör en sallad kanske torkad tång finns med som basvara. Och jag skulle gärna blanda tång i bröd, pasta och müsli, produkter som människor redan använder. Det vore också spännande att utveckla asiatiska produkter av svensk sockertång.

Tång och en maträtt
Nyttig råvara. Tång är både gott och nyttigt och tångodlingar renar dessutom haven.

Samtidigt är du gastronomisk ledare på Tak i Oslo och Stockholm – vad händer där?

– Det har varit mycket fokus på att vi öppnade i Oslo för ett drygt år sedan. Nu är jag föräldraledig från själva driften med min ettåring Iris. Men jag jobbar ändå med att utveckla nya rätter och menyer. När jag går tillbaka på heltid kommer min roll till stor del handla om gästspel, evenemang och aktiviteter. De närmaste åren vill jag jobba kreativt med de här varumärkena.

Vad lagar du själv helst med tång?

– Än så länge är det mest asiatiskt: sushi, bowls och sådant.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Min kille bor i Norge så Iris och jag är där ganska ofta. Jag har också ett stort intresse för yoga, sedan jag började åka på retreats har jag fått ett helt nytt driv och styrka både privat och affärsmässigt. Och jag är aktuell som kock i Stjärnorna på slottet som börjar sändas den 30 december.

– Dessutom är jag ambassadör för organisationen The Hunger Project, som arbetar för att avskaffa hunger i världen. Jag har varit på studieresa i Ghana och själv sett vilken stor skillnad det gör när människor får hjälp att utveckla egna jordbruk, producera olja, sy kläder eller liknande. När fler kommer i arbete minskar såväl kriminalitet som våld. 


Bilder: Nicole Jacobsen och Gustav Björlin/The Food office och Kobb

Publicerat 22.11.2023